Arbeidsgivere velger bort overvektige

Jeg klipper opp en tekst fra Aftenposten som viser til en svensk undersøkelse som avslører omfattende diskriminering av overvektige arbeidssøkere i tillegg til andre grupper.
Jeg må si at jeg er mektig lei av sånne tekster – en ansettelse dreier seg nemlig om å finne riktig person i forhold til gitte kriterier hvor et av de viktigste kriteriene faktisk er personlighet.
Mennesker ansetter mennesker.
Man er faktisk avhengig av at folk funker sammen for at de skal holde ut med hverandre.
Det er faktisk så enkelt.
Noen liker ikke feite mennesker.
Noen liker ikke halvstuderte røvere og noen liker ikke BI-spirer.
Noen liker ikke folk som røyker.
Det finnes også folk som ikke liker folk som ikke røyker.
Mennesker har forskjellige preferanser og det går nemlig ikke an å stigmatisere ansettelsesprosesser i og med at selskapene har ulike forutsetninger.
Størrelse på kandidaten er en ting – en annen ting er størrelsen på bedriften. Det sier seg selv at en bedrift på tusen ansatte kan foreta en feilansettelse mens et lite selskap på feil person kan skape ganske mye støy i et selskap med fire. Når man har et knippe med finalekandidater som er i stand til å utføre jobben, så koker det hele ned til at man ansetter den som man tror vil skape minst fuss.

Jeg har faktisk diskriminert bort noen treningsnarkomane i mine prosesser. Du vet, disse som sykler til og fra og forventer disp til dusj og klesskift og til og med trening i arbeidstiden og jeg vet ikke hva.
Grøss.
Jeg har diskriminert bort en dame på grunn av overdreven og sterk parfymelukt, men de fleste diskrimineringene jeg har foretatt er basert på kandidatens holdninger som ikke rimer med hva som er forventet.
Og ja, jeg har faktisk diskriminert bort en fyr som var *kremt* ganske stor. Husker at jeg møtte han i resepsjonen og bestemte meg for å «teste han» med å si at heisen var i ustand så vi måtte gå trappene opp i tredje.
Han brukte litt for lang tid etter mitt skjønn med å ta seg inn.
Små marginer, vet du …
På den annen side har jeg aldri diskriminert på farger og tall.

Dersom du merker at de på den andre siden av bordet ditt i en intervjusituasjon begynner å bevege seg i retning av noen av dine … la meg bruke begrepet «ulemper», så tenk at det går an å dra seg inn med selvironi.
Humor er sterkt undervurdert.
Et av mine bedre karrieretips er nemlig å være trygg på seg selv og sin egen histore.
De som følger med på disse sidene har lest den før, det er jo bare å bla i arkivet.

Dagens musikktips er YAZOO med «Situation»

2 kommentarer

 1. Hmm, jeg er enig i at man må ansette folk i forhold til personlighet og inntrykk folk gir – men det blir vel uansett feil hvis opp til flere arbeidsplasser velger ut en rekke mennesker ene og alene på bakgrunn av utseende og skavanker de har i forhold til utseende eller «fritids interesser» så fremt de selvsagt ikke går utover jobben de gjør!

  Jeg tror at i de aller fleste tilfeller hvor for eksempel overvektige ikke blir ansatt –ene og alene på grunn av vekten – så er det på bakgrunn av fordommer. ofte blir overvektige sett på som b.la slappe og uten vilje fordi de er overvektige, det er negativt å være overvektig i dagens samfunn, og mange får inntrykk av at overvektige ikke er like resurssterke som andre mennesker. Noe som selvsagt er diskriminerende.

  Videre så er det jo ikke særlig delikat å ha en «feit» gris stående i kassa som skal være bedriftens ansikt utad, utseende spiller en stor rolle når arbeidsgivere ansetter folk, enten vi vil det eller ikke, så er realiteten slik, fordi vi vet at attraktive og selvsikre mennesker er mer tiltalende enn «stygge» og mindre selvsikre mennesker. Hardt og brutalt, så er dessverre samfunnet slik, og til en viss grad så kan jeg forstå det, jeg forstår at man krever at ikke arbeidstaker kommer på jobb som en slask men likevel så blir det feil å utelukke folk ene og alene fordi de er overvektige….

  selv har jeg ikke fått kjenne på kroppen at jeg blir diskriminert på grunn av overvekt, men det er jo disse holdningene som gjør at jeg blir så usikker, føler meg mindreverdig og jeg er også redd for å søke jobb nettopp fordi jeg vet at mange ikke ønsker å ha overvektige å «stygge» folk på arbeidsplassen sin. Mange sier da til meg at det kun er noe jeg innbiller meg, men så får jeg gang på gang bekreftet mine påstander med for eksempel artikler som dette!

  Nå må jeg også understreke at jeg setter noen av poengene mine litt på spissen, så ikke ta alt helt bokstavelig!;)

  Liker

 2. Takk for god kommentar, Stinemoor!
  Jeg er helt enig i hva du skriver, og syns det er trist at mennesker som velger å jobbe med mennesker lar seg styre av stigmatisering og fordommer.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s