På en måte

Jeg er sikker på at du fanger opp denne merkelige frasen ”på en måte” ganske mange ganger i løpet av en dag. Dette er et av de mange uttrykkene som av og til dukker opp som en liten del av et konstant fenomen i språket vårt, for det er nemlig sånn på en måte at samfunnet aldri vil bli sånn at alle snakker helt korrekt, liksom.
Men hva er korrekt …
Språket er liksom vårt viktigste kommunikasjonsmiddel, ikke sant … vi bruker det på en måte for å uttrykke meninger, gleder, sorger, følelser og frustrasjoner.
Språket kan på en måte være rikt og det kan være fattig.
På en måte.
Noen hevder at frasene – eller venteordene som brukes når vi mangler ord – bidrar til å gjøre det fattigere.
Det er uansett levende.
Som en slags smittsom bakterie, på en måte.
Legg merke til hvordan den du snakker med begynner å bruke de samme frasene som du bruker, når man på en måte bruker en frase så har det på en måte lett for å bli sånn, liksom.
Jeg er sikker på at disse ordene – på en måte, liksom og ikke sant hadde en reell betydning en gang i tiden. I dag er det bare overflødige og irriterende, og fraser som jeg hører ganske ofte når jeg har en kandidat på den andre siden av bordet som skal forsøke å fortelle meg historien sin.

– «Jeg prøver å se framover, på en måte.»
– «Jeg kommer videre uten at jeg på en måte tar tak i meg selv, liksom.»

Først er det muligens noen kule mennesker som sier det.
Deretter kommer alle som skal kopiere, på en måte … og da er frasen ødelagt.
For å si den på den måten.
Vi glemmer det sikkert etter hvert, frasen dør ut og blir erstattet av nye.
Akkurat som deg og meg, på en måte.
Nå syns jeg likevel at «liksom» og «på en måte» og «ikke sant» er litt bedre enn «bare» som kjennetegnes som det ultimate fjortisbegrepet.

«Jeg møtte bare den kule typen her om dagen, jeg bare hei og han bare hei og jeg bare ehh og han bare jada og så sa jeg bare og han bare og jeg bare hallo, liksom … jeg bare ahh, seriøst … bare hæ, når han snakker, liksom … for jeg liker liksom ikke sånne tomme ord, ikke sant … det blir bare teit, på en måte, plagsomt og kleint og litt magert, liksom …»

Dagens musikktips … nja, foreslår at vi kjører GUNS’N’ROSES med «Sweet Child of Mine»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s