Nulltoleranse for snikere

Jeg er sikker på at det finnes en del lesere der ute som opplevde billettkontroll i morgenrushet i dag. Kontrollørene var på vognsettene, på stasjonsområdet og når jeg senere kom ut i friluft så var de på bussholdeplassen, også.
I dag skulle snikerne tas.
I dag er det nulltoleranse for snikere.

Jeg hadde ikke før kommet på vogna før kontrolløren var på meg. Jeg så dem gjennom vinduene når banen kom, så jeg var i og for seg forberedt, dro opp kortet uoppfordret og alt vel og god dag og god tur videre.
Mine sosialantropologiske selvstudier fikk en ny dimensjon, nye karakterer dukket opp med flakkende blikk og rødmende ansikter, rot i vesker og lommer og fårete flir.
Gid, så flaut.
Jeg la merke til en jente som gråt.
Litt usikker på alderen, seksten eller sytten kanskje, ransel på ryggen og med en billettkontrollør foran seg som noterte etter beste evne mens jenta selv tørket tårer, forsøkte å gjemme seg litt bort men jeg var ikke sikker på om det var av forlegenhet eller om hun rett og slett var veldig lei seg.
Det er heller ikke så veldig lett å gjemme seg bort på en overfylt t-bane.
Av en eller annen grunn fikk jeg lyst til å strekke meg bort til henne og liksom lirke månedskortet mitt inn i hånden hennes så hun liksom helt sånn plutselig på en måte liksom kunne late som om hun fant kortet sitt i jakkelommen sin.
Avstanden var for stor.
Jeg syns litt synd på henne.
Boten ligger på kr 750,- ved betaling på stedet og kr 900,- ved fakturering.
Ganske kjipe penger, for å si det sånn.
Jeg tenkte at jenta hadde dårlig råd fra før, kanskje det var derfor hun ikke hadde kjøpt billett og i så tilfelle var en sniker og da kunne hun jo bare ha det så godt, men jeg tenkte også på muligheten at det kunne vært en forglemmelse og at kortet hennes lå i lommeboka til faren hennes eller på kommoden i gangen hjemme eller et annet lurt sted som kanskje ikke var så lurt likevel.
I hvert fall ikke i dag.
Dette er en bot som uansett svir på et trangt studentbudsjett – for alle budsjetter, når jeg tenker etter … – og jeg vet at jeg sikkert kan oppfattes som litt naiv hvis jeg påstår at dette gjorde inntrykk på denne jenta.
Dersom jeg hadde vært billettkontrollør så hadde jeg tegnet et smilende ansikt på boten og skrevet 0,- i betalingsfeltet og poengtert for henne at hun skulle ta vare på denne som et flaut minne og en påminnelse om at dette ikke skal gjenta seg. Jeg tror nemlig at det ville vært en melding som hadde preget henne mer enn en bot som man på en eller annen måte klarer å skramle sammen kroner til for å få visket ut i det store intet sammen med en stor dose indignasjon og oppgitthet over hvor rævva lite fleksibilitet det er i dette kollektivopplegget.
På den annen side så blir det selvfølgelig feil i forhold til alle de andre som ikke har gyldig billett og som får en sviende bot klistret på den svette neven sin.
Jeg er grei mot deg, men ikke mot deg.
Det blir jo litt feil …
Det finnes noen som sier at det er forskjell på folk.
Det finnes noen som sier at det er mulig å se an mennesker, det være seg væremåte eller reaksjonsmønster eller utseende eller hva som helst.
Jeg tror det er mulig.
Jeg gjør det hele tiden.
Det hele er et spørsmål om kriterier.
Denne billettkontrolløren ville blitt definert som uprofesjonell og illojal dersom han hadde funnet på en sånt stunt men samtidig så tror jeg at han ville sende rimelig sterke signaler mot nedslagsfeltet via jungeltelegrafen – en av de mest effektive kanalene som finnes der ute.
Nok om det.
Jeg kjenner ikke hele historien, og kanskje denne jenta ikke hadde noen historie.
Kanskje det er så enkelt som at hun bare er en simpel sniker.
Jeg mener uansett at kollektivtransport burde vært gratis.
Det har vi råd til i verdens rikeste land.
Det vil være det sterkeste virkemiddelet for å få folk til å bruke kollektivt i stedet for bil i urbane strøk – dog med visshet om at utfordringen kommer når folk på bygda begynner å klage.
Dere i byen kjører gratis.
Da må vi også få noe …
Det er jo typisk norsk.
Det skal være likt for alle.
Grøss.
Livet består av mange kjipe valg.
Det er en del av det å være menneske.
Det er ikke likt for alle.
Det er en styreform som mennesker i moderne tid tar avstand fra, og da bør det være sånn.
Det inkluderer kanskje nulltoleranse for snikere, når alt kommer til alt …

Her er SMASH MOUTH med «Walking on the Sun»

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s