Jobbsøkere må slutte å lure seg selv

Jeg treffer en del jobbsøkere med falske forventninger og mangelfull virkelighetsoppfatning, høye tanker om seg selv og en drøss av forslag på hvorfor de fremdeles er jobbsøkere. Jeg gjør oppmerksom på at begrepet «jobbsøker» kan oppfattes som litt utvannet i denne konkrete teksten siden jeg trekker inn aktivt arbeidssøkende, de som signaliserer at de er på utkikk etter nye utfordringer og til og med noen av de som melder seg på mine rekrutteringsprosjekter. Det finnes nemlig en del «verdensmestere» der ute – sånne som ikke eier selvinnsikt for egen situasjon og som finner på tusen bortforklaringer for å utsette sannhetsøyeblikket.

Jeg bruker ganske mye tid på å formidle dette med selvinnsikt og viktigheten av å være en god historieforteller for at de som sitter på den andre siden av bordet skal få et raskt og konkret bilde av hvorfor nettopp du er den de skal ansette.
Da må historien «sitte».
Det er overraskende mange der ute som vrir litt på historien i håp om å komme i et bedre lys.
Greia er at de lurer seg selv.
Kanskje mest fordi påvirkningen er så stor fra alle de andre som er rundt dem. De glemmer at det er de som skal velge fra egne preferanser, muligheter og ikke minst forutsetninger.

De som klager i media bør se seg selv i speilet.
– «Jeg får ikke jobb fordi jeg er innvandrer …»
– «Jeg får ikke jobb fordi jeg er for gammel …»

Dette er gode eksempler som også er gjengangere.
Dette er gode eksempler på feil fokus, manglende seleksjon og konsentrasjon og jeg har ikke tall på hvor mange «suksesshistorier» jeg kan vise til som bryter ned dette flåset.

De som kanskje sliter mest – selv om de kanskje ikke har forstått det – er nyutdannede som tror de er noe når de står der med papiret i hånda. De finner raskt ut at køen er lenger enn de trodde og av en eller annen grunn så velger de å ta opp fag for å forbedre karakterene eller fylle på med andre fag.
Noen har til og med blitt fortalt at det er lurt, som regel karriererådgivere på den samme skolen …
Grøss.

Det er ganske mange mennesker som må slutte å tro at de kan bli hva som helst.
De kan ikke det.
De ser ikke gapet mellom forventningene og virkeligheten.
Det er derfor jeg pleier å si at et av mine beste karrieretips er å snakke med flinke folk.
Be om råd.
Du skal ikke be flinke folk om ny jobb, men du skal be om tips som kan korrigere deg i din jobbsøkerprosess.
Jeg får en drøss av henvendelser fra folk som tror at jeg kan skaffe dem nye jobb.
Seriøst.
De tror at jeg har lomma full.
Jeg får også kommentarer fra noen som syns jeg er kjip fordi jeg ikke presenterer dem for de jeg kjenner i selskaper som de av en eller annen grunn har lyst til å jobbe for. Når jeg forteller dem sannheten om hvorfor jeg ikke har introdusert eller presentert akkurat dem, så blir de som regel sure.
Du kan sikkert tenke deg hvorfor.

En annen tanke som slår meg er at det tar så lang tid før sannheten og virkeligheten når fram – den som har ligget der hele tiden men som blir flyttet framover før man kommer dit at man møter veggen.
Bokstavelig talt.
Det er vanskelig å innrømme at man er arbeidssøker – ikke minst ovenfor seg selv men også i nettverket sitt.
Det er da man finner ut hvem som virkelig betyr noe og at kvalitet ikke er synonymt med kvantitet.
Det er også da man bør ta stilling til hva som kanskje er «godt nok» …
og av og til må man ta til takke med noe som er «godt nok».
Det er da de begynner å bli slitne og jobber med ryggen mot veggen, konstruerer fluktkommentarer og allierer seg med likesinnede.

Jeg traff Bjørn Eidsvåg i forbindelse med et julearrangement for de som ikke har det så godt som oss, vi snakket om mye rart men også om en del av disse utfordringene man møter når man ikke har det så bra. Da nevnte jeg at jeg av og til bruker utdrag fra noen av de gode tekstene hans.

Eg ser at du e trøtt men eg kan ikkje gå alle skrittå for deg
Du må gå de sjøl men eg vil gå de med deg

Eg ser du har det vondt men eg kan ikkje grina alle tårene for deg
Du må grina de sjøl men eg vil grina med deg

Eg ser du vil gi opp men eg kan ikkje leva livet for deg
Du må leva det sjøl men eg vil leva med deg

Ser at du er redd men eg kan ikkje gå i døden for deg
Du må smaka han sjøl.

Gode ord – jeg linker den opp for deg, her er BJØRN EIDSVÅG med «Eg ser»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s