Horer i Oslo

Det kryr av horer i Oslo, og VG har hatt litt fokus på gatetrafikken den senere tid. Det er fire år siden sexkjøpsforbudet ble innført, men det har vel aldri vært vanskeligere for en mann å bevege seg på Karl Johan og tilstøtende sidegater uten å få tilbud fra pågående negerhorer.

Liv Jessen hos ProSenteret hevder å ha oversikt over prostitusjonsmarkedet og mener at det er finanskrisen i Europa som er den forklarende årsaken til det store antallet prostituerte i Oslos gater og at alle negerhorene hun har møtt sender penger hjem til familien.
Hun nevner ikke et ord om bakmenn.

Jeg var ute en tur på fredag og selvfølgelig ble det noe på meg, også.
Tilbud, mener jeg.
En stor og stygg flodhest ønsket pennen min på den stiplede linjen sin.
De er ikke bare stygge.
De er pågående, ekle, lukter vondt og … ja, jeg nevnte vel stygge og feite og de driter fullstendig i sexkjøploven som ikke har hatt ønsket effekt.
Snarere tvert i mot.
Nå er det nemlig de «slemme» kundene som dominerer kjøpefesten og ikke de som ønsket å ha seg litt i ny og fordi den slarkete gråmusa til kjerringa har snurpet seg sammen som en trøtt rose når sola tar kvelden.

Jeg opplevde den samme kvelden å være vitne til hvordan to negergutter viste truende oppførsel mot en tsjekkisk jente. Jeg gjør oppmerksom på at jeg er født og oppvokst på Oslo Øst og begrepet «neger» er noe som det er helt naturlig for meg å bruke, noe også flere av mine venner med afrikansk bakgrunn er klar over og respekterer selv om jeg ikke bruker det i min dagligtale eller med rasistisk motiv.
Hun fortalte at truende oppførsel fra negerfittenes bakmenn var noe de hadde lært seg å leve med og visste at motivet var basert på sannheten om at de hvite brikkene er mer ettertraktet enn de svarte i det sosialantropologiske narrespillet.

Jeg hadde en nabo en gang som var gledespike.
Jeg husker ikke helt om det var betegnelsen hun brukte, men jeg syns det høres litt penere ut.
Hun var student med seriøse intensjoner og jeg husker hun fortalte om disse jentene som frekventerer hippe utesteder og lever livet med champagne og dyre smykker og klær med en yrkesbakgrunn som definitivt ikke rimer med levesettet – butikkmedarbeidere og franskstudenter som får sponset glamourtilværelsen sin av godt bemidlede menn som ingen kaller horekunder selv om ingen benekter at sex og store verdier er inne i bildet.
Det er nemlig ikke sånn at prostitusjon bare kan betales med kontanter.
Det har jo også blitt litt fokus på disse damene som reiser på jentetur til Afrika hvor de hygger seg med lokale strandløver. Da er det ikke snakk om direkte betaling for sex som på gata, men siden de er så mye rikere ser de det som en selvfølge at de betaler drinker og mat og sikkert en flott avskjedsgave etter en hyggelig uke, kanskje man også gir en pengegave siden strandløven som regel har en trist fortelling om en syk mor eller søster og så er det ingen som kaller dem horekunder når de lander i hjemlandet.
Det går jo ut på det samme …
Jeg er nesten fristet til å trekke inn en tidligere kollega når jeg først er i gang, ganske snerten og frisk inntil du treffer typen hennes som bekrefter inntrykket av en velstående finansakrobat som frynser seg med en ung og ubemidlet kone som ingen vet med sikkerhet har valgt sin make på grunn av pengene og ikke på grunn av hans personlige kvaliteter – etterlevelse av rollen som glamorøs statuskone holdes gående takket være oppnåelse av sosial og økonomisk status …
Nå driver hun visstnok en sånn liten butikk på vestkanten som selger servietter og stearinlys.
Man kan jo lure på hvem som betaler det gildet …
Da syns jeg ærlig talt at gateprostitusjonen skiller seg positivt ut fra uklare grenseområder med sin brutale ærlighet. Paradoksalt så opplever jeg at de som roper høyest mot dette markedet er disse kvinnfolka som hevder at de trives som single, disse som velger å være uten partner og har seg her og der og uten videre forkaster menn som de ikke føler er riktige, strør om seg med flyktige forelskelser og skaffer seg variert erfaring med patetiske elskere før det omsider går opp for dem at viseren for lengst beveger seg på det røde feltet og det ender med at hun sklir inn i et forhold som på mange måter kan minne om prostitusjon.

Jeg jobber med mennesker og av og til treffer jeg på noen særinger – både hanner og hunner – hvor jeg tenker i mitt stille sinn at dette er et menneske som trenger en real omgang.
Det finnes nemlig mennesker som ikke får noe og da skjer det noe med humøret.
Det er helt vanlig.
Det er en del av det å være menneske.
En annen ting som mange mennesker ikke tenker på i en hektisk hverdag hvor alt skal være så perfekt, er at det finnes noen som ikke har det like enkelt. Handikapforbundet har til og med uttalt at de ønsker mer tilrettelagt sexhjelp og da får diskusjonen plutselig en helt annen vri.
Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) i Oslo ønsker at loven som forbyr sexkjøp bør oppheves og det er flott at dette kommer fra en kvinne.

Her er GEORGE MICHAEL med «Roxanne»

.

Som en ørliten digresjon kan jeg nevne at jeg finner det interessant at journalistene fra VG ikke nådde fram til jentene og i den anledning anbefaler jeg min egen tekst – røde lys i nattemørket.

6 kommentarer

 1. Jeg husker at jeg nevnte i en annen kommentar til deg at jeg ikke pleier å kommentere blogger og at kommentaren min egentlig var som et slags kompliment i seg selv.

  Nå sitter jeg her igjen og leser og nikker og lytter og klarer ikke å motså fristelsen av å skrive en ny kommentar til bloggen din.

  TUSEN TAKK!

  Kristin / F21

  Liker

 2. Flott tekst, Morten.
  Du treffer på hvert eneste anslag du slår på tastaturet ditt.

  Som kvinne så føles det litt rart å si at jeg er motstander av denne loven, men på den annen side så er det helt riktig som du skriver at den virker mot sin hensikt.
  Hvis ok for deg, så linker jeg teksten din på mine egne sider.

  Mvh
  Linda Hartmark

  Liker

 3. «Nå er det nemlig de “slemme” kundene som dominerer kjøpefesten og ikke de som ønsket å ha seg litt i ny og fordi den slarkete gråmusa til kjerringa har snurpet seg sammen som en trøtt rose når sola tar kvelden.»

  Jeg lo så jeg ristet av denne! Fantastisk skildring! :D

  Liker

 4. God tekst, Morten.
  Jeg nevner i likhet med Linda som kommenterer lenger opp at det føles rart som kvinne å være motstander av dette lovverket. Jeg tror at legal prostitusjon vil løse en del utfordringer, og feilen er at disse feministene i styre og stell bruker sitt eget kjønn som pressmiddel og forhandlingsverktøy og følgelig gjør hva de kan for å trenere alternativt fokus.

  Liker

 5. Hei, Lurer litt på hva du mener med «sosialantropologisk narrespill»? Du benytter deg ofte av ordet «sosialantropologi», og jeg er nyskjerrig på om du bruker det på en komersiell måte, med egen definisjon, eller om du faktisk vet hva faget sosialantropologi innebærer? Tekstene dine bærer preg av etnosentrisme, og da finner jeg det motstridende at du til stadighet bruker ordet «sosialantropologi», samtidig som du uttrykker at mine afrikanske venner er klar over og respekterer at du bruker ordet «neger». Skal andre respektere at du kaller folk det ene eller det andre, fordi du mener at det ikke er «stygt ment». Jeg er enig i mange av meningene dine, men blir nyskjerrig på enkelte formuleringer. Jeg henger meg sjeldent på diskusjoner som omhandler ordet «neger», men i det noen bruker «sosialantropologi», «neger», og «respekt» i samhandling rynker jeg på nesen. Ord og begrep har tilslørt makt, og dette er jeg ganske sikker på at du vet som skribent, men det spørs om det ikke skorter litt på den antropologiske kunnskapen.

  For øvrig er jeg enig i hovedbudskapet i dette innlegget.

  Hilsen en soon to become sosialantropolog, fra østkanten i Oslo som bor i Bergen.

  Liker

 6. Du skriver sinnsykt bra.
  Jeg fant sidene dine via Lesernes VG og lar meg imponere av den allsidigheten og råskapen som du presenterer.
  Du har en fin «fortellerstemme» og musikken som du legger på skaper gode stemninger.
  Imponert!

  Terje H

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s