Søknadstips sånn på tampen

Jeg får en del søknader fra folk som ikke prøver å legge skjul på at de har fått høre at det kan være lurt å skille seg ut i mengden når de skal søke jobber.
Det er bra.
Både det at jeg får mailer og at folk tør å skille seg ut, mener jeg …
Jeg oppfordrer folk til å legge litt innsats i å gjøre en forskjell, og liker mennesker som tør å være annerledes – selvfølgelig med vissheten om at det er viktig at det faller seg naturlig.
Alt med måte.
Alt har sin tid.

Jeg setter pris på å motta en god søknad. Nå er det mange oppfatninger på hva som er en ”god” søknad, men et minimumskriterium er at den skal beskrive personlighet og motivasjon.
Kompetanse og resultater skal du vise fram i din CV, og en god søknadstekst skal hverken oppsummere eller kopiere denne men fungere som en innledning og en invitasjon til at leseren får lyst til å vite mer om forfatteren bak søknaden. Det er da jeg kommer inn på alt dette andre.
Layout.
Triggerord.
Og kanskje det vanskeligste av alt … stil og tone.
Når du skal forsøke å skille deg ut, så er det lurt å tenke på hva du skriver og hvordan du skriver det.
Du skal vise fram din personlighet og identitet.
Det finnes mange som tror at dette dekkes av et bilde på CV’en men tenk over hvordan setningene dine kan settes sammen på en måte som forteller litt mer om deg. Selv om du skriver at du trener mye i fritiden, sier ikke dette om hvor spenstig du er på arbeidsplassen.
Innholdet er selvfølgelig det viktigste – de som ikke vet at skjønnhet kommer innenfra bør ta seg noen ekstra runder rundt kvartalet – og innholdet skal funke for leseren. Det skal være rent og pent, grammatisk korrekt og selvfølgelig relevant for leseren, men også med en viss snert som beskriver din virkelige personlighet og motivasjon.
Den som leseren vil digge såpass at de vil treffe deg til en samtale.
Da må du gi det lille ekstra.
Du kommer langt med et smil, og selv om du vet hvordan det staves må du vise det fram på en måte som gjør at leseren gir ordene dine et smil tilbake.
Dersom du skal få fram et smil, må du faktisk prøve å være litt morsom.
Gjør research.
Det er nemlig ikke alt man kan spøke med.
Eller alle …
Vær klar over at når jeg bruker begrepet ”morsom”, så mener jeg humor med snert og ikke reality-humor.
Tekstlig stil og tone skal matche din personlighet og identitet i forhold til bedriften du søker jobb hos – dersom du ikke finner en match med bedriften du skal søke jobb hos, bør du søke jobb et annet sted.
Sånn er det bare.
Dersom du ikke er typen som vet hvordan du kan bruke humor som et strategisk verktøy, bør du heller la det være – da kan du enten fortsette i din kjedelige tilværelse eller så kanskje du finner en annen måte å skille deg ut på …

Det er faktisk sommer – her er TOMAS LEDIN:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s