My name is … John Doe

Jeg leste i Aftenposten om en fyr som ikke får jobb og som hevder at det er fordi han har en annen kulturell bakgrunn. Papirutgaven.
De som følger med på disse sidene vet at jeg har presentert lignende tekster tidligere og denne avisen er virkelig i siget med å masseprodusere tekst etter tekst for å bygge opp disse fordommene og ikke minst mytene. Bedriften jeg samarbeider med har til og med invitert de aktuelle journalistene til et besøk hos oss hvor vi kan beskrive en alternativ virkelighet, men responsen uteblir.
Det vil kanskje bli historier som ikke selger like bra …

Teksten følges opp av en uttalelse fra en politiker som mener det er opprørende å høre at flinke folk oppfordres til å bytte navn for å bli innkalt til jobbintervju, og fremmer et forslag om å prøve ut en ordning med anonyme jobbsøknader.
De som følger med på disse sidene vet hva som kommer i den neste raden:
Grøss.
Dette er så feil vinkling som det kan bli.

NHO får lov til å komme med en litt mer reflektert uttalelse om deres begrensede tro på dette som et virkemiddel siden det hele er et spørsmål om hvor anonym man faktisk kan bli med tanke på at det vil fremkomme hvor du kommer fra i søknadspapirene.
Det er likevel ikke poenget.
Poenget er at mennesker ansetter mennesker og feilen er at det er ganske mange som glemmer å peke på at det faktisk kan være jobbsøkeren selv som gjør noe feil i prosessen – for eksempel ved å masseprodusere henvendelser og sette seg selv i konkurransemodus.
Det blir feil.
Det er ganske mange som går på jobbsøkerkurs og leser karrierebøker for å lære hvordan de bedre skal kunne gi potensiell ny arbeidsgiver best mulig inntrykk av dem selv. De ser på søknadsprosessen som en utsilingsprosess i beste realityserie-ånd og tenker ikke på hvordan de presenterer personligheten sin – de smører på og trekker fra og legger til der det passer … og som regel passer det ganske bra i følge dem selv – kanskje de til og med får jobben og finner etter hvert ut at det blir helt feil …
De glemmer at poenget ikke er å være best.
Poenget er å være riktig, og da må man finne ut «riktig i forhold til hva».
Det holder ikke å si at man har en bachelor her og en master der når noen spør hva de kan. De fleste jobbsøkere er rett og slett ikke flinke nok til å søke jobb med et åpent inntrykk for å synliggjøre kompetanse, resultater, personlighet og ikke minst motivasjon. Det viktigste spørsmålet som man glemmer å spørre om – på begge sider av bordet – er nemlig spørsmålet om hva som er din historie.
Det er det som er interessant.

Noen som husker RICK ASTLEY?
Ha, dette er musikk som gir en del bra minner, men greia med han er at det tok litt tid før massene slapp han gjennom fordi de trodde han hadde en annen kulturell bakgrunn enn hva han faktisk har. Han klarte seg bra med denne låta, han var seg selv og fikk litt hjelp fra noen kule produsenter og det er ikke så mye mer som skal til …

11 kommentarer

 1. Helt enig i at media vinkler det feil.
  Men jeg skal likevel nevne det.
  Kjæresten min er fra Kenya. Hun er på besøk i Norge for første gang nå. Det skal sies at Norge sannsynligvis er blant de minst diskriminerende landene som finnes, men det er likevel noe som skurrer når legen må ha det gjentatt 4 ganger på et kvarter at hun er fra Kenya og ikke Nigeria, og ekspeditøren på Cubus måtte bruke meg som mellommann når hun skulle handle der.

  Vi har kanskje ikke så mye rasisme eller diskriminering i Norge, men annerledeshet er dessverre en ulempe her i altfor mange situasjoner.

  Litt usikker på hva som er poenget mitt og om det strider mot budskapet ditt i dag, men det har gått opp for meg de siste dagene at det finnes mange stygge fordommer der ute, flere enn jeg trodde.

  Liker

 2. Hei Morten og godt nytt år!
  Jeg er et «levende eksempel» på at det du skriver er riktig og jeg er sikker på at det er ganske mange av dine lesere som kan bekrefte dette. Jeg kjenner jo igjen noen av de andre signaturene :)

  Jeg husker ikke hvor mange søknader jeg skrev før jeg hørte på deg, men så lærte du meg også å ikke fokusere på det som hadde skjedd som ikke var så bra :)
  Og så åpnet du både dører og vinduer og jeg sitter fremdeles i den samme jobben etter tre år og har det som plommen i egget.
  Ja ja, jeg vet at jeg ikke skal takke, min egen fortjeneste og blablablabla. Jeg mener det er noe sånt du pleide å si til oss.

  Håper det står bra til med deg, tekstene dine tyder i hvert fall på det ;)

  Mira <3

  Liker

 3. Godt nytt år Morten!
  Har lest to innertiere av noen tekster allerede, så året begynner bra.
  Jeg er også et levende eksempel (Hei Mira!) og poenget med at ansvaret ligger på jobbsøkeren selv er et viktig poeng som det sikkert er mange som ikke tør å skrive om. Du nevnte en gang at det ikke finnes noe som heter rettferdighet i jobbsøkerprosesser og det er riktig siden rettferdighet bare er en konstruert myte.

  Jeg leser kommentaren fra trudderuderantan og er enig at det finnes fordommer der ute.
  Det har det alltid vært og det vil det alltid være.
  Vi er jo bare mennesker.
  Mitt råd er å heve seg over det, se videre og litt lenger enn den fordomsfulle.

  Hilsen Neelam ;)

  Liker

 4. Først og fremst er jeg helt enig i hva du skriver, nesten fristet til å skrive «som vanlig» men det vil kanskje bli litt bløtt ;)

  Jeg sitter på den andre siden av bordet og ser en del jobbsøkere som tydeligvis masseproduserer søknadene sine i stedet for å henvende seg til «meg». Dette er kanskje det viktigste en jobbsøker må lære seg, og det er riktig som du skriver at det ikke er nok å bare holde seg fast i en bachelor her eller en master der når man ikke kan gjøre rede for hvorfor «jeg» skal ansette dem.

  Mennesker opplever utfordringer i alle situasjoner og det er en del av det å være menneske.
  Eventuelle fordommer fra andre kan man faktisk ikke gjøre noe med, og jeg er helt enig i kommentaren fra Neelam at man må heve seg over det og se videre.

  Camilla Zeiner :)

  Liker

 5. Glemte å skrive at jeg digger denne låta fra Rick Astley fremdeles.
  Du er god til å finne fram musikk!

  /cz

  Liker

 6. Det er jo blitt «in» å skrive om hvor forferdelig «samfunnet» eller «overformynderiet» er. Jeg bruker hermetegn her fordi jeg tror de ordnene innehar mer mening for folk, i forhold til hva de faktisk betyr sånn konkret.

  Vi ser det samme hver gang det er snakk om barnevernssaker og navsaker i media. Det blir ensidig, fordi det bare er menneskene selv som kan uttale seg. De offentlige instansene har ikke mulighet til å «forsvare seg» eller klargjøre saken, siden de har taushetsplikt.

  Jeg sier ikke at det ikke skjer feilbehandling, men i de sakene jeg selv har vært borti så har media aldri klart å fremstille saken helt korrekt.

  Jah… min konklusjon blir vel den samme som de andres – fint innlegg.

  Liker

 7. Vi har en sånn karrieredame på skolen hvor jeg går, en som man kan snakke med når det gjelder jobbsøking og intervjutips og sånne ting. En halvtime med henne så er jeg rimelig tom i hodet, men dama er egentlig ganske fin så det er kanskje derfor jeg liker å besøke henne.
  Karrieretipsene dine på denne bloggen får hodet på plass fordi du kan forklare ting på en måte som gjør at andre skjønner hva det dreier seg om.
  Det var det jeg ville si.
  Det er dritbra.

  Thomas

  Liker

 8. Mange mennesker som befinner seg i feil jobb her i livet.
  Min egen historie kan være et artig eksempel. Jeg har nemlig papir på at jeg kan lønn og regnskap, burde skaffet meg en jobb på regnskapskontor da. Ifølge Nav ihvertfall. Fakta der er at jeg overhodet ikke kan forskjell på kreditt og debet og er helt ubrukelig.
  Det er ikke bare navnet som er viktig, men også hvilke papirer man har, dessverre. Mange bedrifter går nok glipp av virkelig gode folk, bare fordi navn og papirer ikke er de «korrekte»

  Liker

 9. Cassandra først:
  Det er alt for mange som befinner seg i feil jobb her i livet og man kan lure på hvorfor. Jeg tror det begynner med utdannelsesvalget, kanskje som i ditt tilfelle. Skolen har for dårlige rådgivere og studenter føler et eller annet press som trekker dem i feil retning. Samtidig er det mange som har hatt godt av å «finne på noe annet» men da må man selvfølgelig ta konsekvensene av det å stille bak i køen og sånne ting.

  Anders har helt rett, jeg er ikke tilhenger av begrepet «selge seg» når man snakker om ansettelsesprosesser. Det blir helt feil, for dette skal være en gjensidig greie hvor ingen skal «tvinges» til å melde seg på en jobbsøkerprosess som de ikke har forutsetningene til å lykkes i.
  Regner med at kommentaren har en eller annen NAV-vinkling?

  Thomas – fortsett å besøk denne dama.
  Alle har behov for en time-out …

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s