De snille og de slemme

Jeg hadde vært på julebord, klinkende edru og vandret gjennom iskalde gater.
Det var sånn isluft som skar i ansiktet.
Lite mennesker.
Sikkert på grunn av kulden.
Jeg rundet hjørnet og senket tempoet da jeg så skyggen foran meg, visste ikke hvorfor, det hadde kanskje noe med en slags autopilot å gjøre, jeg er rigget sammen sånn at når jeg først begynner å gå og vet at jeg skal gå langt så er det som om kroppen går helt av seg selv.
Autopilot.
Hun var kanskje i midten av tjueårene. Jeg så lyst hår stikke ut av topplua hennes, lange støvler og kort skjørt og stor boblejakke som fikk kroppen hennes til å virke litt usynkronisert, den ble nesten litt sånn fugleaktig med stor overkropp og tynne kyllingben.
Hun burde gå litt fortere.
Hun var sikkert kald.
Det var da det gikk opp for meg at hun nølte, hun hadde selvfølgelig merket at jeg var like bak henne og nå var hun redd. Jeg forsøkte å gjøre meg litt mindre, ikke det at jeg er så veldig stor men med boblejakke og lue så blir skyggen min litt større, forsøkte å gjøre meg til litt men det ble ikke sånn som jeg trodde det skulle bli så jeg bestemte meg i stedet for å gi fra meg litt lyd, mest for å gi inntrykk av at jeg ikke gjorde noe forsøk på å liste meg inn på henne, jeg hostet og kremtet litt og syns det hørtes så troverdig ut at jeg hostet en gang til før jeg bestemte meg for å krysse gaten.
Det var bare det at hun gjorde akkurat det samme og da var det liksom litt for seint å snu.
Jeg så at hun kastet et blikk over skulderen sin.
Jeg så at hun så at jeg så på henne.
Jeg hadde lyst til å si noe men kunne ikke komme på hva det skulle være.
Jeg hadde lyst til å si at jeg var snill, men hun kunne jo ikke vite det.
Det var da jeg kom på at det hadde vært fint om det fantes en eller annen kodeks, et eller annet som skiller de snille fra de slemme slik at hun kunne se at jeg var snill og ikke hadde planer om å kaste meg over henne og dra henne etter meg inn i et portrom for å voldta henne, kidnappe henne og frakte henne til en stor båt hvor hun først blir tvunget til å være sexslave og tvinger henne til å svelge kondomer med kokain for deretter å bli fanget opp langt faen i vold av sterke armer med store tatoveringer som slenger henne i bakken og spretter opp maven hennes, putter restene i en søppelsekk som de gir til en fyr som driver med oppdratt av amstaff-terriere som bare spiser rått menneskeskjøtt fra matskåler i børstet stål.
Noe sånt.
Jeg senket meg ned på huk og fant ut at jeg skulle knyte skolissene mine. Det ville gi henne et godt forsprang og følelsen av å komme seg i sikkerhet selv om jeg ikke likte tanken på at hun ville runde hjørnet med vissheten om at det hadde vært en gærning som fulgte etter henne.
Jeg liker ikke å bli oppfattet som slem.
Jeg som ikke en gang kan huske sist jeg var sint selv om det dukket opp en kommentar fra en som syns jeg virker sint når jeg skriver tekster på denne siden selv om greia er så enkel som at jeg liker harde pakker og syns det er bra at det finnes folk der ute som lar seg provosere og får utfordret noen av fordommene sine og til og med framprovosert en eller annen reaksjon.
Det finnes noen som sier at enkelte mennesker faktisk ser snille ut. Han politikeren i KrF, Hareide, han ser ut som om han ikke har gjort så mange slemme ting i livet sitt selv om jeg ikke er i stand til å uttale meg om han akkurat har utseende med seg. Jeg har hørt flere hevde at han Nesbø som jobber i NRK-sporten ser ut som en sinna fyr, men jeg har truffet han og vet at han er hyggelig.
Anne Rimmen ser veldig snill ut, men hun har jeg dessverre ikke møtt.
Kanskje hun er spik spenna gæern, for alt jeg vet.
Karen Marie Ellefsen er jeg litt usikker på.
Fabian Stang ser snill ut, jeg kan sikkert nevne i fleng, men når man kommer med sånne beskrivelser så er det selvfølgelig knyttet en del usikkerhet til hva som oppfattes som snill eller slem. Jeg er jo kjent for å strekke meg til ytterpunktene, og da er jeg nesten på liv og død og det som værre er.
Nok om det.
Greia er at jeg i dette konkrete tilfellet ble vurdert som skummel, slem og til og med farlig, og det er kanskje greit med tanke på at en ensom jente på vei fra en side i livet til en annen må ta sine forhåndsregler. Og dersom det hadde blitt funnet opp en eller annen kodeks som gjorde det enkelt å skille de snille fra de slemme, så er jo sannsynligheten stor for at de slemme kunne få tak i den og da er man jo like langt …
Historien sluttet ikke der.
Historier har jo en tendens til ikke å slutte der man tror de slutter, og greia var at hun ble stående rett rundt det hjørnet hun hadde passert etter at jeg hadde latt henne få dette forspranget, hun fiklet litt med å få fyr på en sigg og jeg gikk nesten rett på henne og denne gangen var det jeg som ble litt usikker.
Det ble et sånt øyeblikk.
Hun spurte om hun skremte meg på en dialekt som røpet at hun hadde sin opprinnelse et sted nordover i landet.
Harstad, kanskje.
Svolvær.
Når alt kom til alt så var jeg ikke så god på dialekter.
– «Det går bra», smilte jeg og slo ut med armene, fikk lyst til å si at jeg var snill og kom til å tenke på at jeg håpet at hun også var det selv om jeg ikke hadde grunnlag til å mene hverken det ene eller det andre. Jeg la inn tre eller kanskje fire sekunder som fanget opp de neste bevegelsene hennes, krysset gaten og feidet ut i grått.
Kanskje det var feil å gå fra henne.
Kanskje det ville dukke opp en annen gærning.
Kanskje er jo ikke noe annet enn sånne ting som man aldri finner ut av …

Her er MARIA MENA med «Home for Christmas»

5 kommentarer

 1. Du skriver så vakkert og flott at det er en fryd.
  Fint med dagens høydepunkt til morgenkaffen.

  Ha en fin dag, Morten

  Tonje

  Liker

 2. Du skriver så fint – Spikeren på hodet. Helt korrekt observert av deg – følelsen av at noen følger etter deg er helt forferdelig – har aldri tenk på det slik du skriver, at den som går bak er snill og ikke vil skremme. Første tanke er alltid ‘fare’
  Jeg er glad jeg ikke beveger meg ute i byen på kvelds/nattetid. Og håper de som er der tar vare på hverandre.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s