The Show Must Go On

Ukeavisen Ledelse har en liten snutt om dårlige tiltak for arbeidsledige og viser til hvordan kvalifiseringskurs og annen videreutdanning hadde negativ effekt på arbeidsløshet. Innsatsen for å få arbeidsledige tilbake i arbeid gjennom å øke kompetansenivået deres har slått helt feil og jeg er ikke overrasket – dog med visshet om at jeg ikke har lest forskningsrapporten som det vises til.
Teksten beskriver riktignok ikke hva slags kvalifiseringskurs det er snakk om for å tilfredsstille intensjonen om å få arbeidsledige tilbake til arbeidsmarkedet, men legger merke til at det virket mot sin hensikt ved å forbli arbeidsledige lenger enn de som ikke var med på tiltaket.

Det er ikke lenge siden jeg var på ferie i Danmark.
Danmark er et flott land med mange hyggelige mennesker.
Jeg har dessuten hatt dansk kjæreste – riktignok for ganske mange år siden – og vet at det er mange måter å definere hvordan det er deilig å være norsk i Danmark, så dette er definitivt ikke noe angrep på vårt kjære naboland. Nå kan det jo være at de angriper oss med tanke på den dustete ostepolitikken vår, men det er en helt annen sak …
Tilbake til denne forskningsrapporten, så kan man lese at forskerne ikke har kommet fram til hvorfor tiltakene ikke hadde den forventede effekten. Mitt forslag ville vært om disse forskerne hadde snakket med noen som vet hva dette handler om, men det skulle tatt seg ut …
Forskningsrapporten peker likevel på tre hypoteser:
– kursene kan være for dårlige
– de ledige kan være umotiverte
– de ledige har en negativ innflytelse på hverandre

Jeg har jobbet med disse utfordringene i noen år, såpass lenge at jeg ikke lenger er overrasket over at de som burde vite bedre ikke klarer å se hele bildet og iverksette riktige tiltak i samarbeid med mennesker som vet hva de driver med i stedet for å umyndiggjøre og nedverdige voksne mennesker.
Det er faktisk ganske enkelt å sammenligne med disse avgangselevene som ikke får drømmejobben når de står der med glanset papir med «riktige» vannmerker og lurer på hva som er gæernt, bestemmer seg for å ta opp fag og forbedre karakterer og kjører seg inn i en ond sirkel.
Du kan lese mer om dette i et annet innlegg.
Dette skal ikke handle om dem.
Mange av disse kursene og tiltakene det vises til ledes av sosialkuratorer og pedagoger som ikke har erfaring fra næringslivet og følgelig ikke vet hva som faktisk kreves for å finne veien videre. De har ikke oversikt over arbeidsmarkedet eller forankrede nettverk rettet mot sentrale beslutningstakere og dessuten virker det som om de fleste arrangørene er mer opptatt av å tilfredsstille NAV enn å ha fokus på kursdeltagernes faktiske behov.
Det er faktisk like enkelt å sammenligne med alle de som syter i media når bedriftene ikke kaller dem inn til intervju fordi de heter Fatima eller Najib.
Det er ikke det som er greia.
Det er mangel på riktig fokus, struktur og ikke minst rollen som en trygg og god historieforteller.
Det er denne formidlingsevnen som mangler hos de som burde vite bedre for at de skal være i stand til å formidle nødvendig kunnskap, motivasjon og ikke minst entusiasme til at arbeidsledige kan søke nye jobber med et profesjonelt og åpent inntrykk – både gjennom samtaler og ved hjelp av kreative virkemidler for å hjelpe til med å treffe gode yrkes- og karrierevalg som bedre treffer mulighetene og ikke minst forutsetningene.

Selv om referanseteksten er dansk så ser vi det samme her.
Man må begynne i den riktige enden.
Man bestemmer seg ikke for hvilken farge man skal ha på gardinene før grunnmuren er tegnet.

Her er QUEEN med «The Show Must Go On»

3 kommentarer

 1. For et utrolig bra innlegg!
  Jeg har vært arbeidsledig selv og oppfatter meg som et levende bevis på hva du skriver.
  Flott blogg!

  Martin

  Liker

 2. Hei Morten, du kommer med så mange glupe tips så nå lurer jeg litt på hvordan det oppfattes å si til en ukjent blogger at jeg elsker han?
  Jeg har aldri møtt deg og bor på en annen kant av landet men du er en fyr etter min smak.
  Elsker er kanskje litt drøyt, innrømmer det, men måten du skriver på og hva du skriver om og hvordan blander alt sammen er helt rått.

  Jeg elsker deg <3

  Tine

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s