Riktig kompetanse alene er ikke nok

I dag skal jeg klippe fra karrieresidene til Aftenposten som skriver at det ikke holder med bare riktig kompetanse alene. Dette er en tekst etter min smak fordi jeg mener at kompetanse er noe som aldri kan vurderes isolert men må vurderes i forhold til verdi og kultur, rammebetingelser og strategi.
Personlige egenskaper er avgjørende.
Musikk i mine ører.
Jeg har bestandig fulgt et mantra om at en kandidat ikke nødvendigvis må være best men han eller hun må være riktig. Da må man stille spørsmålet «riktig i forhold til hva» og det er her jeg opplever at det er mange bedrifter som synder litt på kravspesifikasjonen sin.

Du har sikkert lagt merke til alle flosklene i stillingsannonsene, og det er ikke alltid så enkelt å vurdere hva bedriftene egentlig mener når de serverer listen over ønskede egenskaper. Like barn leker best, men i arbeidslivet bør man faktisk ta i betraktning at det er forskjellene mellom menneskene som skaper dynamikk og synergi. Dersom man ansetter mennesker som er mest mulig lik seg selv, så vil dette være hyggelig i noen uker men etter hvert vil de fleste oppleve at man ikke har noe å tilføre hverandre.
Det blir nesten som i et parforhold.
Det er fint at man deler enkelte interesser, men man har behov for alternativ input.

Jeg setter pris på at teksten trekker fram begrepet «Arbeidsmoral» – dette er noe jeg opplever som et savn hos mange arbeidstakere som alt for ofte trigges av ytre motivasjonsfaktorer.

Selvinnsikt er et annet begrep – det er viktig med ansatte som ikke bare går i flokk, men som tenker selv og som vet hva det vil si å stå opp når det blåser og evner å ta egne beslutninger. Trist at verdens rikeste land må ofre menneskeliv og svi av millioner kroner på patetisk etterpåklokskap og ikke evner å sette dette i fokus før en eller annen kommisjon forteller noe alle vet, men det er jo sånn det har blitt i dette landet …

Jeg ser som nevnt ikke nødvendigvis etter den beste – det å være best er noe helt annet – men jeg ser etter den som oppfattes som riktig i forhold til arbeidsoppgaver og selskapsprofil basert på kartleggelse av de fire viktigste egenskapene:
– kompetanse
– resultater
– personlighet
– motivasjon

Dette er egenskaper som sjekkes opp mot den aktuelle stillingen og som er avgjørende for at det er den riktige personen som velges ut, og da må man gjøre litt mer enn bare sortere søknadsbunken basert på fine titler, mastergrader eller nisser og troll på en CV …
Grundig forarbeid gjør det enklere å gjøre jobben riktig, og kanskje er noe av årsaken til at enkelte kandidater oppfattes som «overkvalifisert» fordi den som behandler søknaden ikke er helt klar over hvem man ønsker i stillingen.
Jeg velger å vektlegge de nevnte kriteriene som sterkere enn ulike «tester» og «verktøy» fordi dette er fakta som ingen kan bestride – erfaring og kompetanse fortjener respekt. Jeg tør å benytte kreativitet og vilje til å tenke utenfor fastlåste rammer, og syns det er … la meg bruke begrepet «oppsiktsvekkende» at mange ikke drister seg til å treffe kandidater som kan utfordre deres egen posisjon for å skape dynamikk og samspill.
Ny medarbeider er en strategisk viktig utvikling av ett selskap.
Ny jobb er et viktig valg for en kandidat.
Dette er noe som må tas på alvor.
Det handler om å forstå mennesker og mennesketyper.

Her er RØYKSOPP med «What Else Is There»

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s