Mislykket kamp mot frafall i skolen

Det står skrevet i avisene, du ser det på TV og hører de snakker på radio hvordan landet sliter med å løse frafallsproblemet i videregående skole – det vises til en OECD-rapport som du helt sikkert klarer å gugle opp selv. Valgkampen kommer sikkert til å bli ganske kjip for sittende styre og stell dersom skolepolitikken trekkes ut av partiprogrammet og fram til folket – noe som antageligvis vil bli gjort – og de som har sittet med makten i syv år vil nok ikke klare å gjemme seg fra ansvaret.
Vi snakker jo om landets framtid.

Dette frafallet baller på seg til å bli et omfattende samfunnsproblem i og med at mange av de som dropper ut dukker opp i ledighetskøene selv om det oppfattes som litt uvisst hva som er de bakenforliggende årsakene.
Fysiske, psykiske eller sosiale plager eller utfordringer.
Løsningen ligger i en form for en bredere tilnærming og ikke nye timeplaner eller dette gnålet om tilpasset undervisning. Jeg hørte Kristin Halvorsen mumle på morgennyhetene i dag at hun tror på bedre utdanning og kursing av karriererådgiverne, men jeg tror dette er å starte i feil ende.
Jeg har truffet en del av disse studieveilederne og rådgiverne på skolene og er ikke imponert.
Jeg har for øvrig truffet de høyere opp på utdanningsstigen også, og er ikke imponert av de heller …
Unge og nyutdannede fra identisk miljø blir helt feil.
De har heller ikke erfaring fra hvordan det ser ut i den virkelig verden.
Jeg tror heller at løsningen ligger i mennesker som kommer utenfra med virkelig arbeidserfaring fra arbeidslivet, de som vet hva det dreier seg om og som kjenner arbeidsmarkedet og hvilke forutsetninger og muligheter som ligger til grunn for en potensiell bevegelse i riktig retning, ser for meg en senior med naturlig autoritet som kan fortelle hva som venter når de står på trappen med papirene i hånda og skal bevege seg nedover nye gater som de ikke kjenner fra før. Det er nemlig en meget godt bevart hemmelighet – psst .. håper du ikke forteller den videre til noen … – at det finnes en del mennesker der ute med kompetanse som overgår det meste av det som flyter rundt med tekopper og store skjerf og røde jakkemerker.

Jeg anbefaler to av mine tidligere innlegg:
Dette burde vært den nye fagplanen
Spin-off fra fagplanen

Her er PINK FLOYD med «Another Brick in the Wall»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s