Ikke akkurat Jokke og Valentinerne …

Man kan lese i Klassekampen at ansatte i NAV har ny sjef.
Jeg var sikker på at han het Joakim Lystad med «lang og solid erfaring fra Mattilsynet» – han som i sin tid ble vurdert som best av fire fordi det ikke var flere i dette landet som ville ha denne jobben – og som arbeidsminister Hanne Bjurstrøm fikk seg til å si at det ikke var noen andre som er bedre.
Ikke så mye mer å si, egentlig …
Jokke har en ganske tynn CV hvor det som ble trukket fram var en viss erfaring med omstilling fra kommunal og statlig sektor og han blir faktisk omtalt som løsningsorientert, tydelig og med en god evne til å motivere egne medarbeidere.
Ja, ja.
Det glapp kanskje litt med referansesjekken, for alt jeg vet.
Jeg fant en gammel tekst fra 2010 hvor han fortalte at han ikke visste så mye om sin nye arbeidsplass til at han kunne komme med en programerklæring når han ble presentert, og føyer seg inn i rekken over mennesker som går inn i en rekrutteringsprosess uten mål og mening.
Nok om det.
Dagens tekst handler ikke om han, men et klipp fra Klassekampen som kan fortelle at den nye sjefen i NAV er Målekortet. Ansatte får ikke gjort jobben sin fordi måleregimet tar så mye tid at at det hindrer dem i å gjøre den.
Nå vet jeg ikke hvor journalistene i Klassekampen har vært de siste årene for dette er strengt tatt ingen nyhet, men på den annen side så ser vi jo konsekvensen av rapporter og innrømmelser at det har blitt litt legitimt å røre litt i dette røde malingsspannet som ikke bare lukter vondt men som har dette tykke laget av størknet suppe som hindrer en naturlig flyt.

Arbeidshverdagen til de ansatte styres av krav om å utføre oppgaver som kan telles mens den helheltlige oppfølgingen av brukerne kommer i andre rekke. Aktiviteten styres av dette målekortet som beskrives som en liste med ulike kvantitative mål som skal innfris. Resultatene gjennomgås på månedlige avdelingsmøter hvor målene vises i grønt, gult eller rødt ut fra hvor godt de ansatte har klart å innfri kravene. Antall aktivitetsplaner er en av indikatorene på dette målekortet, og hver måned bedømmes de ansattes innsats ut fra hvor mange aktivitetsplaner som er registrert.
Hva aktivitetsplanen inneholder, vurderes ikke.
Ansatte opplever at de blir presset på tid med tanke på at det forventes at man oppfyller de kvantitative indikatorene og det resulterer i at man velger enkle løsninger.
Det vil si at man ikke gjør noe.

Jeg tror det finnes flinke ansatte på NAV.
Jeg har aldri møtt noen, men tror at de finnes.
Jeg tror også at dette er mennesker som styres av en viss idealisme med håp om å hjelpe andre mennesker som ikke har det så bra – en idealisme som forsvinner når de føler at de ikke får gjort jobben sin …

Her er JOKKE med «Når du ligger der i mørket»

Én kommentar

 1. Bra Morten!
  Får jo lyst til å følge opp med WesenSteen sin supperådet. Ang. NAV. Vi har hatt mye moro med NAV nå:) . Men dette er egentlig veldig alvorlig og gjør meg veldig trist. :(/ Mange skjebner som må stå med lua i hånda i kø og bli behandlet med liten verdighet av et trist NAV. Dette er et politisk problem og ansvar. Man kan tenke og føle på politikerforrakten. Men vi kan vel ikke resignere enda…. Eller..,Men må innrømme at tilliten er tynnslittt. Et dårlig tegn at jeg blir slår av tven og blar fort over når jeg ser Stoltenberg. Sikkert en hygglig mann. Men han har nå engang stilt seg foran og «tar det hele og fulle ansvar» Det hjelper lite med ord. Hva med om vi bare bestemte oss for å ha diktatur i en uke. ( kun en uke) så fikk man bestemt og gjennomført noe.

  Jeg er egentlig ikke lettskremt. Men blir litt bekymret av og se hvem som sitter med mye makt. Ser du tidligere har nevt bl.a Lysbakken. Skummelt når selv «det myke» partiet kjører brutalt og kaster intern drittpakkerv og dolker sine egne. Makt er farlig.. Og makt forandrer mennesket og fordreier selvbildet og virkelighetsansen. .,Tror jeg…:) eller.. Er det noe jeg ikke skjønner. Mulig det må være sånn..

  Bare la meg slippe og være en nær del av det.

  Og ikke velge, er også et valg..

  Ha en fin søndag Morten:) sikkert litt skriveleif og liknende, men med lesebriller fra nille og blogging på Iphone, så får det bli som det blir. God terapi er det i hvertfall. Takk Morten, for at du få meg engasjert:) Hilsen Even

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s