Møtekultur

Hvor mange ganger har du ikke sittet i et møte og lurt på hva du egentlig gjør i dette rommet?
… for ikke å snakke om hva alle de andre menneskene egentlig gjør?
Det finnes de som definerer et møte som en fest uten alkohol, men det er vel å ta litt hardt i …

Hvor mange ganger har du sittet i et møte hvor du opplever at ingen deltar?
Hvor mange ganger har du selv følt at du har falt ut?
Det dreier seg om å være forberedt.
Det dreier seg om møtekultur.

En eller annen kan ha kommet opp med en setning som inneholder spørsmålet om vi skal ha et overordnet perspektiv eller noe mer konkret.
OK …
Du vet kanskje at dette er et lurt triks for å gi inntrykk av at du er en smart person i tillegg til at det er et effektivt hjelpemiddel for å avspore enhver debatt. Det finnes svært få mennesker som vil være uenig i et utsagn som «her tror jeg det er lurt å tenke litt overordnet».
Alternativt kan du servere noe som «det er viktig å konkretisere hva som menes her» – tror nok du kan høste en del anerkjennende nikk, uansett vil de fleste være enige med deg og vil tro at du vet hva du snakker om.

Husk at mange er opptatt av viktige ting som «å styrke» og «prioritere». Det er litt uklart hva forskjellen er, men alle er enige om at begge deler er helt topp.
– «Vi må styrke satsingen på …» er en populær formulering som passer til nesten alt. Noe av det som er så bra med styrking og prioritering, er at det ikke sier noe om hva som skal nedprioriteres. Husk at hvis du faller for fristelsen ved å si «flytte ressurser» eller «redusere» så er det stor sannsynlighet for at flere vil rynke på nesa, da er det bedre å bruke «prioritering» – det pleier å funke ganske bra.

Forankring er et begrep som pleier å få de andre til å spisse ørene og sette seg litt bedre til rette i stolene. Dette er nemlig noe som er synonymt med at man skal gjøre det som alle innerst inne vil at man skal gjøre.
Det er jo bra.
Det pleier også å frembringe varme følelser hos de fleste, og det må du selvfølgelig benytte deg av.
– «Det er viktig at dette blir godt forankret i organisasjonen …»
Du kan rett og slett ikke si dette mange nok ganger, spesielt ikke hvis noe skal «styrkes» eller «prioriteres».

Prosesser er det som skal skje mellom alle møtene.
Prosesser er bra.
Dersom de andre møtedeltagerne får høre om prosesser, blir de glade. Dersom ting begynner å strekke litt ut i tid, er det alltid viktig å understreke at det er prosesser på gang. Da må du også være klar over at det kan finnes de som mistenker at saken ligger i en eller annen skuff – da kan det være lurt å tilføye at «det er viktig med en god prosess» – underforstått at hvis saken bare ligger litt lenger, så blir «forankringen» bedre.

Du må også huske på at det er gjennom «dialog» at ting blir «forankret».
Det er som regel en god ting å være i dialog med noen.
Hvis noen spør hvorfor prosessene tar så lang tid, så er det hovedsakelig fordi en er i dialog med noen.
Dialog er en viktig del av gode prosesser.

Det er også viktig å ha gode rutiner.
Rutiner er til for at man kan ha noe å skylde på dersom ting ikke går helt som planlagt. Hvis du mottar kritikk for ett eller annet, kan du nemlig alltid svare med å enten «forandre rutinene» eller «undersøke om rutinene har blitt fulgt» eller ganske enkelt bare «se på rutinene». Hvis du er så uheldig at du ikke har noen rutiner å skylde på, må du huske å svare med at du skal «innføre rutiner».

Dersom du leser møtereferat, så vil du fort se at det er mange saker som man skal ta til etterretning.
Dette er en ganske viktig presisering og en oppgave som man bør ta seriøst.
Det betyr at man ikke skal ignorere det.
Dersom noen beskylder deg for at du burde ha brukt tiden din på andre oppgaver, kan du ganske raskt og enkelt komme deg unna med å si at du skal ta saken til etterretning.

Det er ikke så vanskelig å tvinge seg gjennom tunge møter dersom du har en overordnet så vel som konkret orientering om møtenes viktigste ord og begreper – det vil gjøre det lettere å prioritere og ta disse til etterretning gjennom å forankre de i rutiner og bruke de i videre dialog som ledd i enhver prosess.

Husk at det kan komme noen som skal bruke møterommet etter dere.
Rydd opp før du går, ta med alle kaffekoppene og papirer som sikkert ligger strødd rundt. Hvis du er så priviligert at du jobber et sted hvor du har anledning til å åpne et vindu i stedet for at bygget har et sånt hersens ventilasjonssystem som aldri funker, så er det lurt å lufte.
Det er ikke sikkert at alle digger lukta di.
Sistemann ut slukker lyset.

Dagens musikktips er THE BLACK SEEDS med «Cool Me Down»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s