Konkurranse

Jeg leste i en eller annen nettavis om hvordan man lykkes på et jobbintervju, en ganske dårlig tekst som allerede i den første linja fortalte at et jobbintervju var en konkurranse.

Sørg for at du gjør det du kan for å selge deg selv best mulig.

Jeg er inneforstått med at dette bare en en frase, men uansett hva man forteller så må man ikke glemme at det sitter noen der ute og lytter eller leser – de fleste leser dette bokstavelig og det er trist.
Det er ikke ofte jeg gidder å kommentere sånne tekster, men denne gangen gjorde jeg det fordi jeg er ganske lei av sånne «eksperter» som betrakter jobbsøkerprosesser som konkurranser – mennesker må i stedet oppfordres til å være seg selv med vissheten om at dersom du ikke passer så passer du ikke.

Du skal ikke konkurrere med noen.
Du er med for at du ønsker å få denne jobben – ikke fordi det er noen andre som ikke skal ha den.

Vær deg selv, tro på deg selv og ikke sett egen identitet og integritet på prøve for å overbevise noen om at du er en annen enn den du utgir deg for å være.

Du skal ha fokus på din egen historie som inkluderer hvem du er og hva du kan og ikke minst formidle hvorfor du er riktig.
Alt annet skal du bare glemme …

Det er denne konkurransetankegangen som har skyld i at det er så mange mennesker på feil plass i arbeidslivet. Rekrutteringsselskapene konkurrerer om de samme kandidatene, spyr ut masseproduserte kandidatprofiler og kåter seg opp for å kunne fakturere raskest mulig. Jobbsøkerne stoler på «ekspertene» og trener seg opp for at potensiell ny arbeidsgiver skal få best mulig inntrykk, et inntrykk som ofte viser seg å være feil. Det finnes mange arbeidsgivere som syns det er fint å gå ut med hvor mange kandidater som har søkt på jobben, noe som er fullstendig irrelevant for en jobbsøker og noe som ikke kan oppfattes som annet enn patetisk selvskryt fra en bedrift. Noen kandidater får seg til og med til å spørre om hvor mange søkere det er når de kommer til et intervju men det spiller faktisk ingen rolle om det er to eller tohundreogfemtiseks dersom du ikke blir ansatt. Jeg har hørt noen snakke om selvfølelse og annet svada, den skal liksom vokse dersom man konkurrerer med x antall andre mens det i virkelighetene ikke er noe annet enn taperens trøst. Det er også en kjent sak at mange arbeidsgiverne ikke tør å ansette noen som kanskje har litt mer omløp i både årer og hjerner enn dem selv, men da blir det på en måte litt motsatt for disse er jo redd for denne «konkurransen» …

De som tydeligvis ønsker å forherlige denne «konkurransen» kan heller driste seg til å utfordre seg selv i stedet for å spille det samme spillet om igjen og om igjen. Jeg husker at jeg var med på et rekrutteringsanbud rettet mot NAV for en del år tilbake – noe som enkelte i og for seg kan oppfatte som en konkurranse – hvor jeg foreslo at kandidater for publikumsrettede roller burde komme fra servicenæringen og ikke fra en trang lesesal på universitetet.
Det var en utfordring de ikke turde å ta.
Ha, du kan jo tenke deg responsen men på den annen side kan du sikkert også tenke deg hvordan ditt møte med en sånn institusjon hadde vært dersom du hadde blitt ønsket velkommen av en som vil deg vel og som ser deg …

Dagens musikksnutt går til Elisabeth – her er EMPIRE OF THE SUN med «We are the People»

4 kommentarer

  1. God tekst, håper de som jobber på den siden av bordet får det med seg.
    Lov å håpe, er det ikke?

    Harmeet ;-)

    Liker

  2. Jeg bruker å spørre om hvor mange søkere det er og hvor mange de har tatt inn på intervju. Ikke fordi jeg ser det som en konkurranse (ok, litt gøy å få tilbud om jobben når det er veldig mange søkere da), men fordi det sier noe om bedriften og sjefen.Var på et inverju en gang hvor de hadde kalt inn 12 av ca 70 til intervju. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å velge, men så mange til intervju tyder på at de ikke har lest søknadene og CVene skikkelig, og dessuten er de villige til å kaste bort både min og deres tid. Det høres kanskje ikke så bra ut, men når jeg søker jobb, så er jeg på ukikk etter en arbeidsgiver jeg vil trives hos. En som ikke respekterer tiden min er ikke drømmearbeidsgiveren.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s