Varemerke

Jeg har i noen av mine tidligere innlegg tastet inn ord om visjoner og verdier og hvordan ulike selskaper tenker på hvordan de ønsker å fremstå – kanskje i noen tilfeller uten tanke på hvordan de faktisk er, men det er en annen sak. Bedriftens varemerke er ofte synonymt med deres logo, et varemerke som i brøkdelen av et sekund gir assosiasjoner til et eller annet – det er som om selskapets varemerke spiller den samme rollen som en personlighet eller et rykte hos et menneske.

Jeg er ganske sikker på at du ikke kan komme på et eneste vellykket selskap som ikke har en logo. Rett og slett fordi vellykkede selskap bruker tid og krefter på å skape en logo som passer sin virksomhet.
Og penger.
Masse penger.
Jeg har mange ganger stusset over hvilke kostnader som kommer fram når man leser om bedrifter som har omstrukturert eller slått seg sammen eller har gjort noe annet som får dem til å forandre på varemerket sitt. Eksempelvis DNB som søkte hjelp hos Snøhetta – de som er ganske flinke til å tegne hus – for utvikling av ny design som de i følge enkelte medier er priset til rundt 150 millioner kroner. Det hører selvfølgelig med at digitale rammeverk og skilter rundt omkring skal byttes ut og da forsvinner jo kronene raskt, men ærlig talt …
Jeg syns logen deres er stygg, og det jeg stusser mest på er uttalelsene om at målet med den nye logoen er et ønske om å fremheve bankens norske tilhørighet.
Ehh …
Hvitt og grønt?
Jeg regner med at de kanskje har tenkt snø og skog, eller noe.
Skispor?
Nå er det også et annet stort selskap som er i sving.
EDB ErgoGroup har blitt til EVRY.
Jeg syns den nye logoen deres er bra, enkel og stilren, ser kanskje ut som om noen har skrevet bokstavene med blå sprittusj på whiteboard, men jeg liker den.
Det er sikkert mange som ikke liker den.
Uansett, jeg leser at de har svidd av 50 millioner kroner til et byrå som antageligvis skrev designprosjektet med store bokstaver med blå tusj på tavla, kanskje telefonen ringte eller alle gikk til lunsj og etterpå var de enige om at det ikke var noen grunn til å endre på det første utkastet.
Pen timepris …
Det er ganske mange som har kommentert navnevalget, men dette designbyrået som fikk fett betalt hevder at de har gjennomført mange tester i forskjellige land og ulike språk og det er kanskje disse tingene som koster så jævlig mye penger …
De har kanskje ”glemt” at dagligtale og normal oppfatning også bør komme i betraktning?
Du som ikke vet hva Evry betyr, kan jo google litt.
Statoil er en historie for seg.
Deres logo er ikke bare stygg, men de stjal den jo fra Husfliden, en eller annen gjøk sa etterpå noe om at et av kronbladene pekte en annen vei eller noe ræl mens Husfliden skal ha kred for at de syns det var morsomt med oppmerksomhet og at de heller vil strikke luer til ledelsen enn å saksøke dem for logotyveriet.
Netcom hadde en lett gjenkjennelig logo.
Nå ser de ut som en legemiddelprodusent.
Historiene er mange.
Kred til Coca Cola som tar vare på historien sin …

Tenk over hvordan ditt eget varemerke oppfattes.
Det er dette som i brøkdelen av et sekund gir assosiasjoner til et eller annet.
Husk at du kan komme ganske langt med et smil.

Dagens musikktips er GELKA med ”Budapest Calling”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s