Mote på hjernen

Jeg refererer til en kul tekst i DN som forteller om Alison Bancroft – skribent og kritiker – som har skrevet en bok om mote og psykoanalyse: «Fashion and Psychoanalysis – Styling the Self»

Forfatteren forteller at hun tar ideer fra psykoanalysen og ser dem i aksjon gjennom ulike eksempler, det er mange som har gjort dette med litteratur, kunst og film men ingen har gjort det med mote. Selv om det er utgangspunktet, handler boken i bunn og grunn om psykoanalyse og hva det betyr å være menneske. Stikkordet er det ubevisste sinnet og dette som startet med Sigmund Freud som har fått kred for at han fant ut av dette ubestemmelige som vi ikke klarer å gripe fatt i men som dukker opp i drømmer og tanker og håp og forsnakkelser.

Denne boka tar for seg de tre grunnleggende momentene i psykoanalysen som handler om identifikasjon, lyst og språk, og en aktuell greie er jo dette med å se et motebilde med en snerten fotomodell hvor enkelte velger å fare opp med kommentarer om spiseforstyrrelser og dop og trafficking og det er ikke måte på. Forfatteren trekker fram et eksempel fra dette med identifikasjon og ideen om hvordan enkelte kvinner fylles med selvforakt når de ser et motebilde, dersom de ser nok av dem vil de til slutt hate seg selv og utvikle spiseforstyrrelser.
Det er bare tull.
Det er for øvrig forfatteren som mener det, men jeg er enig.
Mennesker identifiserer seg med et bilde hvis det allerede er noe der som skaper en eller annen gjenkjennelse eller forutinntatthet. Når et menneske ser et bilde, bringer det noe av seg selv i det, som om det foregår en eller annen kompleks prosess, men de fleste klarer faktisk å se motebilder uten å utvikle spiseforstyrrelser.

Jeg syns det er kulere å lese om lystene.
Sånn er jeg, liksom …
Forfatteren refererer til en designer som heter Galliano som ønsket at menn som så damer i klær som han hadde laget skulle tenke «wow, hun må jeg ligge med …»
Han så ut til å tro at damenes største ønske var at en mann skulle få lyst på henne og at damer har lykkes når en fyr får lyst til å pule deg.
Ja ja …
Jeg er av den oppfatning at mange damer kler seg opp – og ut – som en som forsøker å gjøre seg til for andre damer. Ikke sånn at de andre damene vil ha sex med dem, men med alle referansene på blogger og blader så virker det jo som om det ligger et slags ønske om å vise seg fram som en som har det litt bedre enn andre.
Se på alle de fine klærne mine.
Se på skosamlingen min.
Se så pen jeg er.
Forfatteren trekker også fram en annen fyr som heter Alexander McQueen som var helt motsatt. Han mente at bertene som hadde på seg klærne hans skulle føle seg så fantastiske at ingen turte å nærme seg dem.
Jeg heier på Galliano.
Jeg regner for øvrig med at det ikke er den samme som står bak det jeg tenker på når jeg hører Galliano.
Men ikke nok med det – det trekkes fram en tredje person som heter Leigh Bowery som eksponerte de mindre aksepterte sidene av mennesket. De som presenteres rundt alle disse som tror de lever i et sivilisert samfunn men som i virkeligheten bobler av brutale, voldelige og destruktive tendenser som faktisk er en del av det å være menneske.
Det er da det begynner å bli litt spennende, tar litt av og man blir revet med.
Boka er bestilt og jeg gleder meg til å lese mer om hvordan denne psykoanalysen viser seg hos vanlige mennesker.
Vanlige mennesker?
Hva i all verden er det?
Jeg antar det er disse som bruker de bevisste sidene når de kler på seg om morgenen og som kanskje av og til drister seg til et eller annet kreativt innspill for at det underbevisste skal lekke ut.
Litt å tenke på her …
Hmm.
Tror noen av mine mannlige lesere kommer til å gugle opp noen bilder fra kolleksjonen til Galliano, det er jo fredag og greier, og dersom de skulle være så heldig å se en berte med riktig antrekk så er det jo bare å blåse på …
Man leser jo ofte om mennesker som tror de uttrykker noe ved å følge et motebilde.
De fleste tar nok feil.

Her er RIGHT SAID FRED med «I’m Too Sexy»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s