Svimmel av tiltakskarusellen

Jeg klipper fra en god tekst i Aftenposten i dag som skriver om serbiske Zeljka Tomovic (45) som ikke får jobb.
Teksten forteller at hun gjør alt riktig, men det står ikke noe om hva hun gjør riktig i forhold til hva.

Verdens rikeste land har etter 20 år med 23 tiltaksplaner en arbeidsledighet blant innvandrere som er tre ganger så høy som resten av befolkningen. Aftenposten lister opp en lang rekke med ansvarlige, og presenterer bilder av 11 statsråder som har styrt integreringspolitikken de siste tjue årene som følges opp med teksten som forteller at verdens rikeste land bruker et sted mellom 10 og 12 milliarder kroner årlig på ulike integreringstiltak.

Aftenposten gjør noe som ingen av de ansvarlige kan ha tenkt på en gang, de dykker ned i gamle handlingsplaner og finner side opp og side ned med gode intensjoner som aldri har vært gjennomgått eller evaluert i tillegg til at de er så vagt formulert at man stiller spørsmål om det er gjennomførbart.
Tiltakskarusellen snurres av mennesker som aldri har plantet beina sine i arbeidslivet.
De snurrer og snurrer og blir så svimete i huet av å betrakte sin egen snurring.
Hu hei, hvor det går.
Aktuell statsråd er Inga Marte Thorkildsen (SV), et nek som jeg har kommentert i tidligere innlegg, avviser at integreringspolitikken har mislykkes i å få folk i arbeid og hun – av alle – får seg til å bekrefte myten om at dersom du har et utenlandsklingende navn er sjansene for å bli innkalt til intervju 25 prosent lavere enn hvis du har et helnorsk navn. Inga Marte Thorkildsen er som nevnt et nek som ikke vet hva hun snakker om. Hun har aldri vært i vanlig arbeid og ender nok opp i å stille seg i den patetiske køen av mennesker som tror løsningen ligger i anonymifiserte jobbsøkerprosesser ved bruk av elektroniske rekrutteringsverktøy.
Sannheten kommer for en dag.
Sannheten driter i farger og tall.

Jeg anbefaler et av mine tidligere innlegg som tar for seg hvordan dårlige tiltak for arbeidsledige viser hvordan kvalifiseringskurs og annen videreutdanning har negativ effekt på arbeidsløshet. Jeg har jobbet med disse utfordringene i noen år, såpass lenge at jeg ikke lenger er overrasket over at de som burde vite bedre ikke klarer å se hele bildet og iverksette riktige tiltak i samarbeid med mennesker som vet hva de driver med i stedet for å umyndiggjøre og nedverdige voksne mennesker. Mange av disse kursene og tiltakene det vises til ledes av sosialkuratorer og pedagoger som ikke har erfaring fra næringslivet og følgelig ikke vet hva som faktisk kreves for å finne veien videre. De har ikke oversikt over arbeidsmarkedet eller forankrede nettverk rettet mot sentrale beslutningstakere og dessuten virker det som om de fleste arrangørene er mer opptatt av å tilfredsstille NAV enn å ha fokus på kursdeltagernes faktiske behov.
Stikkordene er fokus og struktur.
Min erfaring er at «Fatima» og «Najib» og «Rashid» har like gode muligheter til å treffe blinken når de vet hvor de skal sikte, og sannheten er også at mange av «disse» har en motivasjon og innsatsvilje som «vanlige norske» burde vri seg i misunnelse over i sine verste mareritt.

Vær lojal og ikke minst trygg på din egen historie.
Det er mitt beste karrieretips.
Det er formidlingsevnen av dette enkle budskapet som mangler hos de som burde vite bedre for at de skal være i stand til å formidle nødvendig kunnskap, motivasjon og ikke minst entusiasme til at arbeidsledige kan søke nye jobber med et profesjonelt og åpent inntrykk – både gjennom samtaler og ved hjelp av kreative virkemidler for å hjelpe til med å treffe gode yrkes- og karrierevalg som bedre treffer mulighetene og ikke minst forutsetningene.

Jeg lar Zeljka Tomovic avslutte teksten med en knallkommentar:
– «Seks uker på å lære å skrive en CV og tenke positivt – det kunne jeg fra før!»

Ja ja, visste du at det er bursdagen til Tina Turner i dag?
Jeg er ikke sikker på hvor gammel hun blir, men er vel egentlig ikke så veldig interessert i å vite det, heller …
Jeg vil bare bruke denne konkrete sangen som en liten referanse til brødsmuleteksten fra søndag og samtidig takke for all den positive responsen som har dukket opp.
Denne går til Anisa – her er «Private Dancer»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s