Lykkeloddet

Jeg sitter med en blå papirlapp i hånden.
A 69
Jeg tror det er lykkeloddet, har ikke grunnlag for å si det men det er det eneste loddet jeg har, jeg fikk det når jeg kom inn i rommet og jeg har blitt fortalt at det er mulig å vinne et eller annet. Jeg kan ikke se så mange andre lapper, men regner med at de andre menneskene som er her har gjemt dem bort eller noe mens de venter på trekningen.
Det er som i livet.
Vi har bare ett lodd og de fleste vet innerst inne hvordan det ender når trekningen er ferdig.


Jeg husker flere episoder fra sommeravslutninger i barnehagen når jeg som pappa så hvordan ivrige foreldre bunkret opp med forskjellige farger og økte sjansene for å få med kulepenner og sitteunderlag hjem, en og annen barnebok og kanskje en pakke med lego hvis man var riktig heldig.
Fruktkurven var det ikke så nøye med. Noen hadde fortalt at den var levert fra den lokale matsjappa og satt sammen av det som var røsket opp fra gulvet, men det var kanskje bare noe som ble antydet som en slags forberedelse på eget tap. Jeg tenkte mest på at den var litt vrien å bære, spesielt med tanke på at arrangementet som regel holdt på til ti minutter over vanlig oppstartstid for de vanlige kveldsrutinene og jeg visste at den overtrøtte datteren min forventet å få sitte på skuldrene til pappa og da er det ikke så greit å drasse på en stor fruktkurv.

Det som likevel var litt artig med disse arrangementene var alle disse jubelscenene hver gang de samme foreldrene entret podiet gang på gang og viste fram sine fornøyde seiersmil.
– «Yes!»
– «Jeg vant igjen!»
– «Digg!»
Isolert sett er det flott at man legger igjen penger i bollen som gjør hverdagen litt hyggeligere for egne barn med tanke på at de som egentlig sitter på ansvaret gir faen og heller vil digge seg sjøl.
Det er dette som heter sosialisme.
På den annen side så syns jeg også at det var litt betenkelig at de samme vinnerne som vant gang på gang ikke reagerte på barna i bakgrunnen som lurte på om ikke de også ville vinne.
Nei.
Alle kan ikke vinne.
Sånn er det bare.
De hadde ikke kjøpt nok lodd.
De hadde ikke nok flaks.
Stryk det som ikke passer.
Jeg husker at vi satt og klusset med den nye kulepennen jeg hadde vunnet, datteren min og jeg, hun hadde tegnet en fin blomst på servietten min og nå skulle hun tegne den samme på armen min. Det var en fin kulepenn, for all del, rød og fin og merket med Thon Hotels og lignet litt på de som sto i alle glassene på konferanserommene når jeg var på seminar.
Vi hørte at dama som hadde blitt valgt ut som opproper for tredje år på rad fordi hun hadde så jævlig stemme repeterterte vinnerloddet på nytt siden det ikke var noen som jublet.
Det var da datteren min hvisket at det var oss.
Hun la merke til at jeg nikket, ikke hun med den jævlige stemmen, men datteren min som akkurat var ferdig med å tegne den fine blomsten på armen min. Det var da jeg så at hun ga den lille rosa lappen til en venninne med en genser som matchet fargen på loddet og så husker jeg at jeg ble så utrolig glad.
Drit i fruktkurven, vi hadde vunnet noe som var mye større.

Det er ganske mange der ute som sitter og tviholder på dette ene loddet.
Venter på at deres farge, bokstav og nummer skal leses opp.
Venter på å vinne et eller annet som de kanskje ikke trenger, men som innerst inne gir en liten følelse av at de også fikk et eller annet tilbake for en eller annen liten investering.
Jeg treffer også en del folk som ikke greier å leve det livet de helst vil leve.
Kanskje fordi de er fanget av ting.

Her er SADE med «Paradise»

3 kommentarer

  1. Dette er en utrolig sterk tekst med en særdeles dyp undertone. Rett og slett i likhet med alt det andre du skriver. Jeg leser i kommentarfeltene at jeg ikke er alene om å mene det og vil bare si takk for at du blogger.

    Simone

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s