Registrer deg i CV-basen

Det finnes noen som tror at jeg liker å slakte vikar- og bemanningsbransjen og til dels mange av rekrutteringsselskapene og «ekspertene» som er der ute.
Det er feil.
Selv om jeg har valgt å trekke meg litt bort fra denne bransjen for å fokusere mer på karriereveileding, stikker jeg av og til hodet fram og gjør litt småtteri her og der som ikke vises andre steder enn på min egen konto og nettverksblomsterbed – linken mot bransjen vil nok alltid dingle og jeg nøler ikke med å dele informasjon med de som jeg oppfatter som gode. Definisjonen på hva jeg definerer som «godt» er beskrevet i tidligere innlegg, sjekk arkivet.

Det er mange selskaper som skryter av basene sine. Spørsmålet er hvordan de bruker den, siden det ofte viser seg at dette er et «verktøy» som egne ansatte i bunn og grunn ikke ser nytteverdien av.
Det er nemlig ingen som er tjent med å ha kandidater liggende i en base.
Kompetanse er ferskvare.
Dersom du ikke er riktig person til riktig tid, så vil du ikke høre noe.
Ha, jeg er ganske sikker på at du kjenner deg igjen …
Jeg pleier å treffe flinke folk som jeg anbefaler å fronte denne bransjen som et riktig skritt på sin videre karrierevei samtidig som jeg påpeker at den styres av selgere som forhåpentligvis klarer å anslå en eller annen verdi i henvendelsen. Målet ditt er et møte, en samtale hvor du som kandidat kan presentere din kompetanse og egenskaper på en måte som sjelden kommer fram via elektroniske rekrutteringsverktøy.
Attitude is everything.
– «Legg deg inn i basen vår så tar vi kontakt med deg dersom vi har noen oppdrag …»
Flere av kandidatene jeg refererer til som foretar et slikt fremstøt, kommer tilbake med skuffelse i blikket og triste tanker om gode muligheter som glapp.
Jeg pleier aldri å trøste.
Trøst er en bekreftelse på at noe er vondt.
Det som eventuelt kan oppfattes som «vondt» i denne settingen, er tanken på at det finnes mennesker der ute som har valgt å jobbe med mennesker uten å ha forutsetningene som skal til for å jobbe med mennesker. Nå skal det sies at en sak som regel har mange sider – minimum to – og jeg tror nok at mye av denne frustrasjonen bunner i at de snakker med feil mennesker. Jeg har tidligere nevnt at man må tenke seleksjon og konsentrasjon når man skal søke ny jobb, og jeg vet at enkelte tar ganske lett på dette med å følge anbefalinger og referanser, noe som sikkert er ment i beste hensikt men som ofte har utspring i en sånn «jeg er kul og kjenner mange mennesker-greie».
Velg dine kontakter med omhu.
Vær krystallklar i budskapet ditt og ha historien klar.
Tenk over hvordan du eventuelt skal argumentere dersom denne «base-greia» dukker opp.
Livet kan være kjipt.
Gjør det beste ut av det.
De fleste mennesker er faktisk ganske greie og de som ikke er det kan muligens unnskyldes med at de sliter med systemer og retningslinjer som de ikke er komfortable med.

Siden det endelig er fredag og jeg vet om flere som skal på intervju i neste uke, drar jeg til med et bonustips til dere som lurer på «hva skal jeg svare hvis de spør om ditt eller datt?”
Mitt svar?
Si det som det er …
Det er jo ikke noe annet å si, er det vel?
Jeg treffer en del folk som tror ditt og tror datt og vet samtidig at det sitter noen på den andre siden av bordet som synser og tror og hvis og dersom og annet svada.
Et intervju er en samtale mellom to likeverdige parter hvor formålet er å finne ut om man passer sammen eller ikke. Punktum.
Passer dere ikke sammen så passer dere ikke sammen.
Finn noen andre.

Husk at det er deg selv som er ansvarlig for å gjøre deg kjent med hvor du skal og hvordan det ser ut der borte før du finner ut at du skal bevege deg i den retningen.

Det er endelig fredag og dagens musikktips er MANU CHAO med «Me Gustas Tu»
– konsert i Oslo neste lørdag, kanskje vi treffes?

Én kommentar

  1. Morten, dette minner meg på at vi må prates en dag. Jeg har utviklet min egen database, som er mer en «kunnskapsdatabase» enn en ren CV-database…jeg kunne behövd en skeptisk testbruker…hehe :-) God fredag!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s