Det er positivt å være negativ

Det er høst og årstiden for negativitet – utrolig hvor mange mennesker som ikke klarer å nyte hverken farger eller luft og leve akkurat nå i stedet for å strebe mot et eller annet fjernt og hypotetisk.
Man skal ha drømmer om ditt og drømmer om datt.
Kanskje mest fordi alle andre forventer det av deg.
Kanskje mest fordi du tror at alle forventer det av deg.
Kanskje mest fordi du ønsker å gi inntrykk av at du gjør mye og drømmer mye og tror at dette er et av målekriteriene som gjør at du oppfattes som suksessfull.
Kanskje du – i likhet med de fleste andre i dette overfladiske forbruksfanatiske samfunnet – er mer opptatt av å vise fram hva du gjør i stedet for å nyte det.
Jeg finner det utrolig hvor mye «deletrang» som bor i moderne mennesker. Ikke for det, jeg er oppdratt i en god tro om at deling er en god ting, men i vår tid er det som om vi bruker denne delingen til å smiske og skape misunnelse.
Kanskje mest fordi vi er redd for ikke å være noe.
Det er jo så mange som snakker om nettopp dette.
Man skal være noe.
Man skal bli noe.
Det er nemlig ikke lenger så mange som rett og slett bare er seg selv for seg selv. Ikke for det, jeg er oppdratt i en god tro om at egoisme er en dårlig ting, men i vår tid er det som om vi glemmer at denne egoismen kan brukes til å ta vare på oss selv i stedet for å flyte på denne kunstige plastikkbølgen som til syvende og sist ender opp i en eller annen livsstilssykdom.
Grøss.
Jeg har kommet over en bok fra en smart fyr som heter Oliver Burkeman – en blekke som er basert på masse forskning til glede for alle de som har en litt mer negativ innstilling til livet.
The Anekdote: Happiness for People Who Can’t Stand Positive Thinking.

Det er ganske mange som svir av tusenvis av kroner på motivasjonskurs, smilekurs og «positive thinking» og det ene mer svada enn det andre.
Rett og slett fordi det virker som om flere og flere ikke kan finne ut av sånne ting selv.
Rett og slett fordi folk har blitt så jævla hjelpesløse.
Rett og slett fordi folk er så jævlig opptatt av å kopiere noe som de tror er perfekt men som egentlig bare er oppkonstruert fjas og oppgulp fra noen som kun tenker profitt.

Denne blekka tar for seg forskning som viser at det er mer realistisk å tenke negativt i tillegg til å dokumentere fakta som beviser ay det er sunnere og paradoksalt nok gjør deg mer lykkelig. Samtidig kan man lese om kvasipsykologiske metoder som bekrefter at «positiv visualisering» gir mindre sjanse for å oppnå sine mål fordi man ubevisst mister pågangsmotet og føler seg tilfreds med det man allerede vet at man skal oppnå.
Mennesker som har denne indre smiskedialogen med seg selv – «jeg er en bra person» eller «jeg kan gjøre hva jeg vil» – opplever som regel at virkeligheten som kommer i retur i en helvetes fart fører til en psykologisk masochistisk backlash når man (omsider) innser at det ikke funket så bra likevel.
Nei.
Da er det bedre å nyte det lille man har i dag i stedet for å tro at det kommer mer i framtiden.
For alt du vet kan det gå til helvete allerede i morgen.

Anbefaler denne:

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s