What’s in a face?

Jeg har tidligere lagt ut en snutt om dette som omhandler elektroniske spor – let i arkivet så finner du teksten – og jeg har i og for seg aldri hatt noen skrupler med å vise hverken trynet mitt eller navnet mitt på nett eller ulike fora. Jeg har heller ingen problemer med å signere på disse skjemaene som kommer fra skolen og idrettslaget som ber meg godkjenne at de kan legge ut bilder av barna mine og for mitt vedkommende kan det godt være flere overvåkingskameraer på sentrale steder hvor man vet at gærninger ferdes.
Jeg har heller ikke så mange facebookapplikasjoner at jeg føler angst for at noen skal stjele data og har heller ikke en telefon som er full av apper. Samtidig leser jeg om og hører om de som frykter at et eller annet program skal få tilgang til sine data med muligheter for at de kommer på avveie.
Er dette folk som har noe å skjule?
Er dette paranoia?
Facebook har som mange vet en funksjonalitet som hjelper oss å tagge bilder og dette inkluderer ansiktsgjenkjenning. Det er sånn at hver gang man laster opp et bilde på facebook vil det bli analysert med påfølgende oppslag mot en database av tidligere gjenkjente ansikter. Når du tagger noen så leter systemet etter dette ansiktet og foreslår at du tagger disse, også.
Smart.
Facebook bygger opp en database over ansiktstrekkene til brukerne sine.
OK.
Jeg har samme programvaren på det digitale kameraet mitt.
Smart.
Det finnes noe som heter «augmentet reality» – eller utvidet virkelighet på norsk – som betyr at vi får tilgang på info om våre fysiske omgivelser i sanntid. Soldater i krig bruker briller som gir info om hvem som befinner seg foran dem. Jeg har programvare i det digitale kameraet mitt som gjenkjenner motivet i linsa og henter info om det jeg ser på . Jeg har også en qr/neoreader som gjenkjenner tekst på fremmede språk som den oversetter til engelsk – vel og merke enkle ord som skilt og menyer og sånne ting, men dog …
Litt enklere å være turist, ikke sant?
Samtidig er man engstelig, men man vet egentlig ikke hva man er engstelig for – det er en eller annen der ute som kan komme og ta oss eller finne på noe faenskap, og det er jo denne gamle historien som har eksistert siden tidenes morgen, er det ikke?

Jeg har en venn som driver å «eksperimenterer» med nettdating. Det er i hvert fall sånn han presenterer det for meg selv om det hadde vært hyggelig om han omsider kunne ende opp med et realt kvinnemenneske. De fleste bertene har anonyme profiler, men legger ansiktsbilder på profilen sin.
Say no more.
– «Jeg veit hvor du bor, ikke sant …»
Et bilde av en snasen dame på t-banen kan rutes inn i ansiktsgjenkjenningsappen og vips så dukker det opp en del data som gir uante muligheter til den ultimate sjekkereplikken.
Mulighetene ligger foran oss.
Det er bare frykten som begrenser oss.
Kanskje også en eller annen gærning som finner ut at dette kan brukes på andre måter, men gærninger vil det jo være over alt, ikke sant?
Alltid …
Just face it.

Dagens musikktips er BILLY IDOL med «Eyes Without A Face»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s