Ledertrening

Man kan lese i Aftenposten om alternative former for ledertrening hvor de stiller spørsmålet om man kan bli en bedre leder av å danse tango. Først og fremst ser jeg på dette med «ledertrening» som en hype – det er ganske mange som tjener fett på å få ledere til å tenke annerledes og det meste som er «hype» er som regel humbug.
Teksten forteller om ansatte i Veidekke som er på malekurs hvor de skal formidle fremstillingen av seg selv, yrkesidentiteten og arbeidsplassen. De mener at deltagerne ska utvikle sine kreative ferdigheter og bli mer bevisst egne ressurser ved bruk av kunstbasert læring hvor de gjennom ulike kunstuttrykk får erfare en ny form for kommunikasjon. Det som er litt dustete her er at deltagerne ikke vet hva det egentlig dreier seg om.
De er drita dårlig på kommunikasjon.

Teksten forteller også om ledere fra Siemens som går på tangokurs, ikke fordi det er så jævlig viktig å svinge seg på arbeidsplassen men at det mens den egentlig handler om viktigheten av å bevege seg utenfor komfortsonen.
De er med andre ord noen pyser.

Jeg kan ikke unngå å legge merke til at journalisten ymter frampå med en liten stikker om at dette kan være tiltak som får flere kvinner inn i ledende posisjoner.
Fy faen, for noe piss.
Jeg regner nesten med at han har ironimodus på, for dette likestillingsmølet med fokus å kvotering er noe forbanna piss.

Jeg bruker kreative og konstruktive virkemidler selv for å få mennesker til å bli bedre på å kommunisere og ikke minst tørre å gjøre det.
Greia er at dette må komme naturlig.
Greia er at det blir oppkonstruert fjas dersom man tvinger folk opp på en scene hvor de åpenbart ikke trives.
Ledelse kommer innenfra.
Ledelse dreier seg om egenskaper og det får man ikke fra BI, danseskoler eller 71′ nord.
Avstanden til det virkelige livet blir for stor – det kan sikkert være bra der og da, som en inspirasjon, men sånne ting bør arbeidsgiver faktisk forvente at man selv gjør på fritiden.
Det er en del av hele pakka.

Jeg har aldri sett verdien av å sende ansatte til «påfyll» på et eller annet fjerntliggende sted hvor de skal fryse på beina og drikke dårlig vin i plastglass mens de hører på en eller annen forretningsmann som forteller om en viss suksess med en ikke særlig uoriginal ide, idrettsfolk med gull fra et stort mesterskap i en liten idrett eller fjellklatrere som har gjort det til en levevei å gå opp et fjell og komme ned for å fortelle om det.
Felles for disse er påstanden om at suksessen deres skyldes en eller annen spesiell vilje og moral – de er motiverte og nå skal du få vite hemmeligheten. Sånne opplegg er egentlig ganske kjedelig og det er mange som rett og slett syns det er kjipt å reise bort og føle seg tvunget til å være med på noe som de ikke har lyst til – med unntak av de som syns det er digg å komme vekk fra en gretten kjærring eller gubbejævel. Tanken på å bli sammenlignet med løver og ugler virker rimelig fjernt for å få grupper til å fungere bedre kollektivt – det er veldig fort gjort at det blir «tullete» og at deltagerne tar avstand fra hele prosessen, latterliggjør innholdet og skaper negativ stemning.

Det er overraskende mange som hevder at det er de kreative ferdighetene som er mangelvaren fremfor noen blant dagens ledere.
Jeg er enig.
Jeg møter en del av dem til daglig, og det er ikke så mye liv for å si det sånn.
Det er trist at fokus dreier seg om regler og rasjonelle systemer i stedet for å lede mennesker på en måte som rett og slett får dem til å gjøre jobben sin.
Kreativitet er mangelvare og det er synd.
Mennesker er orientert mot følelser og begeistres av gode historier.
De som ikke klarer å formidle dette bør ikke være leder.

Her er ROBBIE WILLIAMS med «Let Me Entertain You»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s