Gratis øl og billige damer …

Det er ganske utrolig hva en tittel kan få til, hvilke dører som åpnes og hvem som entrer nye rom som man vanligvis ikke burde identifisere seg med …
Byen er full av steder hvor de som tror de er noe møter de som tror de blir noe av å ligge med de som tror de er noe. Allerede på utsiden kan man ane en viss oral entusiasme i omgivelser som spyr ut festglade mennesker fulle av øl, vin, sprit, dop, leppestifter, kondomer og faen.
Det er lett å bli lurt.
Selv har jeg aldri blitt trigget av titler – heller ikke i arbeidslivet, og det er det jeg skal skrive noen ord om på en slik vakker dag som dette ser ut til å bli …

Jeg syns det er bemerkelsesverdig hvor lett det har blitt for enkelte mennesker å kalle seg «senior ditt» eller «senior datt»…
Jeg treffer ofte mennesker som pryder visittkortet sitt med dette begrepet, og selv om jeg alltid pleier å sjekke opp LinkedIn-profiler i tillegg til vanlig googling, så blir jeg som regel overrasket over hvem jeg omsider møter.
Ja, ikke nødvendigvis hvem, jeg vet jo hvem jeg skal møte men snarere hva de har med seg i kofferten.
Ja, også her er det heller ingen som må ta meg bokstavelig … koffert, ikke sant – et annet ord for erfaring.
Nok om det.
Først og fremst så tenker jeg over at vedkommende bør ha oppnådd en viss alder i og med at det ligger litt tyngde i dette begrepet – eller tittelen. Hadde det bare vært så enkelt at en senior er en person som har hatt stillingen i x år – la oss si minimum 8 – selv om årene ikke er nok i seg selv. Det må selvfølgelig kombineres med resultater og kompetanse og pondus i form av en viss gjennomføringskraft, noe som henger sammen med tiden vedkommende har brukt for å bli trygg i rollen og kjent med spillemønsteret.

Arbeidslivet er fylt opp med forskjellige seniorer – senior rådgiver, senior systemingeniør og mange andre, det virker som om de fleste titler kan få en senior foran seg – og der er jo helt naturlig siden man jobber i en del år og forhåpentligvis plukker opp litt erfaring og kunnskap på veien.
Greia er at tittelen bør ha en viss substans.

Jeg blir som nevnt overrasket – i hvert fall av og til – når jeg treffer mennesker som ikke har passert 26 og som kaller seg senior bare fordi prøvetiden er passert eller som et forsvar av tallene på fakturaen som følger dem som en skygge. Dessverre så tror jeg at stillingstittelen henger sammen med utfordringen for hvordan man ønsker å tiltrekke seg folk og utfordringen med å beholde dem, man slenger på en tittel så forsvarer man lønn og andre goder.
I virkeligheten skaper man et falskt bilde av en person som i bunn og grunn bare er tull.

Når jeg først er inne på titler, så kan jeg ikke unngå å kommentere key account manager – ved siden av “konsulent” så er vel dette den mest misbrukte og utvannede tittelen som finnes i arbeidslivet …
Dersom du snakker med en som vet hva han eller hun driver med eller rett og slett sjekker wikipedia, så vil du få med deg at dette er en person som jobber mot selskapets nøkkelkunder hvor målet for deres innsats er å styrke markedsposisjonen ved hjelp av langsiktig, strategisk og gjennomtenkt arbeid. Det vil si at tittelen ikke inkluderer disse som sitter med headset og pusher produkter til ordentlige arbeidsfolk til alle døgnets tider og pusher drit, akkompagnert av kjapparapparappa i monoton sus fra kollegaenes telefonmasing og ding-dong, der ringte teamlederen – som sikkert kaller seg for en senior KAM – i den store bjella på veggen og annonserer ny konkurranse hvor den som selger mest innen tre timer vinner tur med danskebåten.
Jippi!
Utrolig hva man kan lære på BI …

Nei, dere – nok om det.
Nå er det det endelig fredag, og her om dagen var jeg i et kundemøte på Skøyen – for øvrig med en ordentlig senior – hvor jeg kom til å tenke på at det var her – at this very scene – vi blåste fredagsnatten unna i svette lagerhaller … ah, dette er sikkert noe jeg kommer til å skrive mer om i en annen elektronisk trudelutt og velger i stedet å rippe opp med NOMAD og ”Devotion”:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s