Når man ikke kan huske hva man har glemt …

Noen ganger dukker det opp ting foran deg som tvinger fram et eller annet flashback fra svunnen tid.
Noen ganger klarer man til og med å gjenoppleve hele settingen, nesten som om det var i går – selv om det var utrolig mange år siden, nesten en evighet selv om ingen egentlig vet hvor lenge en evighet er bortsett fra at det er veldig lenge siden – nok om det, greia er at man i enkelte tilfeller opplever ting som gjør at man husker alt med følelser og lukter og hele pakka.
Det er nesten som å huske med hele kroppen.

Jeg hadde en sånn greie i går ettermiddag da jeg var innom naboen og skulle se på noen greier i kjelleren og kjente lukten av epler og husket en episode hvor noen av oss havnet på nachspiel på Årvoll sammen med Iselin og Hilde, eller Hanne, husket ikke helt hva venninnen het, det samme kan det være, men Iselin og jeg hadde tatt oss en tur i kjelleren i løpet av natten hvor det var kasser fulle med epler – det var ikke bare det at jeg husket hva som skjedde, men jeg kjente lukta av epler og Iselin og det kilte i maven slik det alltid pleide å gjøre når hun var i nærheten.

Jeg har en håndfull sånne opplevelser som dukker opp, det er ikke mange, og en sjelden gang kommer det en ny. Det rare er at når selve situasjonen foregår, så skjønner man ikke at det som skjer akkurat da kommer til å bli en slik opplevelse som dukker opp igjen under andre omstendigheter. Det går ikke opp for deg før lukter, lyder eller lys som man der og da ikke vet hva er gjør at man på en måte opplever det som skjedde.
Smaken av sitronkake, for eksempel.
Forrige lørdag vant jeg sitronkake etter å ha kjøpt lodd av en eller annen håndballklubb i matbutikken og da kom jeg til å tenke på første kvelden hjemme hos en vinterflørt for mange evigheter siden som trakk meg med hjem til en kald og trekkfull kjellerhybel på Kampen. Hun serverte Vermut før maten, vi drakk en flaske rødvin til pastaen før vi igjen drakk Vermut til sitronkaka og danset til Barry White.
Da ble det fort varmt i kjelleren.
Jeg husker at vi spiste resten av sitronkaka til frokost neste morgen …

Det var bare en liten feil på denne vinterflørten.
Det var en talefeil.
Hun kunne ikke si R.
Jeg trodde først at hun hadde en dialekt, men det var visst en medfødt greie. Selv om jeg var fullstendig klar over at hun ikke kunne noe for det, var jeg rett og slett litt flau over å ha henne med meg ut når gutta var der. Ikke for det, hun var dritfin, drev med rytmisk sportsgymnastikk og var supersprek og stram og smidig, og så var det sånn på den tiden at man fikk kred for å dumpe damer på filleting selv om det var noe jeg fant ut etter at jeg hadde slått opp med henne.
Når jeg husker ordentlig etter så var det kanskje hun som slo opp med meg.
Spiller ingen rolle.
Jeg kan huske at det var en som sa at uansett hva man glemmer så må man aldri glemme hvem man var, jeg tror det var gamle Simonsen som sa det, naturfaglæreren, han pleide å si mye rart, eller klokt, alt ettersom.

Tenk på at akkurat nå – in this very moment – er det kanskje en eller annen som tenker på deg, en som du har glemt.

Her er SIMPLE MINDS med «Don’t You Forget About Me»

2 kommentarer

  1. Så fint at du linka til denne i dag, sette meg på fine minnetanker :)
    Eg har det slik med lukter, at nokre av dei set meg tilbake, rett inn i ein situasjon. Men i dag gjekk minna mine mot mormor, ikkje fordi eg kjener lukta,men for at eg har gløymt lukta som gav meg desse fine minna om henne. Eg håpar lukta dukkar opp att ein gong eg treng den. I dag var det orda dine som minnte meg om henne.

    Eg tenkjer det, når min tanke streifer eit Minne, at det Minnet er innom meg også :)

    Det er så mange «rare» ting som gjorde,-og gjer,-at ein «forkastar» ein eventuell potensiell finfin kjærast. Ein dårleg uttalt R, eller eit dårleg språk generelt……, eller….

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s