Foredrag og forventninger

Litt skryt i dag.
Selvskryt …
Det er jo min blogg så jeg kan skrive hva jeg vil.
Dagens tekst handler om foredrag.
Det morsomme med å holde foredrag er ikke nødvendigvis følelsen av å få sagt det man ønsker å si, men at publikum sitter igjen med en følelse av å få hva de forventer og kanskje litt ekstra. Jeg har vært på noen foredrag hvor den som snakker er mer opptatt av å kjøre gjennom x antall slides og mumle mumle mumle og bli fort ferdig er viktigere enn hva som faktisk kommer fram til publikum.
Det handler om opplevelser.
Det handler om å by på seg selv.
Det blir nesten som på samme måte som når du kjøper en billett til et eller annet hvor du faktisk har en eller annen formening eller forventning om et utfall. Billetten kan godt være T-banebillett mellom Bøler og Stortinget hvor du forventer å komme trygt fram og innen rimelig tid.
Sitteplass er bonus.
Kinobillett og teater dekkes av en eller annen forhåndsdefinert visshet.
Mer eller mindre.
Billett til en fotballkamp er noe helt annet. Det er faktisk klin umulig å vite hva man får selv om man drister seg til å legge fram en eller annen forventning. Dette er en metafor som jeg bruker ofte i rollen som karriereveileder og senest i mine foredrag i forbindelse med landslagets to siste kamper.
Slående lik jobbsøkerprosessen.
I hvert fall i min verden hvor billetten er en god søknad og CV.
Det er umulig å vite hva som skjer i neste trinn og hvordan spillet sitter i ditt møte med de på den andre siden av banen. Ord og setninger som høres fine ut på treningsfeltet blir vanskelig å fremføre på bortebane. Historien som du kjenner så godt kommer ikke til sin rett i denne merkelige settingen som overraskende mange mennesker sliter med å befinne seg i. Jeg har ikke svar på hvorfor det er sånn, men jeg liker å snakke om det.
Spesielt når jeg har fått så god respons.
0-1
1-1
Begge tipsene mine gikk inn i likhet med innholdet i mitt nye foredrag. Nå er det i og for seg ikke så nytt i den forstand, men metaforiske ord og begreper som dekker begge banehalvdelene i to ganger førtifem.
Helt uoppfordret forteller jeg deg at mitt neste tips er 2-0 … i skrivende stund vet jeg ikke hvem som står på motsatt banehalvdel eller når kampen spilles, men tipset kan oppfattes som en «kode» til en del av metaforen min.
Lurer på om du knekker den?

Og dagens karrieretips?
Forberedelse og trening er lurt, men husk at det er ganske mye du ikke kan påvirke – for eksempel hvem du møter på motsatt banehalvdel, publikum og omstendigheter.
Du kan uansett komme ganske langt med å være deg selv og gjøre din greie.
Det som du vet du er god på.
Spillere som går på banen med innstillingen om å legge seg bakpå kan umulig ha det godt med seg selv …

Dagens musikktips er BASEMENT JAXX med «Do Your Thing»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s