Hvordan vil du bli husket?

Har du noen gang tenkt over hvordan du vil bli husket?
Jeg tenker ikke på ordlyden i en nekrolog, men snarere hvordan dine klassekompiser og arbeidskollegaer eller gamle venner som du av en eller annen grunn ikke ser så ofte husker hvordan du var.

Referansesjekk er en viktig del av en rekrutteringsprosess, og jeg velger som regel å starte hele samtalen med å stille et åpent spørsmål som f.eks “Hva er det første du tenker på når jeg nevner NN?”
Noen ganger er det som om jeg kan fornemme at vedkommende i den andre enden smiler eller retter seg litt opp i stolen som om det vi skal snakke om nå er ganske alvorlig …
Det er nemlig den spontane informasjonen jeg opplever som mest interessant, kanskje også mest troverdig, disse uformelle og ustrukturerte tankene som slenges rundt i den virkelige verden – disse avtrykkende som kan leses og tolkes på ulike måter men som når alt kommer til alt er som en slags endelig bekreftelse på at, jo, sånn var han.

Jeg tror de fleste har et eller annet i historien sin som de kanskje ikke er så veldig stolt av, og referansepunkter må selvfølgelig ses i sammenheng med hvilke arenaer man plukker fra og vissheten om at hvordan man framstår oppfattes forskjellig fra person til person.
Sånn er det bare.
Noen husker deg som han som snakket mest.
Noen husker deg som rivjernet, festbremsen, den fødte leder eller hun som alltid fikset og ordnet alt som skulle fikses og ordnes men som egentlig ingen la merke til før hun ikke lenger var der og fikset alt.
Noen huskes som en dust.
Kanskje fordi de var en dust.
Nå er det jo ikke sånn at man går rundt og tenker på hva alle sier om deg og ditt, men plutselig dukker navnet ditt opp i en eller annen setting og da er det disse referansepunkter som på en eller annen måte får folkene rundt til å fremkalle de ulike bildene som finnes av deg.
Det var han med brillene.
Det var hun med de store puppene.
Det var han med den stygge barten.

Her om dagen overhørte jeg en samtale hvor ingen husket navnet på en fyr som jobbet på regnskapskontoret for noen år siden, men alle husket hvordan han kledde seg og hvordan han snakket og hva han pleide å spise til lunsj.
Sånn ble han husket.
Fargen på genseren og gulost på brødskiva.
I motsatt fall finnes de som bare er et navn på organisasjonskartet.
Jeg vet ikke hva som er best …

Det er ikke noe hyggelig å tenke på at det finnes folk der ute som av eller annen grunn ikke liker deg.
Antageligvis er det gjensidig.
Kanskje de liker deg i dag selv om de ikke likte deg da.
Mager trøst, men dog.
Gamlekjæresten, for eksempel – han eller hun tenker sikkert sitt om deg.
Kanskje den dag i dag.
Kanskje vedkommende fikk et lynraskt glimt av deg gjennom vinduet på bussen.
Var det han?
Var det henne?
Du spør deg selv hvor lenge siden det var og vet innerst inne at dine referansepunkter ikke rimer med motpartens – man blir sammen av en eller annen grunn og så blir det slutt av en eller annen grunn og som regel høres disse tingene tettere sammen enn man er klar over der og da.
Tenk over den.
Det er akkurat som i arbeidslivet.
Tenk over den, også – mens du er i gang.

Her er JESUS JONES med «Right Here Right Now»

Én kommentar

 1. Korleis vil eg bli huska….,
  Om nokon ringde min referanse og spurde,-“Hva er det første du tenker på når jeg nevner NN?”

  Å velje ein person som skal vere min referanse når eg har søkt/ev. skal søkje jobb er faktisk ei ganske så «alvorleg» handling .Eg tenkjer vi alle vel referansepersonar som vi har god kjemi med. Eg ynskjer at den/dei er sannferdige i si formidling. men sjølvsagt håpar ein på at det positive er mest framtredande. Om ein tilfeldig utplukka medarbeidar også vart spurt om kva ein tenkjer om meg håpar eg at bildet samsvarar, men tenkjer nok at «bildet» vil bli meir sannferdig :)

  Eg vil nok bli huska ulikt av dei ulike eg møter på dei arenaene eg bevegar meg,slik vil det vere fordi eg har ulik tilknytning til dei, men eg håpar å bli huska som ein varm person med eit stort hjerte, med nokre skar i.

  Marieklem

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s