Overkvalifisert

Jeg trekker fram et tidligere innlegg i dag – rett og slett fordi det finnes så mange mennesker der ute som stiller seg undrende til en diffus uttalelse som lyder «overkvalifisert».
Pisspreik.
Enten er du kvalifisert eller så er du ikke kvalifisert.
Man må heller kartlegge om kandidaten virkelig har forstått hva stillingen går ut på og om vedkommende har riktig motivasjon.

Jeg er ofte i dialog med dyktige folk som deler sin frustrasjon ved å bli avvist i søkerprosesser fordi de er overkvalifisert – som regel er dette den eneste tilbakemeldingen de får.
Svaret på alt.
Dårlige og mangelfulle tilbakemeldinger er ganske vanlig i rekrutteringsprosesser, og en årsak er ganske sikkert forbundet med at det sitter mennesker der som ikke vet hva de snakker om.
Det finnes overraskende mange som sorterer søknadsbunken etter fine titler, mastergrader eller nisser og troll på en cv, og kombinert med synsing og troing og sikkert en del andre ing-er som jeg ikke kan komme på i farten …

Dersom man oppfattes som “overkvalifisert” er det vanlig å tro at vedkommende viil kjede seg fordi de ikke vil få utnyttet sitt potensial og således være mindre motivert og slutte etter kort tid – noe som i og for seg raskt kan avklares ved en rask telefonsamtale. Det finnes faktisk en god del mennesker som er interessert i å “trappe ned” eller gi avkall på enkelte ansvarsområder som de kanskje ikke trives med og samtidig være kjempemotivert for den aktuelle stillingen. Dersom de som styrer rekrutteringsprosessen gidder å sjekke dette, vil det være en større mulighet for å få riktig person inn i rollen, en som til og med er operativ fra dag en – i hvert fall nesten – i motsetning til å få inn ferskvare som vokser ut av stillingen etter kort tid. Det er selvfølgelig også lett å tro at dette henger sammen med trusselen om å få inn en medarbeider som kan true eget revir eller at man ser utfordringen ved å lede en som har mer kompetanse eller erfaring …

Jeg tror også at mange selskaper som serverer kommentarer om overkvalifiserte søkere i realiteten kan skylde seg selv ved at de slurver med stillingsbeskrivelsen og ikke klarer å formidle hvilke kvalifikasjoner og egenskaper man faktisk ser etter hos kandidatene. Det leder meg litt inn på hvor trist det er med så mange dårlige stillingsannonser – alt fra de som er krystallklare på at de ikke vet hva de faktisk ser etter, hva deres egen arbeidsgiver står for og alle skrivefeilene.
Grøss.
Søk en annen jobb, det er min beste anbefaling … kanskje får du en sjanse til å parkere dem litt senere i din karriere …

Dagens musikktips er GEORGE MICHAEL & MARY J BLIDGE med «As»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s