The end of another Monday

Jeg fikk en henvendelse fra en fyr som kalte seg «senior bedriftsrådgiver» og valgte å sette meg litt bedre til rette i stolen for å høre hva denne fyren hadde å si.
Jeg fant fort ut at det ikke var så mye …
Jeg følte meg litt lurt.
Selv har jeg aldri blitt trigget av titler og tenkte å skrive noen ord om hvor bemerkelsesverdig enkelt det har blitt for enkelte mennesker å kalle seg “senior ditt” eller “senior datt” – uten tanke for hvordan de lurer seg selv med å skryte på seg noe som de tydeligvis ikke kan stå inne for. Først og fremst så tenker jeg over at vedkommende bør ha oppnådd en viss alder i og med at det ligger litt tyngde i dette begrepet – eller tittelen. Hadde det bare vært så enkelt at en senior er en person som har hatt stillingen i x år – la oss si minimum 8 – selv om årene ikke er nok i seg selv. Det må kombineres med resultater og kompetanse og pondus i form av en viss gjennomføringskraft og beslutningsevne, noe som henger sammen med tiden vedkommende har brukt for å bli trygg i rollen og kjent med spillemønsteret.

Arbeidslivet er fylt opp med forskjellige seniorer – senior rådgiver, senior systemingeniør og mange andre, det virker som om de fleste titler kan få en senior foran seg – og der er jo helt naturlig siden man jobber i en del år og forhåpentligvis plukker opp litt erfaring og kunnskap på veien.
Greia er at tittelen bør ha en viss substans.
Jeg blir som nevnt overrasket – i hvert fall av og til – når jeg treffer mennesker som ikke har passert 24 og som kaller seg senior bare fordi prøvetiden er passert eller som et forsvar av tallene på fakturaen som følger dem som en skygge. Dessverre så tror jeg at stillingstittelen henger sammen med utfordringen for hvordan man ønsker å tiltrekke seg folk og utfordringen med å beholde dem, man slenger på en tittel så forsvarer man lønn og andre goder.
I virkeligheten skaper man et falskt bilde av en person som i bunn og grunn bare er tull.

Når jeg først er inne på titler, så kan jeg ikke unngå å kommentere «key account manager» – ved siden av “konsulent” så er vel dette den mest misbrukte og utvannede tittelen som finnes i arbeidslivet …
Dersom du snakker med noen som vet hva han eller hun driver med, så vil du få med deg at dette er en person som jobber mot selskapets nøkkelkunder hvor målet for deres innsats er å styrke markedsposisjonen ved hjelp av langsiktig, strategisk og gjennomtenkt arbeid. Det vil si at tittelen ikke inkluderer disse som sitter med headset og pusher produkter til ordentlige arbeidsfolk til alle døgnets tider og pusher drit, akkompagnert av kjapparapparappa i monoton sus fra kollegaenes telefonmasing og ding-dong, der ringte teamlederen – som sikkert kaller seg for en senior KAM – i den store bjella på veggen og annonserer ny konkurranse hvor den som selger mest innen tre timer vinner tur med danskebåten. Jippi!
Utrolig hva man kan lære på BI …

Nå skal jeg avlive denne mandagen som ble avsluttet med et kundemøte på Skøyen – for øvrig med en ordentlig senior – hvor jeg kom til å tenke på at det var her – at this very scene – vi blåste svette netter i glowstickbelyste lagerhaller … muligens noe som jeg sikkert komme til å skrive mer om i en annen elektronisk trudelutt og velger i stedet å rippe opp med SCHILLER og «Ruhe»

Ruhe, das höchste Glück auf Erden,
kommt sehr oft nur durch Einsamkeit in das Herz.

2 kommentarer

  1. For meg har «senior» en positiv klang og som deg blir jeg litt skuffet dersom det viser seg at senioren ikke er i nærheten av grått hår og nærmest er oppvokst med nett på mobil (finnes sånne folk?!). Eldre arbeidstakere sliter noen ganger med å få nye jobber, de er ikke attraktive for arbeidsgivere lenger. Er det ikke nærmest tyveri å rappe til seg senior-tittelen og la den eldre sitte der uten verken tittel eller jobb? Ja til senior-begrepet på en som har seniorår nok på baken! Så kan de unge heller kalle seg juvenil rådgiver, eller noe..

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s