Gode datakunnskaper?

Jeg får ofte spørsmål fra folk som lurer på ditt og lurer på datt når de leser stillingsannonser.
Ikke mine stillingsannonser, men tekster som de finner her og der.
Hva menes egentlig når det står «gode datakunnskaper»?
Hva vil det si å være god?
God i forhold til hvem?
God i forhold til hva?
God bedre best?
Dette har noe med måling å gjøre og ikke så enkelt å svare på når man ikke er kjent med sammenligningsgrunnlagene. Du har sikkert sett stillingsannonser som ramser opp det ene etter det andre og du skjønner rimelig raskt at de beskriver en kompetanseprofil som ikke finnes.
Det er nemlig en stor forskjell på en kravspesifikasjon og en ønskeliste.

Mitt råd er å fordype seg i hva arbeidsoppgavene går ut på og se om du kjenner deg igjen i dette. Dersom dette er kjent så skal du fokusere på hva du kan og hva du har erfaring med. Oppramsing av mye fjas vitner ganske ofte om en viss usikkerhet fra dem som har utarbeidet stillingsannonsen.

Dersom du er i tvil om du skal søke eller ikke skal du søke. Det er noe jeg begrunner med noe så enkelt som at det ikke er du som skal predikere utvelgelseskriteriene for det kan jo være at du har en kompetanse og erfaring som de rett og slett ikke har tenkt på eller vurdert som aktuell i forhold til denne stillingen.

De fleste stillingsannonser følger en standardmal på cirka fem punkter:
– en kort presentasjon av bedriften (ingress)
– litt om hvorfor de ønsker en ny medarbeider
– hvilke arbeidsoppgaver som skal utføres
– hvilke kvalifikasjoner og egenskaper som kreves
– hva de kan tilby sine ansatte

Du har sikkert sett at det ikke alltid er samsvar med oppgaver og kvalifikasjonskrav og det er også viktig at du ikke oppfatter de ulike punktene som sjekklister. Stillingsannonser gir sjelden nok informasjon om jobben du skal søke, og du bør derfor foreta dine egne undersøkelser om stillingen og selskapet.
Det er stor sannsynlighet for at de som styrer rekrutteringsprosessen vil søke opp all mulig informasjon om deg på nettet, så det er ingen grunn til at du ikke skal gjøre det samme.

Det er ikke alltid det kommer klart nok fram hva som er de virkelige arbeidsoppgavene – kanskje fordi noen virksomheter velger å sminke opp rollen av en eller annen merkelig grunn som rett og slett bare gjør det vanskeligere for dem selv. Man finner raskt ut at kvalifikasjonskravene enten er for generelle eller at de er så omfattende at de færreste når opp. Det kan likevel være et tips å ikke ta alle kvalifikasjonene for bokstavelig – det er som nevnt forskjell på en kravspesifikasjon og en ønskeliste selv om du bør matche på det mest vesentlige.

Legg merke til om det brukes begreper som «ønskelig» eller «krav» eller noe annet som gjør at du klarer å forstå hvor de legger lista og dersom det fremkommer noe som du ikke kan eller aldri har hørt om en gang så er det ikke dette du skal fokusere på.
Det er her de fleste faller gjennom.
De glemmer å fortelle hva de kan og hva de virkelig er gode på.
Det er jo det som betyr noe.

Her er THE CHIMES med «I Still Haven’t Found What I’m Looking For»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s