Intervjutips

Jeg hører ofte folk som forteller at de gruer seg til jobbintervjuet.
Jeg svarer som regel at jeg ikke skjønner hvorfor.
Du har jo søkt på en jobb og da regner du vel med å bli innkalt til en samtale?

Hvis du kjøper karriereboken min, så får du gode tips.
Her er kortversjonen:

Vær forberedt.
Dette kan være avgjørende for utfallet, men vær samtidig forsiktig med forventninger og forutinntatthet. Du kan ikke vite hvordan samtalen blir lagt opp og utvikler seg, men du vil uansett på en eller annen måte bli bedt om å beskrive hvorfor du er best egnet til stillingen.

Fortell hvorfor du er riktig for jobben. Du må forutsette at de har lest din CV og søknad – det er jo på bakgrunn av denne at du har kommet til et intervju, og da må du fortelle noe som underbygger det som de allerede vet om deg. De som du skal treffe i intervjuet har et positivt utgangspunkt – de liker det lille de vet om deg, nemlig det som du selv har skrevet i din søknad og CV – og nå vil de vite mer.
Samtidig er det din sjanse til å finne ut om dette er et sted du faktisk kan tenke deg å jobbe.
Det er en samtale mellom to likeverdige parter og ikke et forhør.

De du skal treffe vil ha svar på hvorfor du mener at du er riktig person til jobben – det krever at du viser engasjement, forståelse og innsikt i bedriftens arbeidsområder. Tenk gjennom stillingens krav til personlige egenskaper og hvordan du ved måten du håndterer intervjuet på beviser at du har disse egenskapene.

Vær klar over at det finnes de som syns det er spennende med rare spørsmål, case-oppgaver og «brainteasers» – noen ganger brukes dette til å undersøke kandidatens kunnskaper om den bransjen de søker jobb i eller generell allmennkunnskap, men vær klar over at det finnes noe som heter instrumentelle spørsmål hvor man i og for seg ikke er så opptatt av svaret men hvordan man takler problemstillingen på.

Bestem på forhånd hvordan du vil håndtere eventuelle ekle spørsmål eller ekle intervjuere som spør om ting de ikke har noe med. Det er som regel bedre å sette foten ned og være tydelig på det, enn å la seg presse. Dette tjener du på enten de bevisst provoserer for å se hvordan du reagerer, eller fordi de rett og slett har dårlig folkeskikk og liten respekt for lovgivningen på området.
Takler de ikke det at du sier fra, vil du heller ikke ønske å jobbe der.

Du har helt sikkert gjort deg opp noen tanker om noen spørsmål som du frykter at du syns det er vanskelig å svare på – tenk gjennom hvordan du vil svare og forsøk å styre svaret over til noe positivt i din favør.
Husk at et reflektert forhold til slike spørsmål ofte er mer interessant enn selve svaret. Fokuser på styrker og spisskompetanse, og at du kan lære nye ting som kreves i jobben.

Vær ute i god tid, vit hvor du skal og hvordan du skal komme deg dit – ta noen runder rundt kvartalet og vær deg selv – dagens musikktips viser deg hvordan med NIGHTMARES ON WAX og «Les Nuits»

Én kommentar

  1. Takk for gode tips!
    Skal på intervju etter påskeferien og trenger innspill og kom over bloggen din. Her var det utrolig mye bra lesing og gode tips på en lettforståelig måte. Du skriver så bra!

    Rebia ;)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s