Toer’n er som regel ikke like bra

Denne sommeren leste jeg Min Kamp av Karl Ove Knausgård.
Nummer 1.
Jeg vil si at dette er et litterært mesterverk, og her er forfatteren en solid historieforteller.
Jeg har begynt på toer’n.
Den er tung.
Jeg vil nesten gå så langt som å si at den er en nedtur, og har vel når alt kommer til alt lagt den fra meg.
Jeg tror dette har med forventninger å gjøre. Nå skal det sies at jeg er ganske sent ute med denne Knausgård, og det er vel noe som skyldes at jeg ikke liker å hive med på en hype – noe som jeg oppfattet dette som i og med at det var en tid hvor «alle» skulle lese Knausgård.
Jeg liker ikke hype – ikke som noe prinsipp, men det er som om det blir en slags påtvunget forventning om at alle skal mene noe og tro noe og snakke om noe – uavhenging om man vet hva man snakker om eller ikke, og da har det en tendens til å bli litt for mye fjas for mitt vedkommende. Spesielt når mottakerne ikke er i stand til å motta en reaksjon som ikke rimer med deres egen oppfatning.
Jeg så pocketversjonen på ARK til en billig penge og klinte til mens jeg ventet på en båt – nesten som en slags sosialantropologisk egotropp for å forsøke å forstå. Nok om det og tilbake til dette med forventninger og vissheten om at det finnes ganske mange mennesker som mener at man skal mene noe om ditt eller datt. Ofte så kan sånne samtaler oppfattes som «ikke det at jeg bryr meg, men noe må vi jo snakke om«, men det som likevel overrasker meg er at det er så vanskelig for enkelte å skjønne at det faktisk finnes noen som mener noe helt annet enn dem selv.
Uansett argumentasjon.
Uansett forhåndskunnskap.

Jeg liker en god oppfølger, men da liker jeg at den kan få lov til å stå på egne ben. Nesten som Jo Nesbø og Harry Hole hvor hver historie lever sitt eget liv selv om ulike tilbakeblikk i handlingen gir påskudd til å følge serien kronologisk.
En oppfølger vil alltid være påvirket av inntrykket fra den første med mindre man innser at det første man gjorde var så rævva dårlig at man bestemte seg for å begynne helt på nytt når man gir seg i kast med toer’n.
Man vil likevel være påvirket.
Ellers ville man ikke begynt på noe annet, mener jeg.
På den annen side er det jo egentlig litt trist at man hele tiden skal sammenligne noe eller noen.
Spesielt hvis man ikke vet hva eller hvem man sammenligner med.
Sett at jeg begynte på Min Kamp 2 uten å ha lest Min Kamp 1.
Sett at jeg ikke likte denne – noe jeg i og for seg har nevnt ovenfor – så vil jeg med høy sannsynlighet ikke få anledning til å like Min Kamp 1 fordi jeg ikke gir den en sjanse.
Og det ville jo vært litt trist.
Det blir nesten på sammen måten som det som kalles speiling – noe som jeg ofte ser i min egen arbeidshverdag i og med at jeg jobber med mennesker. Det er som om vi forsøker å korrigere oss i forhold til de vi er sammen med fordi vi forsøker å se oss selv ved å betrakte andres reaksjoner, mest for å bli akseptert.
Det som jeg ikke liker med dette er at vi vurderer egen verdi i forhold til de som er rundt oss.
Det blir hele tiden snakk om tilpasninger og justeringer.
Det betyr egentlig at man ikke er ekte.
Det betyr at man er en toer.

Et godt karrieretips er faktisk å tørre å være seg selv.
Det er da du er nummer 1.
Dette forutsetter at du er ærlig mot deg selv – den viktigste personen du skal være ærlig med – og at du er kjent med din egen historie. Dette henger til en viss grad sammen med min påstand om at hver rekrutteringsprosess lever sitt eget liv. Rett og slett fordi mennesker ansetter mennesker og mennesker er skapt forskjellige selv om det er mange som gjør hva dem kan for å gi inntrykk av noe annet.

Her er GWEN STEFANI med «Cool»

Én kommentar

  1. Morten, du er konge på tastaturet.
    Du drar oss med fra det ene til det andre og leverer tekster som gløder.
    Jeg gleder meg til å følge dine sosialantropologiske selvstudier framover!

    -tima :)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s