Kulturnytt

Enkelte medier har over en lengre periode hatt en greie med norsk kultur og spørsmålet om den er verneverdig.
Jeg syns hele greia er tåpelig.
Debatten, mener jeg …
Kulturminister Hadia Tajik (AP) har blitt utfordret til å definere «norsk kultur» og det er en utfordring hun ikke vil ta.
Jeg heier på Hadia.
Det er umulig å definere kultur som noe annet enn den brede forståelsen om at det handler om «måten vi lever på». Kulturen formes av menneskene som befinner seg i den og er et sett med normer og regler, holdninger og verdier som er gjeldende hos en viss gruppe mennesker – utviklet over tid.

Dersom du og jeg hadde strandet på en øde øy så hadde vi med tiden etablert en eller annen form for kultur. Du mener ditt og jeg mener datt og etter en tid hadde ditt og datt regulert seg selv og ting hadde antageligvis funket ganske greit. Utfordringen dukker opp når det kommer en flåte drivende med tre nye mennesker …

Jeg nevner et annet sted på disse sidene at jeg jobber med spennende ting som får mennesker til å funke sammen med andre mennesker. Dette inkluderer selvfølgelig kultur og visjon og verdier – noe som ofte forsømmes når man snakker om ansettelsesprosesser og organisasjonsutvikling hvor man kan oppleve at enkelte mennesker rett og slett ikke passer inn. Jeg sier ikke at du skal ta med deg resultater fra CT-scanning eller EKG for å vise hva som bor i hjernen din eller hjertet ditt, men jeg nevner det som et eksempel på at det faktisk finnes mennesker som tror det bare er å slenge et papir på bordet og være fast bestemt på at de er den jeg vil ha.
Noe av det kan sikkert tilpasses.
Noe kan ikke det.
Noe av dette fører uansett til at man må foreta valg.
Når du søker på en jobb så har du et ansvar for å gjøre deg kjent med hva slags kultur som kjennetegner bedriften, om du identifiserer deg med denne eller har mulighet til å være med på å påvirke. Det er snakk om et sett med gjensidige forventninger som på en eller annen måte skal tilpasses.
Noen ganger går det.
Noen ganger går det ikke.
Husk at det begynner med deg selv …

Det er minst like viktig å tenke på at en kultur vil være i kontinuerlig endring ettersom nye mennesker kommer til og setter sitt preg på den.
Takk og pris.
Det er nesten som når lufta er i ferd med å gå ut av festen og det dukker opp en busslast med feststemte mennesker, da rydder man plass i stua og skrur opp lyden på anlegget.

Det finnes dessverre noen mennesker som fremdeles tror at vi har en nasjonal verdipakke som er spesielt verneverdig – man kan lure på om noen av disse er de samme som ikke kommer seg gjennom dagen uten en dobbel latte eller nachos på en fredagskveld.

4 kommentarer

 1. Tja, jeg skal ikke hive meg med i kulturdebatten
  Tenkte bare å bekrefte din påstand: Når to mennesker havner på ei øde øy så lager de sin egen form for kultur. Jeg vet, for vi har gjort det her, brukte ikke lang tid heller ;)
  Ha en fin dag

  Liker

 2. Tja, vi nordmenn er vel litt verneverdige. Vi set på eit heilt ufatteleg nasjonalt overskudd (takka være oljen), og vi er framleis ikkje med i EU (takka være olje og fisk).
  Dette var sånn sett ein digresjon, men ser omlag trippelt etter å ha fylgd med på «norsk kultur» debatten. Heldigvis enda ikkje denne opp etter Tybring – Gjeddes våte draum, å setje framankulturelle opp mot etniske nordmenn, – nok ein gong.

  Eg har ein våt draum om neste gong Tybring – Gjedde spring til media med eit «utspel» for å få fyr i framandhatet (sorry, framandSKEPSISEN…) så er det eit eller anna fornuftig menneske i statsadministrasjonen som har ballar nok til å seie: «Sorry, Mac. Vi har fornuftigare ting å gjere enn å la oss bruke av deg.»

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s