Referanser

Jeg har i noen av mine tekster referert til rekrutteringsselskaper og vikar- og bemanningsbransjen, og jeg får spørsmål om jeg kan anbefale noen.
Svaret er nei.
Jeg kan selvfølgelig fortelle hvem jeg syns er bra og hvem jeg ikke liker så godt, men dette handler om preferanser og det blir som regel helt feil.
Du kan lese innlegget her.

Jeg har også sett at det er mange selskaper som legger ut egne referanselister og kunder som de har jobbet med. Skrytelister er vel egentlig ikke så mye verdt når alt kommer til alt med visshet om at det er svært få som har enerett på noen av disse kundene.
Det blir nesten som de som skriver at de har så store kandidatbaser.
Bare tull.
Personlig så er jeg ikke typen som skryter av pallplasseringer, røde løpere og hornmusikk – jeg velger heller å si at jeg er åpen i forhold til hva jeg selv har prestert og er godt dannet med å holde min sti ren ved å legge igjen positive visittkort. Jeg ser dyktige mennesker i ulike medier som jeg selv har vært med på å ansette.
Daglig.
Jeg gjenkjenner navn på sentrale kontaktpersoner i aktuelle stillingsannonser som jeg selv har vært med på å ansette.
Daglig.
Jeg treffer folk på gaten som jeg har hjulpet til en ny start i arbeidslivet.
Om ikke daglig, så i hvert fall veldig ofte …
Jeg tror dette er tegn på at jeg gjør en del riktige ting.
Jeg har nevnt tidligere at man må være klar over at 1 + 1 i arbeidslivet ikke alltid er 2. Det er ganske mye mellom disse to tallene som legger grunnlaget for et riktig svar og det er disse ukjente faktorene som sørger for at regnestykket går opp. Man kan prate om tid og tilfeldigheter like mye som enkelte messer om sin egen fortreffelighet.

Her om dagen kom jeg over en nettside hvor en eller annen dude hadde laget med oversikt over dyktige rekrutteringsfolk. Jeg kjente noen av navnene, men kjenner dem ikke sånn at jeg kan uttale meg om hvor ”gode” de egentlig er. Jeg ser ikke verdien av en sånn liste – rett og slett fordi man kan være ”god” med en person i en rekrutteringsprosess og kanskje ikke like god med en annen.
Vi prater jo tross alt om mennesker.
Hvis en av ”mine” som sitter i drømmejobben ble spurt, ville han eller hun kanskje anbefalt meg.
En annen som ikke nådde opp ville ikke tenkt tanken.
Sånn er det bare.
Suksess måles i resultater og resultater kommer når man vet hva man driver med og hvem man har med seg.
Tid og tilfeldigheter.
Noen ganger kan det for øvrig ta litt lenger tid.
Sånn er det bare …

Jeg har jobbet med mange flinke mennesker som jeg ikke nøler med å anbefale på forespørsel.
Jeg tror at disse vet hvem de er …
Jeg har også jobbet med mange mennesker som … * kremt * … kanskje ikke er like flinke. Sannsynligheten er stor for at de mener det samme om meg, og disse vet sikkert også hvem de er.
Du har sikkert noen i begge kategorier, du også.
Men husk en ting – verden er ikke så stor som mange skal ha den til og før eller siden kan det være at dere treffes i en annen setting og da må du være forberedt på å kunne se dem i øynene.

Dagens karrieretips handler litt om referanser.
Jeg ser nemlig titt og ofte at noen fører dem ukritisk inn i sin CV.
Ikke gjør det.
Referansesamtalen kommer man til når man er nesten i mål, helt mot slutten av rekrutteringsprosessen hvor de som har tenkt å ansette deg skal sjekke sine data opp mot historikken din. Vær nøye med hvem du velger og ikke bruk dem i utide, sørg alltid for at referansepersonen din er forberedt på å bli kontaktet – det er ikke særlig tillitsvekkende hvis referansen din må tenke seg om for å plassere deg før vedkommende svarer.

Det gjør ikke noe om personen nå har en annen jobb, men det bør ikke være for mange år siden dere arbeidet sammen. Det gjør heller ikke noe om jobben var ulik den du nå søker siden det viktigste er at vedkommende kjenner deg som person og kan beskrive hvordan du er å jobbe sammen med.
Husk at du må oppgi hva slags posisjon vedkommende hadde i forhold til deg.

Vær også klar over at det kan hende at den som skal ansette deg i din nye jobb kjenner noen som jobber i det selskapet du trenger å oppgi referanser fra.
Tenk over hva du kan svare på dette – vær kritisk …

Dagens musikktips er SIMPLY RED med “Holding Back the Years”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s