Menneskets iboende ondskap

Det hender at det slenger inn en og annen kommentar fra noen som syns det er fint at et vrient tema som karriereutvikling eller jobbsøking kan presenteres i en dusere form enn mye av det som presenteres i ulike faglige fora. Jeg syns det er litt for mange sosialkuratorer og pedagoger som preger denne bransjen som jeg beveger meg i, og jeg innrømmer at jeg ofte undrer meg over hva som egentlig er mange av disse menneskenes agenda.
Og spykologer.
En liten skrivefeil, tenker du.
Det er i og for seg en riktig observasjon, men jeg lar den stå ukorrigert som en meningspoengtering.
Det er ikke alle som kan noe om mennesker som trenger å være psykologer og jeg er av den enkle oppfatning at prosessbeskrivelser og systemer ikke klarer å dekke de tingene som jeg er mest opptatt av når jeg skriver om hvordan jeg jobber med mennesker – det være seg innen rekruttering, omstillinger eller karriereveiledning.
Det er her jeg spiller ut min erfaringsbakgrunn som legitimasjon for mine innlegg.
De beste rådene og tipsene jeg har fått opp gjennom livet har jeg fått ved å være sammen med folk som har gjort et eller annet som har gitt dem en form for erfaring og det er jo egentlig ganske trist at dette ikke gir studiepoeng …
Nok om det.
Jeg tror at min eldste leser er treogsytti år. En gang sa hun treogåtti men det var nok en overdrivelse, kanskje et slags bilde på hvordan hun opplevde det. Hun er uansett ekstremt oppegående og det var som om det skjedde noe med ansiktet hennes når jeg fortalte henne at jeg hverken var psykolog eller sertifisert coach. Vi hadde hatt en lengre naboprat og snakket om ”mine ting” før hun fikk til en glidende overgang til ”hvor jeg står” og ”hva jeg mener” i massedrapsaken – svaret jeg fikk i retur når jeg spurte hva det hadde med saken å gjøre var at hun vet at jeg kjenner mange folk og at jeg pleier å bli lyttet til …
Jeg ser ikke sammenhengen, men jeg fortalte uansett at min oppfatning er at dette handler om fanatisme og fanatisme må bekjempes med noe helt annet enn psykologisk pjatt.

Jeg hører til de som håper og tror at de fleste mennesker er greie – jeg forsøker alltid å være åpen i møter med nye mennesker og når man jobber med sånne ting som jeg jobber med så sier det seg selv at jeg treffer ganske mange forskjellige mennesker.
Jeg tror ikke at alle som er røde på nesa er fyllesvin.
Jeg tror ikke at alle som har skjerf er sosialister.
Jeg tror ikke at alle som går med hijab har tenkt å sprenge alt sammen til helvete.
Men på den annen side så vet jeg hvor lite det skal til for at det kan gå galt – folk klikker for de merkeligste ting.
– “Faen i helvete, jeg sa at jeg skulle ha lettmelk i latten min!”
– “Faens gubbejævel, bruk blinklys for helvete!”

Mennesker er heldigvis i stadig endring – det har vi vært siden tidenes morgen og vil være til tidenes død.
Mennesker som ikke forstår dette, syns jeg rett og slett er forbanna kjedelige.
– «Jeg har alltid stemt det samme partiet, jeg …»
– «Jeg liker ikke krig og fred og sånt …»
– «Jeg håper ikke de slemme menneskene jeg ser på TV kommer til Birkelunden …»

Jeg skulle gjerne sett at Anders Behring Breivik hadde laget en god blogg eller gitt ut en bok eller noe annet i stedet for handlinger som de fleste oppfatter som forkastelige i vår del av verden men som faktisk er hverdag i samfunn som vi ikke sammenligner oss med.

Jeg syns han ser litt slesk ut, har aldri hørt han snakke og kan ikke på noen måte hverken forstå eller sette meg inn i tankene hans – noe som jeg i og for seg ikke tror at noen pyskologer kan, heller …
Jeg oppfatter likevel den personen som jeg ser på nyhetene som en annen enn det monsteret som tegnes i sosiale medier – rett og slett fordi han oppfører seg og svarer på spørsmål som det er forventet at han skal gjøre.
Han oppfører seg samlet og behersket, svarene hans oppfattes av retten som reflektert og gjennomtenkt.
Tross alt.
Og det er jo nettopp dette ”tross alt” som de fleste menneskene i dette landet har så store vanskeligheter med å forstå – rett og slett fordi vi ikke har noe sammenligningsgrunnlag å forholde oss til.
Fakta faen er at hans forklaring og beskrivelser er svar på tiltale … hva er det man egentlig hadde forventet at han skal si?
Mannen har selv nevnt at han er klar over at han har en ideologi som de færreste deler og han har til og med innrømmet at han forstår at de fleste avskyr hans konklusjoner og handlinger.
Samtidig poengterer han at han ville ha gjort det igjen.
Han går faktisk ganske langt i å innrømme galskapen i handlingene sine samtidig som det bygges en myte rundt denne iskalde drapsmaskinen selv om han i virkeligheten er en fyr som det faktisk bare er de overlevende meningsmotstanderne på Utøya som kan beskrive.

Jeg har ikke erfaring fra ondskap, men er av den oppfatning at dette er en iboende kraft i den menneskelige historie som ingen psykologer kan sette en strek over med pjatt og analyser.
Ondskap knyttes som regel til religion, politikk og eierskap. Små barn er ikke så veldig opptatt av religion og politikk, men sett deg ned og se og hør når små barn er samlet så begynner du kanskje å lure på hvor i all verden denne aggresjonen, misunnelsen og påståelig eierskap kommer fra.
Samtidig så finner man seg i at det finnes noen som mener at alt skal være så jævlig pedagogisk korrekt …
Pavens korsfarere ble oppfattet som redningsmenn hvor sannheten var at de plyndret og voldtok og drepte det meste som var foran dem på veien.
Inkludert kvinner og barn.
Legene i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.
Che Guevara.
Idi Amin.
Charles Taylor.
Mennesker blir voldtatt, utsatt for blind vold på gaten og mishandlet i sine egne hjem.
Mennesker tør ikke være helter – forhåpentligvis (hvis det går an å bruke et sånt ord) er det fordi de er redde for at de skal bli et offer selv og ikke fordi de ikke bryr seg.
Vi bor i et land som må gå sytti år tilbake i tid for i det hele tatt komme på noe som kan oppfattes som lignende ondskap hvor Max Manus var er en av de største heltene landet vårt har hatt.
Kanskje siden tidenes morgen.
Jeg kan i hvert fall ikke komme på så mange flere, men hva vet vel jeg …
Max Manus har i ettertid blitt fremstilt som en forfyllet mann med dårlig samvittighet over tapte liv og ikke den helten som flere burde forsøke å lære noe av.
Jeg syns pasifismen i landet vårt er skremmende.
Mennesker i landet vårt tror at ”noen” kommer og redder oss.
Noen må ta ansvar.
Hvem i all verden er ”noen” ?
Det som ikke skulle skje her har skjedd fordi ”noen” ikke trodde at det kunne skje og ”noen” ikke kom for å hjelpe til.

Det finnes de som mener at Anders Behring Breivik har voldtatt landet vårt, men målet var kun å ramme et politisk parti. Han bør få lovens strengeste straff for drapene han har begått og ikke fordi han har andre meninger enn de han rammet, og det er ganske paradoksalt at det er mange som er uenig i dette – i hvert fall i følge de som troller på ulike internettfora – med virkeligheten surret fast i en fjern tanke om at det demokratiske samfunnet vårt har en sivilisert rettspraksis mens vi synger om barn av regnbuen og håper at vi kan gjeninnføre dødstraff …

Hvor står jeg?
Hva mener jeg?
Jeg står med begge beina godt plantet på jorda og mener bestemt at massedrapsmannen burde vært skutt på stedet. Dersom noen hadde tatt ledelsen på Utøya i stedet for at sekshundre desperate mennesker sprengte nødnettet, så hadde beredskapstroppen – i denne sammenheng definert som «noen» – fått oversikt over situasjonen og vært klar over hva de jaktet på.

Min eldste leser på treogsytti år vet ikke at jeg kjente to mennesker som ble revet bort denne dagen.
Hun får vite det nå.
Jeg mistet en tidligere arbeidskollega i regjeringsbygget og datteren til en venninne på Utøya.
Jeg har likevel ikke hatt noe spesielt behov for å få fram «hvor jeg står» eller «hva jeg mener» – kanskje det henger sammen med min egen iboende ondskap …

Dagens musikktips er STING med «Fragile»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s