Spådommer om jordens undergang for dummies

For mange år siden var jeg på ferie i Mellom-Amerika og vandret mellom de fantastiske pyramidene til Maya-indianerne, og nå er det faktisk ikke så mange dager igjen på kalenderen deres – vi kommer snart til denne magiske datoen som er 21. desember 2012

Det er ganske mange kulturer og andre folkeslag som har spådommer som ligner den som Maya-indianerne så for seg, og nå skal snart denne «myten» bli bekreftet – enten på den ene eller den andre måten …
Noen tror den symboliserer jordens undergang.
Noen tror noe helt annet.
Det som er ganske sikkert er at det kommer til å skje en del ting denne dagen som ikke er så bra, ting som henger sammen med en eller annen overbevisning om et eller annet. Vi får helt sikkert se en del kollektive selvmord, ritualer og markeringer og ting som vi kanskje ikke helt klarer å forestille oss.
Jeg vet ikke.
Jeg vet bare at jeg er litt fascinert av denne Mayakulturen og hvilke ferdigheter disse menneskene var i besittelse av.

Mayapyramide

Maya-indianerne hadde en meget avansert kalender som folk i den vestlige verden ikke skjønte noen ting av. De som bodde på vår side trodde fremdeles at jordkloden var flat, mens Maya-indianerne hadde tilgang på en astronomisk kunnskap som selv dagens vitenskapsmenn misunner dem i tillegg til denne kalenderen deres som har et tidsspenn på tusenvis av år men som likevel er like nøyaktig som vår egen.
Noen tror som nevnt at denne kalenderen spår jordas undergang.
Noen tror at det dreier seg om noe som kanskje ikke er like dramatisk, men noe som likevel vil påvirke menneskene.

Maya-indianerne hadde bedre kunnskap om ting som var utenfor deres egen sfære enn de fleste av menneskene som tusler rundt på kloden i dag, og de var kjent med magnetpolskifter som i bunn og grunn er hva dette handler om. Kalenderen deres forteller at jordens magnetfelt vil endres dramatisk 22. desember 2012. De hevdet dette ville føre til slutten for jordens sivilisasjoner slik vi kjenner den mens forskere sier at det ikke er helt enkelt å forutsi hva som vil skje hvis jorden skifter magnetpoler.
Det er avhengig av hvordan skiftet skjer.
Nordmannen Roger Aak har litt peiling på dette og han skriver følgende:

Jorda snurrer rundt sin akse som går gjennom de geografiske polene. Denne aksen slingrer frem og tilbake, noe som er årsak til årstidene. Ved et «vandrende» magnetpolskifte vil denne slingringen bli ekstremt forsterket. Jorda, som er deformert (flattrykt ved polene) på grunn av rotasjonen, vil plutselig begynne å deformeres etter et stadig skiftende mønster fordi rotasjonsaksen vil forflytte seg. Jordskorpa vil bryte opp på uttallige steder mens magma vil flomme ut gjennom bruddene. Jordskjelv vil gjennomryste hele jordoverflate i flere hundre år, alt mens jorda stabiliserer seg sakte men sikkert til sin opprinnelige tilstand. Sola vil gå opp og ned til ville tidspunkter, f.eks. opp midt på natta og ned midt på dagen. Elver vil to ganger i døgnet renne bakover og to ganger i døgnet renne forover. Slik kan det bli hvis mayaene får rett i at jordas magnetpoler bytter plass.

Mayakalenderen forutså et økende antall naturkatastrofer og antydet at det i år 3114 fKr skjedde en stor naturkatastrofe som markerte begynnelsen på en ny tidsepoke som stemmer ganske bra med hva dagens forskere beregner. Tidsspennet mellom 3114 fKr og året for endetiden, 2012, blir på 5126 år – dersom man går ytterligere 5000 år tilbake, finner man tidsperioden for den globale nedsmeltingen av iskappene som førte til stigende hav og økende regnskyll. På bakgrunn av dette ser det ut til at mayanes solsyklus på 5126 år stemmer bra med de historiske fakta omkring klodens klimaendringer gjennom århundrene. At vi nå opplever en temperaturøkning globalt skal visstnok være en logisk konsekvens av klodens «tilpasning» til solens endrede magnetfelt.

Maya-kalenderen

Jordkloden har opplevd et økende antall flommer, jordskjelv, vulkanutbrudd, tørkekatastrofer og ymse fenomener som tyder på at det forekommer endringer i jordens magnetfelt – tegn som Mayaindianerne inkluderer i sin kalender og som de kaller den femte sol.
De kaller den også Jaguarens tidsalder –
en periode som startet 11. august 3114 fKr og som slutter 21. desember 2012 når den legger seg ned for å dø …

Du får tolke det som du vil.
Jeg bare … god jul, liksom?

Nei, folkens – vi får finne fram danseskoa og ha det litt kult den siste tiden vi har igjen –
her har du EARTH WIND & FIRE med «Boogie Wonderland»

2 kommentarer

  1. Jeg besøkte Tikal i Guatemala i sommer og det var en flott opplevelse. Mayafolket visste hva de gjorde så da er det vel bare å dure på den siste tiden vi har :-)

    Liker

  2. Trodde egentlig jordens undergang var avlyst, jeg, men ser nå at det kan være god grunn til å ikke betale huslånet i desember, samt dele ut julegavene tidlig:)

    On the bright side er det trygt å sette uoppnåelige mål for 2013, samt la være å budsjettere alt for nøye!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s