Skolen skaper ledere som ikke takler kriser

Jeg klipper fra en meget god tekst i Vårt Land hvor professor Paul Otto Brunstad forteller hvordan holdningene og kulturen som sviktet i juli i fjor er formet i en skole som ikke dyrker kreativitet og selvstendighet.
Han tar et oppgjør med hvilke ledere som løftes frem av det norske skolesystemet og som hauses opp av ulike talentprogrammer. Det er mulig at disse lederne fungerer når ting er i orden, men når det dukker opp uforutsette ting så aner de ikke hva de skal gjøre.

Dagens skole vingeklipper elever med fantasi og initiativ til å løse problemer og Brunstad viser til hvordan de som er flinke til å samhandle i komplekse situasjoner er litt mindre konforme og selvstendige, litt mer ute av de andres komfortsone. Kanskje må vi for vår felles sikkerhets skyld tåle mer uryddige ledere som ikke er så godt sosialisert og dressert men som har kreativitet til se risiko før noe skjer og handle i kriser.

Jeg digger sånne uttalelser og syns det er flott at det kommer fra sånne som han. Dette er jo noe som jeg har nevnt i mange år – kanskje helt fra den tiden hvor jeg begynte å jobbe med mennesker og spesielt ledere – men det blir liksom ikke like stor scwung over kommentarer fra en blek blogger som når en pondusprofessor kliner til.
Jeg treffer ganske mange av disse BI-lederne med master her og master der som egentlig ikke vet hvor de skal gjøre av seg når alt kommer til alt.
Det verste er at det er så mange av dem og at de er klin like, mest fordi de har en egen innavlet evne til å skape sånne klikker som det er umulig for andre å komme inn i.
Grøss.
Takk skal du ha, Paul Otto Brunstad!
Jeg spanderer en runde.

Kanskje er det på tide å foreta et valg hvor man må innse at kollektive verdier må vike for individuell handlekraft. Solidaritet og samhold, røkelse og myrra kan fungere i en viss setting, men når det smeller så er det handlekraft som er avgjørende.

Her er SUPERTRAMP med «School»

Én kommentar

 1. Hei Morten!
  Denne leste jeg også og tenkte straks på at du ville komme til å fange den opp.
  Fint at du sprer den videre i den fine bloggen din.
  Morro med Supertramp da – lenge siden jeg har hørt den låta.

  Frida :)

  PS: Gratulerer med bloggeprisen!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s