Overkvalifisert?

Det hender jeg er i dialog med dyktige folk som deler sin frustrasjon ved å bli avvist i søkerprosesser via ulike rekrutteringsselskaper fordi de er overkvalifisert – de får ingen annen tilbakemelding bortsett fra nevnte begrep.
Dårlige og mangelfulle tilbakemeldinger er ganske vanlig i rekrutteringsbransjen, og dette er et ganske godt innarbeidet begrep som ofte slår negativt ut. Man skulle tro at man enten er kvalifisert eller ikke kvalifisert, og det er lett å misbruke dette begrepet som en slags fluktkommentar fordi man ikke vet hva man skal si eller er redd for å si det som det er.
Det finnes overraskende mange som sorterer søknadsbunken etter fine titler, mastergrader eller nisser og troll på en cv, og kombinert med synsing og troing og sikkert en del andre ing-er som jeg ikke kan komme på i farten …

Dersom man oppfattes som “overkvalifisert” er det vanlig å tro at vedkommende lett vil kjede seg med for enkle oppgaver ved at de ikke vil få utnyttet sitt potensial og således være mindre motivert – noe som i og for seg raskt kan avklares og verifiseres (alternativt dementeres) ved en rask telefonsamtale. Det finnes faktisk mennesker som er interessert i å “trappe ned” eller gi avkall på enkelte ansvarsområder og samtidig være kjempemotivert for den aktuelle stillingen. Dersom man gidder å avklare dette, ser jeg en større mulighet for å få riktig person inn i rollen, en som til og med er operativ fra dag en – i hvert fall nesten – i motsetning til å få inn ferskvare som vokser ut av stillingen etter kort tid.Det er også lett å tro at dette henger sammen med trusselen om å få inn en medarbeider som kan true eget revir eller at man ser utfordringen ved å lede en som har mer kompetanse eller erfaring …

Jeg tror også at mange selskaper som serverer kommentarer om overkvalifiserte søkere i realiteten kan skylde seg selv ved at de slurver med stillingsbeskrivelsen og ikke klarer å formidle hvilke kvalifikasjoner og personlige egenskaper man faktisk er på jakt etter fra søkermassen.

Et poeng som er ganske viktig å få med seg, er at du oppfattes som «overkvalifisert» fordi du selv har fortalt at du er det. Du må nemlig huske på at du noen ganger må duse ned noe av erfaringen din for å slippe gjennom.
Tenk på den.

Og så kan jeg ikke dy meg med å melde hvor trist det er med så mange dårlige stillingsannonser. Det virker som om det er ganske mange som ikke vet hva de faktisk ser etter, hva deres egen arbeidsgiver står for og hvordan de skal klare å tiltrekke seg riktige folk.
Og så mange skrivefeil, da!
Grøss.
Søk en annen jobb, det er min beste anbefaling.
Og sørg for at du ikke har noe mer å gjøre med dette selskapet. Disse menneskene vet ikke bedre, og du vil sikkert få en anledning til å parkere dem senere i din karriere.

Uten sammenligning for øvrig, men jeg slenger på en sang til slutt –
her er George Michael & Mary J. Blidge med “AS”:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s