Gode råd?

Jeg er ganske lei av alle disse rådgiverne som presser seg fram her og der.
Disse som tror de sitter på fasiten.
Hvis du tror jeg hiver stein i glasshus nå, så har du ikke fulgt med i timen siden jeg er en av de som velger å kjøre på den pragmatiske greia med å la folk få lov til å bruke hue og finne ut av ting selv.

Det er ikke noe galt i å gi råd – langt i fra – men greia er at det har blitt en industrialisering av rådgivere som faktisk hindrer folk i å tenke selv og handle på intuisjon.
Man er så redd for alt mulig.
Mest for å drite seg ut, antagelig.
Redd for hva andre skal tro og mene.
Redd for å bli satt i bås.

Jeg har en kompis som har blitt sammen med en jente som jobber med sex.
Nei da, hun er ikke prostituert men er kjent for å vite litt mer om pikk og fitte som sammen skal sitte enn gjennomsnittet. Jeg spurte om han har tenkt over dette med prestasjonsangst, eller kanskje ikke prestasjonsangst som sådan men faren for at mye av det de gjør kan oppfattes som … la meg bruke begrepet «klinisk» … med tanke på at hun har vært med på en del, for å si det på den måten …
Hun gir råd om en del ting som vi mennesker har klart å fikse gjennom en del tusen år. Det er nemlig noe som heter følelser og instinkter og vilje og fordommer og en del annet som gjør at man ikke ønsker å konkurrere med seg selv – langt mindre utfordre seg selv for ikke å snakke om dette med å driste seg til å ta noen steg utenfor komfortsonen sin. Det er kanskje ikke så kult å ha møkkete vinduer dersom alle vet at du er sammen med en vinduspusser.

Jeg syns det er litt trist at enkelte mennesker glemmer at det finnes noe som heter primalinstinkter. Det er ikke alle råd som funker og det er heller ikke alt mellom himmel og helvete som man kan forvente at en eller annen gjøk kan noe om. Du må faktisk gjøre noe selv.
Du må faktisk tenke selv.
Du må til og med belage deg på at du en eller annen gang kommer til å drite deg ut.
Det er faktisk en del av det å være menneske.
Det kalles erfaring.

Jeg lesses ned av spørsmål om ditt og spørsmål om datt i forbindelse med jobbsøking og karrierevalg og intervjutips og hva skal jeg si hvis sånn og sånn og hvis og mye annet.
Jeg kommer stadig tilbake til dette med å ha en «historie».
Si det som det er.
Si det du vil si og ikke hva du tror at noen vil høre.
Jeg har en jobb som innebærer at jeg treffer ganske mange folk som jobber med feil ting – ikke nødvendigvis feil ting, men ting som de ikke burde jobbet med fordi de heller burde jobbe med noe annet eller at denne jobben ikke passer dem. Det kan være omstendigheter, rammebetingelser, kultur eller rett og slett mangel på ferdigheter.
Det er ikke verre enn som så.
Det som er trist er at mennesker er så opptatt av å lure seg selv.

Her er TEARS FOR FEARS med «Advice for the Young at Heart»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s