Ta et valg og kjør på

Jeg har jobbet med en del mennesker som opplever resignasjon i forhold til utfordringen med å finne seg ny jobb.
Ingen vil ha meg.
Ingen jobber passer for meg.
Jeg er for smart.
Jeg er for dum.
Jeg er for feit.
Jeg er for gammel.
Fokus på det negative tar rett og slett for mye plass hos enkelte mennesker som befinner seg i jobbsøkermodus, og det største hinderet er sin egen evne til å velge å ha fokus på de riktige tingene.
Tingene som betyr noe.
Tingene du skal gjøre for å komme deg videre.
Jeg er fullstendig klar over at det kan oppfattes som overfladisk å si at man alltid har et valg, men poenget er at det er opp til hver enkelt å ta styring. Dersom du sitter inne og venter på at noen skal komme og hente deg, så må du kanskje vente så lenge at de som omsider kommer har hvite frakker og båre.
Det er et dårlig valg …

Jobbsøking handler om noe som ligner mistenkelig på markedsføring og det er ikke alltid nok å sende av gårde en søknad eller punche inn data i et elektronisk rekrutteringsverktøy og håpe at noen vil ha deg.
Du må ut.
Du må fortelle de der ute at du finnes og at du har noe som de trenger.
Hva du har og hva du kan er det bare du som vet, forhåpentligvis noen få venner og sikkert noen tidligere arbeidskollegaer, men dersom du skal komme deg videre så må du ut og snakke med en del nye mennesker som vet hva de snakker om. Du vil ganske raskt legge merke til at det er vanskelig å velge hvem du skal snakke med, hvilket selskap som kan hjelpe deg og sånne ting, men dersom du vil ha hjelp til å velge riktig så skal du være klar over at ingen selskaper er bedre enn menneskene som jobber der.
Du må begrense utvalgskriteriene etter din egen kompetanse og hva du ønsker å jobbe med. Seleksjon og konsentrasjon gjør valget litt enklere, men du må likevel velge hvordan du skal synliggjøre din kompetanse, resultater, personlighet og motivasjon.

Jeg har tidligere nevnt at et av mine beste karrieretips er å gjøre en god jobb der man er.
Uansett.
Uavhengig av om det bare er en praksisplass eller et vikariat eller et frivillig verv i en veldedig organisasjon.
Det er ikke noe som heter «bare et vikariat» eller «bare en praksisplass» eller «bare ditt» eller «bare datt» for dette er en god mulighet for at du kan synliggjøre deg selv – ikke bare for de som er rundt deg men også for de som er rundt de som er rundt deg, det hørtes kanskje litt innfløkt ut men det er det som kalles nettverk.

Når du kommer til et veiskille, så må du velge.
Høyre?
Venstre?
Rett fram?
Dersom du blir stående, så vil du ikke bare irritere de som kommer bak deg, de som har foretatt sine valg og vil passere deg, men da blir du … ja, ikke noe annet enn stående på stedet hvil.
Velg.
Kjør på.
Dersom du velger en vei og finner ut at det er feil, så kjører du tilbake og velger en annen vei. Det er dette som kalles en «kontrollert smell» og tro meg når jeg sier at det er ganske mange som trenger å oppleve denne smellen før de skjønner at det er du selv som må gjøre dette valget. Man kan også si at det er en del av livet å gå på en smell, kanskje flere, og dersom du ikke vet hva jeg mener så skal du være klar over at jo lenger du venter jo værre blir det.
Det er ikke det at jeg unner noen en smell, for all del, men smerten du vil føle blir en bekreftelse på at du faktisk lever.
Tenk på det.
Kjør på.

Petter Schjerven sier på TV at et menneske overlater flesteparten av de cirka 30.000 valgene vi tar i løpet av en dag til den mest primitive delen i oss, så hvis du bruker hodet riktig så bør det gå ganske bra.
Kjør på.

Fredag, folkens …
Den første arbeidsuka i det nye året går mot slutten, dere som jobber i helgene får ha meg unnskyldt men dere klarer sikkert å bære over min glede over at vi tross alt lever i 2013 og fremdeles kan feire at jorda ikke gikk under.

2 kommentarer

  1. Heia, godt å lese at det er flere som mener at det beste karrieretipset er å gjøre en god jobb der du er. Uansett. Da jeg jobbet mer med rekruttering lette jeg alltid etter motivasjonsretningen, Ønsket søkeren seg bort fra noe, eller til noe annet? Til-motivasjonen er stort sett mer langvarig enn fra-motivasjonen.
    Når det er sagt, tror jeg en del folk trenger hjelp til å se egne kvaliteter og talenter, spesielt hvis de har gått på en smell eller to. Uansett hva folk tror de er, er de alltid mer enn det.

    Liker

  2. Takk, det var godt å lese for meg som «bare » er vikar, eller midlertidig ansatt. MEN jeg gjør en virkelig god jobb der jeg er ! Utvidelser av vikariatet er sannsynlig hver gang, men jeg søker også utover. Jeg SAMLER kompetanse der jeg er nå, jeg opplever mestring av mange og helt nye arbeidsoppgaver, og jeg opplever å være/ BLI GOD :-) Å få være der jeg er i mere faste former reguleres av tilgjengelige midler, jeg vet jeg er ønsket , også framover. Jeg tenker på meg og min egen «velferd». Lengre engasjementer, og kanskje enda mere læring. JEG må ha oppgaver som endrer seg, som vokser. I mellomtiden øker jeg kompetansen og gjør en veldig god jobb der jeg er. Og jeg tenker ikke på meg selv som «midlertidig», jeg tenker at jeg er en del av. Og drømmen min har jeg enda :-)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s