Røde lys i nattemørket

Det fantes en tid når jeg digget å gå på byen.
Se på livet.
Treffe folk.
Jeg digger det enda, men nå ser jeg alt fra nye vinkler.
Det er som med fotballen.
Jeg er ikke lenger på banen.
Jeg står på tribunen og digger det på en litt annen måte.
Jeg digger å betrakte mennesker, det er en del av mine sosialantropologiske selvstudier og jeg blir stadig forundret over hvor stort kompendium jeg faktisk jobber meg gjennom.
Jeg var på byen i helgen.
Lenge siden sist.
Jeg var ikke på byen i den forstand som jeg husker fra den gang, men jeg var på noen arrangementer som gjorde at det ble sent både fredag og lørdag hvor jeg benyttet anledningen til å rusle rundt og studere.

– «Hei Mister, do you wanna fuck?»
En stor negerdame har sklidd opp på siden av meg, jeg har en arm rundt livet og tung pust i øret.
– «Yes, I do», smiler jeg tilbake.
– «But not with you …»

Fem skritt lenger ned kommer en stor negerdude opp på siden av meg med en utent sigg i munnviken, jeg trekker opp lighteren siden jeg har en viss forutinntatthet med hans nærvær.
– «Hei Mister, what would you like?»
Han fanger ansiktsuttrykket mitt og fortsetter.
– «Coke, hasjish, reefer, horse … anything you like».
Jeg har som nevnt vært på et arrangement og kommer på at jeg fremdeles har snor rundt halsen med adgangskort som bekrefter AAA – ikke som på Duracellbatteriene med Access All Areas – trekker ned glidelåsen på jakka og holder fram adgangskortet med baksiden fram.
– «Police … you’re talking to the wrong guy but lucky for you this is not my case tonight».
Familieforøkelsen var et faktum.
Jeg får en ny bror i samlingen.

Solli plass blotter plastikk, botox og latex.
Fulle mennesker er sjeldent pent å se på uansett innpakning, selv om sentrum skal ha kred for oppriktigheten.
Oslo vest har vel egentlig ingen ting av betydning å by på.
I hvert fall ikke noe som kan nevnes som ekte vare.
Høy pris er ikke alltid forbunet med verdi.
Litt senere dukker det opp en ny jente – det slår meg at hun er usedvanlig vakker, men likevel med et utseende som jeg kanskje ikke har lyst til å bli sett sammen med.
Jeg spanderer Cortado fra Deli og får vite at hun kommer fra Ungarn.
Hun sier at hun heter Emma, men man vet jo aldri.
I en annen setting vil hun sikkert gå med på å hete noe annet.
Jeg gjør det klart for henne at jeg ikke har noen alternativ agenda, men hun har ikke noe i mot å fortelle litt om hvordan hennes verden ser ut.
En historie som gjør inntrykk men som blir mellom oss.
Hun hadde svart, halvlangt hår som hun av og til strøk bak det ene øret når det gled frem i ansiktet, slanke og pene fingre og brune øyne som sikkert hadde sett mye rart. Jeg så at hun så at jeg så, senket blikket – kanskje av frykt for at jeg kunne se sannheten i de blanke øynene hennes i det hun tok tilbake initiativet ved å trekke glidelåsen i den svarte skinnjakka ned til dit hvor brystene delte seg.
Jeg la merke til at hun smilte ganske mye.
Kanskje halvtimen jeg ga henne hadde en slags etterlengtet glede etter all tiden hun serverte andre …

To fulle menn hadde salet opp utenfor.
Klar for å ri mot soloppgangen med ketchup på skjorta og sennep i rævva.
De fire jentene i bakgrunnen hadde ikke mer å by på.
Enten var strømmen slått av eller så hadde de blitt innhentet av virkeligheten. Jeg satset på det siste og slukket lysene i det jeg så hvordan Emma stanset foran et butikkvindu, litt usikker på om hun kikket på utstillingen eller om hun bare speilet seg, antageligvis det siste siden hun rettet litt på skjørtet og strøk håret bak det ene øret i en kjent bevegelse.

Desperate sjekketryner med riktig promille og farge på skjorta trålte gatene med drømmer om fangst og fylleknull mens de kikket håpefullt mot stadig styggere damer uten tanker om morgendagen.
Siste runde på byen er definitivt ingen æresrunde.
Snart er løpet over og målstreken dekkes av vaklende knokler og oppkast.
Resultatet var ikke overbevisende, men jeg gadd ikke få med meg ekstraomgangene. Det ender som regel med slåsskamp fordi en eller annen dust tar noe fra en annen dust, som regel en jente eller et glass.
Muskler vises, allianser dannes og trusler flyr alle veier i usammenhengende grynt.
Smellet kommer uventet selv om de fleste visste at det ville komme.
En kort lunte er brent opp.
Helvete bryter løs, en flaske knuses og en jente griner i bakgrunnen.
Det var alltid jentene som hadde skylden.
Mennesket viser sin natur på sitt beste, det hele er over nesten før det startet med et skrubbsår og en blåveis som symboler på tavla, handshake for peace og alle er like gode venner som da de kom selv om det hele stopper opp uten drikke og damer. Jentene går selvfølgelig når det ikke lenger finnes noen grunn til at de skal være der, og det er da det er guttetid og gutter vil alltid være gutter helt til de blir menn, og egentlig bare blir mer barnslige, men på en voksen måte. Jeg krysset gaten på rødt og avsluttet seansen med å sparke en tom ølboks, traff en portstolpe som var påklistret etterlysningen av en svart katt som het Opera.
Jeg var sikker på at det var scoring, men det var ingen som klappet.
Lysene slukket og jeg ble stående alene på den tomme arenaen.
En enslig tilskuer uten kamp.
En venn uten fiender.

Dagens musikktips er GEORGE MICHAEL med «Roxanne» – ja, Police-klassikeren i alternative toner.

4 kommentarer

 1. Yes I Do, but Not With You!
  Kongekommentar!
  Jeg er møkka lei disse pågående negerhorene selv, og kommer sikkert til å få anledning til å teste ut kommentaren din.

  Benytter anledningen til å takke for godt foredrag på UBC og din gode blogg!

  Eirik HC

  Liker

 2. Stor tekst, ettertenksom og direkte.
  Liker bloggen din, gode historier med klare budskap og velfunderte formuleringer, følelser.

  Kira, Oslo

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s