Til ungdommen

Jeg har nevnt i et tidligere innlegg at jeg ikke vet hvem som leser disse sidene. Jeg ser jo på statistikken fra WordPress at det er ganske mange, men det som jeg syns er morsomt er når jeg opplever et så stort mangfold.
Også aldersmessig.
Jeg fikk en kommentar fra en jente som er 12 år, og som først fikk meg til å tenke på at disse aldersinnstillingene som begrenser lesetilgangen til blogger på WordPress ikke funker.
Nok om det.
Alder er bare et tall.
Er du god nok er du gammel nok.
Jeg hadde likevel tenkt å skrive noen ord om barna, eller ungdommen, og dette utrolig spennende spørsmålet som mange stiller seg:
– «Hva skal jeg bli når jeg blir stor?»

Jeg husker at jeg var i et jobbintervju en gang hvor en fjong bimbo vippet akademikerbrillene litt ned på nesetippen og spurte hvorfor i all verden jeg hadde valgt språklinje på gymnaset. Dette var en stund siden – altså jobbintervjuet – men ikke så lenge siden at det fremdeles var ganske stor avstand fra gymnaset til nåtid.
For å gjøre en kort histore kortere, så var dette neket opptatt av mål og målbilder og prosesser og klare mål og klare målbilder og enda raskere framdrift og jeg innrømmer at firmapresentasjonen hennes ble overskygget av handlelisten min og planer for helgen. Den gangen fikk jeg meg ikke til å avslutte og komme meg bort, men innrømmer at det har dukket opp muligheter til å avbryte intervjuer siden den tid når det har gått opp for meg at det blir helt feil.
Bare sånn for moro skyld, jeg så henne i en annen setting noen år senere – jeg har fotominne når det kommer til mennesker – og så på LinkedIn-profilen hennes at hun hadde hoppet av og drev en sånn liten butikk som solgte stearinlys og servietter.
Kanskje hun har det bedre med seg selv i en sånn jobb.
Hun hadde i hvert fall ingen ting i personalbransjen å gjøre.
Tilbake til ungdommen så syns jeg det er minst like givende å ha dem i forsamlingen som disse avgangsstudentene som jeg treffer når jeg er på karrieredager på ulike høyskoler – de som skal ut i jobb og gjøre sine hoser grønne.
Ungdommene påvirkes av alt.
Ikke bare hvite smil og perlekjeder på tv.

– «Du som har så gode karakterer bør ikke bli sånn eller sånn men ditt eller datt.»
– «Du burde ikke begynne på den skolen fordi blablabla … jeg bare hallo, liksom.»

Jeg heier på ungdommene som tør å spørre hvorfor.
For å si det sånn, så har jeg sagt til egne barn at jeg ikke blir sur eller skuffet om de stryker i nynorsk …
Jeg heier like mye på de som vet hva de skal bli som de som ikke har peiling.
Noen bruker lenger tid enn andre.
Det blir litt sånn som historien om haren og skilpadda.
Noen velger feil.
Noen av de som velger feil velger antageligvis feil fordi andre har tatt valget for dem.
Noen klarer til og med å rette seg inn og finne veien til det riktige sporet etter å ha tenkt over hva som er riktig i forhold til hva …
Noen klarer det aldri, men det henger som regel sammen med andre ting.
På et av disse foredragene var det en jente som fortalte at det ikke var noe problem for henne å få en femmer fordi hun var så flink til å overbevise læreren sin.
Jeg overførte spørsmålet til salen da jeg spurte hva som var vitsen med å jekke opp karakteren på denne måten.
Det kom ikke så mange gode svar, for å si det sånn – noe som styrker min påstand om at det ikke er noen ting av betydning som skiller en karakter fra en annen siden karaktermønsteret ser ut som det gjør.

Jeg har ikke tall på hvor mange skoleflinke folk jeg har møtt som rett og slett ikke kan en dritt. Formålet med å gå på skole, eller å lære seg noe i det hele tatt, henger sammen med at det man lærer skal kunne brukes til noe.
Det påfølgende spørsmålet sier seg selv:
– «Hva har jeg lyst til å gjøre?

Deretter velger du hvordan du skal lære deg det du vil gjøre.

Her er FOO FIGHTERS med «Learn to Fly»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s