Mannen i gata og Folk flest

Jeg har noen ganger lurt på hvem denne «mannen i gata» er og hvem som uttaler seg når man hører fra «folk flest» – dette henger selvfølgelig med hvilke miljøer man frekventerer og hvem man snakker med og har i tillegg en viss sammenheng med hva slags tema som står på dagsorden.

Jeg treffer folk fra de fleste samfunnslag og har heldigvis en jobb hvor jeg kan få jobbe med mennesker og ikke maskiner – i dobbel betydning.
De som ikke skjønner den, kan klikke seg videre …

Jeg har erfart at de fleste som passer inn i disse begrepene – eller stigmatiseringen, om du vil – er mennesker i posisjoner som enkelte oppfatter som langt ned på denne konstruerte rangstigen som preger samfunnet.
Snakk med «mannen i gata» eller «folk flest» om det norske rettssystemet.
Snakk med «mannen i gata» eller «folk flest» om hvem som bør spille på det norske landslaget i fotball.
Snakk med «mannen i gata» eller «folk flest» om hva man bør gjøre med mennesker som mishandler andre mennesker.
Samtalen vil i mange tilfeller bryte med hva som står nedskrevet i regelverk og prosedyrer og du kan sikkert følge opp med å lure på hvorfor det egentlig er sånn …

Jeg ble stående å snakke med vaktmesteren i gården her om dagen. Det er nesten som om jeg er sikker på at du kan se han for deg og jeg kan nesten ikke beskrive han av frykt for at det kan oppfattes som en klisje.
Vi snakket om søppel.
Hvordan det har blitt sånn at folk bare gir faen og hiver dritten sin fra seg uansett hvor man er og uten å ta hensyn til at det kommer noen som skal tråkke rundt i den samme søpla.
Politikerne krangler om klimakvoter og klarer av en eller annen merkelig grunn å få mennesker til å tro hva de sier. Miljøpolitikken begynner med deg og meg og den forbruksfanatismen som preger livene våre.
Bruk og kast.
Noen kommer sikkert og rydder opp.
Det er akkurat som alt annet i livet – vi tror og forventer at noen skal komme og passe på oss og rydde opp så derfor er det greit at jeg trekker ned nisselua og gjemmer meg bort i en naiv tåke.
Greia er at han har rett.
Eller sagt på en annen måte, så har han rett i forhold til mine egne oppfatninger.

Jeg har tidligere nevnt at jeg er en «politisk vingler» med tanke på at jeg er av den oppfatning at et menneskes verdigrunnlag og preferanser endres over tid.
Eller de burde endres over tid.
Det er en del av det å være menneske.
Jeg har ikke så mye til overs for de som stemmer ditt eller datt fordi de alltid har gjort det eller fordi de ikke liker trynet på han eller hun eller kommer med denne tåpelige «jeg er enig med noe, men ikke alt».
Greia er jo faktisk så enkel at du må finne ut hva som er viktig for deg og ditt sett fra din nåværende situasjon.
Jeg er for eksempel ikke lenger opptatt av barnehagedekning.
Nå har jeg mer fokus på en god skole, og det henger seffern sammen med at barna mine vokser.
Jeg er ikke lenger så opptatt av åpningstider for utelivsbransjen eller hvorfor i helvete det ikke skal være mulig å få kjøpt seg fire pils på Rema etter et visst klokkeslett. Jeg tror heller ikke noe på at vi kan redde miljøet med å pakke søppel i poser med forskjellige farger, men på den annen side er jeg ganske flink til å sortere glass.
Jeg vil at kollektivtransport skal være gratis og syns det er trist at gamle mennesker som har vært med på å bygge opp landet vårt råtner bort i korridorer for at rødfisene skal nyte sekstimersdagene sine.
Jeg vil ha så lite byråkrati som overhodet mulig og vil at ordentlige mennesker skal få lov til å gjøre jobben sin uten at lønnen de fortjener for sitt ærlige arbeid forsvinner i store huller. Jeg tror ikke noe særlig på «fred på jord» – i hvertfall ikke så lenge det finnes mennesker som praktiserer disse tåpelige religionene sine – men tror at verden ville være et litt bedre sted hvis vi fikk lov til å gjøre noe annet med de som er slemme mot andre ved å gi dem straffen de fortjener. Snakk med «mannen i gata» eller «folk flest» og sjekk om din oppfatning av solidaritet og demokrati matcher fargen på den samme tåken.

Her er FEEDER med «We Are the People»

.

Nå har jeg registrert meg på Bloggurat.

2 kommentarer

 1. Hei.
  Takk for koselig kommentar på bloggen min, følger du med der, så finner du sikkert mere som interesere deg, da jeg ser du skriver om mannen i gata, så har jeg noen innlegg om kvinnen i gata;)
  Det kan være litt tøff lesning, selv for en mann har jeg fått høre.
  Det var en som nesten angret han hadde lest noen av innleggene.
  Men det er selv opplevd, og skrevet rett fra hjertet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s