Rosabloggernes overfladiske forbruksfanatisme

Jeg innrømmer en viss … la meg bruke begrepet «usikkerhet» … rettet mot disse rosabloggene som fylles opp med bilder av unge jenter med nye klær som skal forsøke å få dem til å se kreative og nyskapende ut i denne suppen av overfladisk forbruksfanatisme hvor det meste dreier seg om hva de har på seg og skal ha på seg og ønsker at de skal ha på seg med vulgære preferanser til «Sex in the City» og «Paradise Hotel» og hvilke idealer som løftes fram.

Det er fint at unge mennesker bygger selvtillit for å takle det som ligger foran dem.
Det er fint at de tør stå fram – det er noe de sikkert kan få glede av senere – men det som kanskje ikke er like bra, er dette ubestemmelige som trigger denne uniformerte fjortismafiaen til å toppe bloggelister med oppsminket selvskryt og påkostede øyevipper hvor de regelrett tigger etter kommentarer. Man ser side opp og side ned med redigerte bilder av småjenter som kler seg som playboybunnies og prostituerte disneyfigurer når de er på fest, jenter som forteller at de drukner i klær og sko og som ikke nøler med å vise fram undertøyskolleksjonen sin uten tanke for at utenlandske sporhunder slikker opp kopiene på alternative sider med andre følgere enn hennes egne klassevenninner.
Grøss …
Det er fremdeles ganske mange år til de blir tvunget til å endre morgenrutinene sine, og de oppfatter det sikkert som en evighet til de ikke lenger får tid til å arrangere fotoshoot hver gang de kommer ut fra baderommet om morgenen eller rekke å presentere dagens antrekk før de tar fatt på skoleveien. Det er lett å dysse ned dette som et slags uskyldig oppmerksomhetsbehov, men samtidig henger det en visshet om at google og instagram har bedre hukommelse enn elefanter når disse jentene en gang skal ut i den virkelige verden og konfronteres med konsekvensen av å ha publisert tilværelsens uutholdelige letthet mellom krasse meninger om krig og fred og sånn.
Jeg tenker på forutsetninger og muligheter og vissheten om at verdens rikeste land huser verdifattige ungdommer som overgår hverandre i sløvhet og … du gjettet riktig: overfladisk forbruksfanatisme.

Bloggenorge er fremdeles i en tidlig fase og det er fortsatt plass til alle selv om det meste er kopier av dårlige imitasjoner. Etter hvert som disse småjentene får litt mer erfaring om livet, vil antageligvis de fleste bli borte og det vil bli plass til andre som blogger om noe helt annet. Selv om det er «tidlig» så har det faktisk blitt sånn at «rosablogger» har blitt et skjellsord som faktisk hindrer nye fingre fra å publisere interessene sine.
Det er litt trist.
Norge styres til en viss grad av en Se og Hør-kultur og i denne sammenhengen betyr det at det er akseptert å klikke på søte jenter som legger ut bilder av seg selv i noe de syns er fine klær og de som tror de er søte jenter som legger ut bilder av seg selv i noe de syns er fine klær men som definitivt ikke er kledelig på dem.
Det skal jo være plass til alle …
Det positive er at jentene lærer å uttrykke seg og deler tanker og meninger og det er jo noe som ikke kan bli noe annet enn oppbyggelig. Jeg kjenner flere som betrakter dette som en form for harmløs virkelighetsflukt.
La dem holde på.
De er jo bare barn …
Noen tenker også på at de streber etter å finne seg selv og bruker bloggene som et verktøy i prosessen med å komme gjennom en periode som er full av identitetskriser. På den annen side er enkelte av bloggene så fulle av destruktive forslag til hvordan man skal finne perrongen til lykkeland hvor overdrevent fokus på utseende, statussymboler og materiell gevinst ignorerer de røde lysene og signalfeil i kollektivtrafikken. Det er som om man kan lese en slags frykt i gispet etter tilbakemeldinger og kommentarer som i ytterste konsekvens får dem til å hvile sin egen selvfølelse i andres innspill.
Enkelte går så langt som å selvtitulere seg som forbilder.
Det er da det begynner å bli litt skummelt.
Det er da lampene bør blinke mot dem som ikke er i stand til å tolke det som faktisk presenteres.

Her er EURYHTMICS med «Sweet Dreams»

.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s