We are what we are

Jeg har i en del tidligere innlegg kommentert viktigheten av helter og forbilder, og et av mine store idoler er Einar Gelius. Jeg er ikke så sikker på hva han gjør nå, men han var prest i Vålerenga Kirke og kjent for å trekke fulle hus og snakke til folket sitt på en måte som gjorde at folket skjønte hva han mente. Han jobber med ting som gir han lov til å klippe og lime fra tekster som andre har skrevet og brukt i en rekke sammenhenger før han, og i dag tar jeg meg den frihet å gjøre noe av det samme.

I sin bok «Hjertet får ingen rynker» refererer han til sine møter med folk fra næringslivet hvor han trekker fram fem bud, selvironisk nevner han at det kanskje ikke oppfattes som noe spesielt kreativt påfunn fra en prest, men budenes innhold har en solid gyldighet i alle relasjoner mellom mennesker.

1 – Vær åpen.
I enhver kommunikasjon mellom mennesker må man tilstrebe mest mulig åpenhet og understreke evnen til å lytte og evnen til å stille gode og åpne spørsmål.

2 – Se medarbeiderne og medmenneskene dine.
Det er viktig å bli sett i hverdagen, ikke minst de som er ledere som har en ensom jobb hvor mange ikke er så flinke til å se medarbeiderne sine fordi ingen ser lederen. Det å bli sett i hverdagen handler om å si takk, gi oppmuntring og synliggjøre ros med en blomst eller en flaske vin.

3 – Ta vare på hele mennesket.
Du tilbringer mesteparten av ditt våkne liv på jobb og det betyr at det ikke er lett å være upåvirket når du opplever noe i privatlivet som tar mye plass. Da er det viktig at man klarer å se og ikke minst forstå at vi alle er hele mennesker, hele tiden, også på jobb og at man ønsker å fungere best mulig selv om man har syke foreldre eller barn eller er trist for at du måtte avlive bikkja.

4 – Vær tydelig og finn dine mål.
Hvem er du?
Hva vil du?
Hvor vil du?
Det er viktig å være bevisst alle sidene ved seg selv, dette gjør noe med selvbildet og da er det viktig å være tydelig og profilert med et budskap og en visjon samtidig som man ikke må glemme å være et menneske med feil og mangler.

5 – Vær deg selv, også med svake sider.
Det er en god egenskap å tørre å vise svakhet og sårbarhet. Det er ingen som kan si at de alltid har de riktige svarene, de fleste har noen dårlige dager og synliggjøring av dette kan være med på å skape trygghet og tillit.

Einar Gelius: Hjertet får ingen rynker // © 2004 N.W.DAMM & SØN AS (ISBN 82-04-10158-9)
Kjøp boka, les og lær …

Når jeg først er i klippemodus, så setter jeg inn teksten fra dagens musikksnutt.
Bonusmateriell.

The sun came pouring upon my face
I heard the silence of empty space
Took my passion, my dream of life
Let me, too weak to fight
Please don’t say it, I won’t take it anymore
Why should I run and hide

We, we are what we are
We’re just like anybody else
We, we are what we are
We only want to be ourselves

Look up above me, look all around
Imagination, is what I found
I never asked you, to go away
Didn’t want to cause you pain
Please don’t say it, I won’t take it anymore
Why should I run and hide

Ah, som jeg savner åttitallet og den kule musikken – her er THE OTHER ONES med «We Are What We Are»

5 kommentarer

 1. Takk, Morten! For den fine fyren du er:)
  Liker mye av det du skriver. Og denne oppsummeringen til Gelius , Tror jeg går mange ledere «hus forbi » i jaget på DB og aktivitetsrapporter.

  Liker

 2. Einar Gelius er en bra mann og et godt forbilde. Jeg har denne boka, fikk den til jul av kona for noen år siden og den har mange gode tekster og anekdoter. Jeg bor på ‘enga og har opplevd han «live» og det er en stor opplevelse.

  Men du, han som dukker opp i musikkvideoen på 0:16 ligner litt på deg, gjør han ikke?

  Bjørn :)

  Liker

 3. Ingen tvil om at den mannen har mye klokt på hjertet, men noe er også uklokt. Å skrive om sitt eget sexliv var uklokt selv om han hadde gode intensjoner med det. Å blande personlige erfaringer inn i boken «Sex i bibelen», gjorde den dårlig og billig. Ut fra intensjonen.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s