Gås på en søndag

Jeg satt ved siden av en jente på t-banen som hadde gått i demonstrasjonstog mot pels – engasjement er isolert sett ganske viktig, men jeg kunne ikke dy meg og spurte om hun var klar over hva som ville skje hvis den norske pelsdyrproduksjonen ble nedlagt, hun svarte at det ville vært bra etterfulgt av et sånt merkelig uttrykk som muligens skulle illustrerere at hun syns det var et teit spørsmål.
Jeg spurte om hun visste noe om pelsdyrproduksjonen i Kina. Hun signaliserte med et uttrykk som jeg ikke er sikker på hva skulle illustrere, men jeg tolket det sånn at hun ikke skjønte spørsmålet før jeg fulgte opp med at norske pelsdyroppdrettere er søndagsskolebarn i forhold til kineserne. Søndagsskolebarn er for øvrig et uttrykk som muligens har gått ut på dato, men det er tatt med i denne teksten for å illustrere at de ikke pleier å gjøre så mye som er gæernt.
Nok om det.
Jeg avsluttet med at det er forbrukerne som er de største synderne.
Jentene som kjøper produktene.
Mennesker er mennesker.
Kopier vil alltid dukke opp.
Hun hadde jakke fra Canada Goose og jeg spurte om hun var klar over at pelsen på hetta var fra en coyote. Ansiktsuttrykket hadde ikke forandret seg noe særlig fra mitt forrige spørsmål, så jeg beroliget henne med å fortelle at kopiene brukte pels fra schaferhunder.
Deretter måtte jeg gå av, så jeg fikk ikke med meg responsen hennes.

Jeg bor i nærheten av Østensjøvannet som har et av landets største utvalg av fugleliv. Kanadagås og grågås er vanlige syn blandt ender og svaner og sothøner og måker og en drøss med fuglearter som jeg ikke vet hva heter men som du ser på en fin tur langs denne naturperlen.
Historien om den norske kanadagåsa startet midt i forrige århundre da den ble innført av menneskene av kommersielle hensyn, og er en art som med tiden blir sett på som skadedyr side de fortrenger lokale arter. Det er ganske mye kjøtt på hvert dyr og det leder meg inn på noe som enkelte syns er ganske digg.
Gåselever.
Hmm, sier du kanskje og smatter med munnen.
Gåselever.
Nam nam.
Dette er noe av det mest motbydelige jeg vet om innen matproduksjon – rett og slett fordi det er et prakteksempel på kvalmt overklassefaenskap. Oppdrett av dyrene foregår med tvangsforing hvor de blir brutalt plassert i trange bur og får sprøytet fett og proteinrik masse med en trakt ned i magen for at leveren deres skal bli så feit som mulig så overklassefaenskapet kan få bekreftet sin ondskap med sin blotte tilstedeværelse.
Dette er det nærmeste du kommer systematisk dyreplageri.
En eller annen gang i framtiden vil kanskje menneskene være sjokkert over at deres forfedre behandlet dyrene på denne måten for å digge seg sjøl.

Dette er en video med ekstremt sterke bilder – du er herved advart.

4 kommentarer

  1. Jeg leser bloggen din som en slags wake up-call hvor jeg stadig får nye påminnelser.
    Jeg er fristet til å skrive «dessverre» og du skal selvfølgelig ha takk for at du holder meg våken!

    Liker

  2. Forferdelig video, gjør meg kvalm. Men jeg synes er at det er feigt å si at «om pelsdyrnæringen blir lagt ned i Norge, så importerer vi bare fra Kina hvor dyrene har det enda verre» og gi det for grunn til at vi omtrent ikke skal bry oss. At dyrene har det verre i Kina, betyr ikke at vi kan mishandle dyr her i Norge. Vi bør stå som et eksempel istedenfor. Jeg er enig at vi burde kommet nærmere innpå forbrukerne, men om forbrukerne ikke kjøper pels så vil jo pelsdyrnæringen bli lagt ned uansett!!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s