Agurk: The Colour of Money

Jeg linker til en tekst i Aftenposten som forteller at over halvparten av Oslos etniske minoritetsungdom føler seg som utlendinger og at dette er en konsekvens av den stadige påminnelsen fra den øvrige befolkningen.
De er ikke norske.
De er fremmede.
Selv om de er født i Norge så blir de oppfattet som innvandrere hele livet.
Også i deres egne øyne.

Teksten følger opp med spørsmålet om hva det vil si å føle seg norsk, og jeg tror det er ganske mange som bør stanse opp ved dette spørsmålet og tenke over hva som egentlig ligger i denne definisjonen.
Det finnes faktisk noen som mener at en person som ikke er av etnisk norsk opprinnelse aldri vil bli en nordmann.
Norsk statsborgere, ja.
Men ikke en ekte nordmann.
Jeg syns dette er piss.
Bare tenk på hvor vi selv kommer fra – en eller annen gang har vi vandret oppover til dette grisgrendte strøket fordi det ikke var liv laga for oss der vi reiste fra.
Vi slo oss til ro og bygde opp noe som senere ble til det vi ser i dag.
For å gjøre en kort historie litt kortere.
Noen kom først.
Fus.
Hånd i bakken.
Deretter går det på trynet fordi noen begynner å kødde med spillereglene …

Mennesker i bevegelse.
Mennesker i endring.
Kanskje den viktigste årsaken til vår eksistens.
Jeg bruker denne «metaforen» i noen av mine rekrutteringsforedrag hvor jeg påpeker viktigheten av nye mennesker i omgivelsene som kan se utfordringer og muligheter i et annet blikk – noe som er med på å skape synergi og dynamikk. Alternativet er innavl.
Hvis det er lenge siden du har vært i UK eller truffet noen som kommer derfra, så skjønner du hva jeg mener …

Det første jeg tenker på når jeg skal beskrive en typisk nordmann er et naivt menneske som tror de kan bidra til fred på jorden ved å gå i fakkeltog og at det er mulig å redde verden med å sortere søppelen sin i blå og grønne plastikkposer. Deretter tenker jeg på kø.
Kø finnes overalt i verden, men den norske køen er unik – rett og slett fordi vi har vår egen måte å konstruere den på. Sosialisme er en misforstått greie i dette landet.
Jeg er egentlig ikke så veldig opptatt av å vise hverken kulturelle eller etniske forutsetninger for min egen eksistens, men kan jo nevne at jeg er født og oppvokst i Oslo av foreldre som er født og oppvokst i Oslo og mange generasjoner tilbake. Jeg er med andre ord en slags minoritet …
Flertallet av Oslos befolkning er ikke født i byen, de gidder ikke en gang betale skatten sin her men sender den hjembygda så de kan få svømmebasseng og kulturhus og rulletrapp på kjøpesenteret sitt.
Samtidig er de flinke til å klage over hvor jævlig det er i denne byen.
Jeg husker godt hvordan jeg selv ble utsatt for rasisme – det begynner å bli noen år siden men husker fremdeles hvordan det var å sitte i en jævla bygd hvor jeg som var fra Oslo trodde at jeg var noe.
Det var i hvert fall det som var ordlyden.
Når jeg i tillegg kommer fra Grunerløkka så kunne det jo nesten ikke bli værre …
Der satt bønda i lys pastell med rullings og pils i plastglass.
Grøss.

Jeg var i et indisk bryllup her forleden.
En fantastisk opplevelse.
Jeg holdt en tale som mest var til ære for den vakre bruden men som også vippet mot håpet om at de måtte ta vare på dette unike som de hadde inni seg og som mange nordmenn ikke har filla peiling på hva er, nemlig vissheten om hva mangfold og integritet faktisk handler om.

Det blir feil å si at Neelam er indisk med tanke på at hun er født i Norge av foreldre som er født i Norge, men det er jo det all denne diskusjonen egentlig handler om …
Hun sier som følger:
– «Nordmenn tenker mer på hvordan de oppfattes enn hvordan de faktisk oppfører seg … »
Jeg syns dette er en god beskrivelse.
Du er den du viser at du er.
Med ord og handling.
Tenk på denne i sommerferien du …

Dagens musikktips er HOLLYWOOD BEYOND med «What’s the Colour of Money»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s