Stygge ord

Dagens tekst inneholder ord og uttrykk som enkelte kan oppleve som støtende.
Du er herved advart.

Det norske språket er i kontinuerlig endring – i likhet med de fleste andre språk, egentlig – og det er et naturlig resultat av sammenslåing av kulturer, dialekter, opplevelser og verdivalg.
Jeg så en film her om dagen hvor store og skumle menn med onde hensikter brukte begrepet «motherfucker» en god del. Isolert sett er dette et stygt ord, men på den annen side så har det blitt sagt så mange ganger av så mange ulike mennesker at det rett og slett har blitt tonet litt ned. Nå skal det sies at jeg er oppvokst på Oslo Øst og har hørt mye rart gjennom årene, men jeg innrømmer at når en person roper «jævla morrapuler» så vet jeg ikke helt hvordan jeg skal tolke den lille rykningen i munnviken min.
Her om dagen hørte jeg en fyr som kalte t-baneføreren «fittetryne» – antageligvis bare fordi dørene ble lukket litt for fort – og dette er jo en tittel som muligens er litt … flatterende. Det kan være noen som oppfattet han som en «jævla pikk», og man kan jo lure på hvorfor det er sånn at kjønnsorganer trekkes inn i språket vårt på denne måten.
Kanskje noe som henger igjen som noe tabu-greier.
Man skal jo ikke snakke om disse «tingene» men jeg er så gæern at jeg gjør det likevel, liksom.
Det er sikkert en sammenheng.
Man kan si «faen» og alle skjønner hva man mener selv om det ikke er så mange som tror at de som sier det påkaller selveste djevelen.

Jeg har en venninne – for ordens skyld kan jeg nevne at jeg har flere venninner, men det er irrelevant i denne teksten – og hun kom trekkende med «fittesaft».
Ja, ikke bokstavelig men som ord i denne konkrete diskusjonen med stygge ord.
Når det er sagt så vil jeg si at jeg syns «klamydia» er et fint ord selv om det gir ekle assosiasjoner.
Det er nesten som et navn på en søt jente eller kanskje en blomst.
Må for all del ikke forveksles med Klematis.
Man får som regel visuelle preferanser når man nevner stygge ord – alternativt dårlige smaker, som for eksempel «snerk» eller «mugg» – men tilbake til kjønnsorganer, så er jo «pungsvette» et realt alternativt til nevnte «fittesaft».
Eller «bæsj».
De som har barn er sikkert kjent med uttrykket «sprutebæsj».
De som ikke har barn skjønner sikker hva jeg mener, de også …

Kvinner og menn har i prinsippet tilgang til det samme ordforrådet i sitt felles språk, men sånn er det ikke over alt – enkelte språk har nemlig et komplisert system for slektskapstermer hvor noen betegnelser bare er tillatt for menn og noen andre bare for kvinner. Kvinner må kanskje bruke en betegnelse på sin svigermor som markerer mer respekt og underdanighet enn den betegnelsen som menn bruker.
Menn kan si … ja, hva dem vil, egentlig.
På den annen side så er det kanskje ikke så lurt å snakke nedlatende om sin svigermor.
Kan jo bli en stund til det blir noe på deg, da …
Det er logisk at systemet for slektskapsbetegnelser er komplisert i samfunn hvor familierelasjoner er viktige, og der hvor kvinnene har lavere status enn menn må de vise mer respekt for sine menns mødre enn menn for sine koners mødre. Likestilling er for øvrig et ord som ikke finnes i alle språk.
Uten sammenligning, by all means.
Det har ingen sammenheng med «stygge ord», hvis du trodde det – eksemplet er brukt på samme måte som eskimoene har hundre (?) ord for «snø».
Man skal heller ikke langt tilbake i tid for når man mente at det var en del ord som kvinner ikke kunne bruke.
Mest rettet mot kropp og sex.
De kunne bruke dem, for all del.
De brukte dem sikkert, også – det var bare det at det ikke tok seg så bra ut.
Nå kommer disse orden ut fra de fleste – spesielt når de blir sinte, glade, skremt eller litt stressa for at de gjør noe som de ikke får til. Ordene kommer helt av seg selv uten at vi egentlig tenker på at de kan oppfattes som stygge.
– «Hvor i helvete la jeg den forpulte fittehammeren?»
– «Det må da for faen i fittefaen gå an å tømme den jævla oppvaskmaskinen?»

Jeg husker en kandidat i en jobbsøkerprosess som hadde et ganske tøfft språkbruk.
Kjekk fyr, jobbet med finans og hadde en bra konsulentprofil men det var som om hele pakka ikke rimte med hva som kom ut av munnen hans.
Det ble litt feil, for å si det sånn.
Tenk over det.
I dag tidlig fikk jeg for øvrig høre at jeg var «teit» – jeg gikk bak en gutt, han var kanskje ti år eller noe, og kom ut fra Narvesen med et lite stykke Norge hvor hvor innpakningen ble kastet på bakken. Jeg klappet han vennskapelig på skulderen og pekte på søppelbøtta foran han mens jeg sa at han skulle kaste papiret i søpla. Gutten skal ha kred for at han bøyde seg ned og faktisk gjorde opp for seg, men han kunne likevel ikke dy seg og slang en glose som han regnet med at jeg ikke ville høre.
Greit nok.
Jeg kan leve med å være teit hvis det ikke er mer som skal til for å redde miljøet.
Dessuten er det vel ikke så stygt, når alt kommer til alt …

Her er DEPECHE MODE med «Enjoy the Silence»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s