Hvem tror du at du er?

Det er ganske interessant å se på TV-programmet «Hvem tror du at du er?» på NRK hvor ymse kjendiser får nøstet opp røttene sine – et godt faktaprogram som helt sikkert vil skape blesst om dette med slektsforskning. Det er jo spesielt interessant når man vet at det er noen løsunger i familien, for da kan det jo dukke opp både det ene og det andre …

Jeg har i et tidligere innlegg nevnt min mormor. Hun er den som er lengst tilbake av de som jeg vet noe om, og det sier ganske mye om min uvitenhet om egen familie. Jeg kan så vidt huske min farmor, men kan ikke huske noen spesielle opplevelser – hverken at jeg satt på fanget eller spilte spill eller at hun leste for meg eller noe annet.
Farfar har jeg kun sett på et bilde.
Jeg kjenner meg igjen i noen av de tingene som kjendisene på TV opplever hvor de graver ganske dypt og finner historier som man ikke var klar over og resonnerer det på den måten at mange av disse «tingene» var noe som man ikke snakket om på den tiden.
Det handler jo om sin egen historie.
Det handler jo om hvor man kommer fra og kanskje litt om hvorfor man er den man er, kanskje hvorfor man har «arvet» enkelte holdninger og meninger og sånne ting.
Eivind Hellstrøm nevnte i «sitt» program at han tidligere ikke trodde noe særlig på denne påstanden med gener og at det kunne være årsaken til hvorfor man ble den man er, han mente at dette ble styrt av oppvekst og miljø men etter at han hadde funnet ut en del ting fra sine forfedre så fikk han en litt annerledes oppfatning.

Min mormor hadde en dekkleilighet under krigen hvor mange av gutta pleide å stikke innom for en kopp kaffe og kanskje en brødskive, noen timer på en sofa og anledning til å gjemme seg bort fra de som hele tiden var etter dem.
Min mormor var med andre ord en «helt».
Det gjør meg litt stolt, men jeg skulle gjerne hørt noen av disse historiene fra henne.
Det fikk jeg aldri.
Det var kanskje fordi hun følte en form for lojalitet og at hun ønsket å være konfidensiell i forhold til hva hun følte seg forpliktet til å gjøre, samtidig er jo sannsynligheten stor for at hun så og hørte ting som ikke var noe hyggelig.
Jeg vet ikke.
Nå har jeg nettopp sett to av de flotteste damene på NRK annonsere årets idrettsgalla hvor de skal kåre alle «heltene», og det syns jeg høres litt … jeg vet ikke … rart ut, på en måte. Min oppfatning av en helt er ganske mye mer enn mennesker som tjener ganske fett på å gjøre noe som de digger å gjøre …
Wikipedia – den frie encykopledi – beskriver begrepet ”helt” som en beundringsverdig person som har utført en stordåd og som av den grunn har vunnet stor heder og ære, eller som i fare og motgang, fra en svakere posisjon fremviser mot og vilje til selvoppofring, det vil si heltemot, for et større gode.
Nok om det.
Min morfar, derimot … han er en godt bevart hemmelighet. Mamma ville aldri snakke om han, men det lille jeg har hørt er at han fikk store problemer med livet sitt etter krigen, problemer som vi i dag antageligvis ville ha diagnosert som Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) men som de fleste menneskene på den tiden valgte å forkorte til fyllik.
Min mormor traff en annen mann, giftet seg på nytt og morfar ble borte i fylla.
Jeg vet ikke en gang hva han heter.
Det er jo egentlig ganske … flaut?
Nå skal jeg surfe i kirkebøker og digitale arkiv, ta meg en tur opp til riksarkivet og se om jeg klarer å finne ut noe mer om meg selv og hvor alle de tingene jeg har kommer fra.

Kanskje jeg hadde en morfar som også var «helt», en som var kompis med de store gutta, Gregers Gram og Max Manus, Kolbein Lauring og Gunnar Sønsteby.
Jeg vet ikke.
Mange av disse gutta hadde jo så mange navn som gjør at vi i ettertid sliter med å spore dem opp.

Når man graver dypt nok og lenge nok så vil man alltid finne et eller annet. Utfordringen er at man må belage seg på at noe av det man finner kanskje ikke er så bra og da er det kanskje like så greit at man ikke vet noe om det. Du har sikkert tenkt over hvor godt du tror du kjenner vennene dine, men du har kanskje ikke tenkt over hvor godt du kjenner deg selv. En annen ting er spørsmålet om du liker det du vet og om du klarer å sette dette i sammenheng med omstendigheter og rammer og alle tingene som påvirker hvem man er og hvorfor man mener ditt eller datt.

Dagens samfunn legger opp til at man uoppfordret får vite ganske mye om menneskene man har rundt seg – noen tastetrykk på en PC og vips så har du CV og interesser, holdninger og meninger og omgangskrets og full pakke. Nå er det ikke alle som går rundt og tenker over «hvordan vil du bli husket«, men jeg syns det hadde vært litt fint om noen av menneskene der ute kunne bli litt flinkere til å ta seg en liten pause og spørre seg selv om de syns de gjør de riktige tingene – dog med vissheten om at det man oppfatter som «riktig» her og nå kan bli oppfattet på en helt annen måte en gang i framtiden …

2 kommentarer

 1. Hvor en kommer fra synes å bli viktigere og viktigere jo eldre en blir.

  Min stefar driver med slektsforskning. Han har gravd opp ting i sin og min familie, som ikke nødvendigvis alle synes er koselig. Min bestefar synes for eksempel ikke at det var så gøy at han fant ut at familien tidligere var såkalt «splint», også kalt fant/fark. Dette var noe min bestefar visste om, men som han ikke vil innrømme at han visste om.

  Ellers enig i betraktningen rundt «helter» i dagens samfunn.

  God torsdag.

  Liker

 2. I alle familier er det minst en hemmelighet eller et tabu som man ikke snakker om. Et skjellet i skapet. Gener har stor betydning for mye, men det har også andre ting. vi er mer enn genene våre. Morten, jeg ble veldig forvirra av at du har byttet farge på puslespillbiten din altså.. :-)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s