Byen som solgte sin sjel

Jeg har tidligere skrevet en tekst om stakkars Oslo – byen jeg er født og oppvokst i, fremdeles bor i og som jeg stadig sliter med i tanken om å overtale meg selv til å flytte fra – og hvordan eiendomsutviklere ødelegger med sine dårlige og patetiske forsøk på å kamuflere sine kåte drømmer om en gjennomkommersialisert klossestabling blottet for sjel og autentisitet.

Denne helgen bestemte jeg meg for å se på en av de nye kvisene til denne skakkkjørte hora vi har av en hovedstad. Lesere som ikke er kjent i Oslo får ta med seg kaffekoppen til et annet bord mens jeg beskriver inntrykkene mine med mindre de ønsker bekreftelser på at de har det finere der de bor og at den byen du leser om og ser bilder av ikke egner seg til noe annet enn som en stopp på veien til noe annet.

Paradoksalt heter området «Tjuvholmen» og det er et mylder av kunst og design og overfladisk forbruksfanatisme, stormannsgalskap og prestisje blandet med vulgære innslag av liksomluksuriøs og pompøs interiørdesign. Stedet er totalt blottet for særpreg med mindre man liker oppspjåket «kunst» og sterile spisesteder som forsøker å kopiere noe som originalene vil riste på hodet av. På den annen side så har kanskje denne byen blitt såpass voksen at det er nettopp dette triste og sterile vestkantpreget som etter hvert kan kategoriseres som et slags «særpreg» – det finnes tydeligvis ganske mange som identifiserer seg med akkurat dette og kanskje er det nettopp dette som skal kjennetegne byens befolkning. Like barn leker best, og det finnes tydeligvis mange mennesker som forherliger dette som andre vil kalle voldtekt av byen.
Mange byer med respekt for seg selv har sitt Little Italy, Chinatown og Irish Corner, etablert og driftet av ekte mennesker som ønsker å foredle og videreutvikle sine særpreg uten kommersielle krefter som halliker for virksomheten sin. Tjuvholmen ligner ikke på noe av dette, og jeg kommer i hvert fall til å holde meg på lang avstand.

Kultur bygges over tid av menneskene som lever i den og kanskje klarer Tjuvholmen å berøre noe som ligner om noen år.
Jeg tviler.
Det er fordi jeg har sett hva som skjedde med Aker Brygge, Skøyen og Vulkan.

Segregering har eksistert så lenge menneskene har eksistert, og når man tenker over hva dette begrepet egentlig betyr så kan man nesten trekke konklusjonen om at det kanskje ikke er så skummelt som mange skal ha det til. Man kan lese om mennesker som er redd for å frekventere Oslo Øst, mennesker som er så fulle av fordommer og fremmedfrykt at man kan lure på om dette er det samme folkeslaget som var kjent for utvandring og brede handelsvirksomhet med andre kulturer. Kanskje er det bare bra at disse holder lankene sine unna den delen av byen som fremdeles lever uten kunstig åndedrett og plastiske operasjoner for å spjelke sammen de stive fasadene sine.
Nei, folkens.
Oslos stolthet ligger fremdeles på Oslo Øst. Dersom du tør å bevege deg på disse kanter vil du treffe mennesker som liker jobben sin og som verdsetter idealisme og integritet, evne til å utøve service og tilfredshet fra naturlige triggerpunkter og som ikke tømmer lommeboka di eller nekter deg adgang dersom du har feil knapper i skjorta.

Mitt sterkeste inntrykk fra helgens befaring er likevel den totale mangelen på smil – de eneste smilene jeg kunne se dukket opp i ansiktene på to gutter med afrikansk bakgrunn som fikk låne lighteren min i en velfortjent pause mellom vaskejobbene sine. Det slo meg at jeg antageligvis ville ha funnet mer glede av å spise hjemme hos dem enn på restauranten hvor de nylig hadde fjernet restene av denne nyrike og jålete klysekulturen i påvente av den neste bølgen.

3 kommentarer

 1. Tjuvholmen er et pornohøl, arkitektonisk bedre enn Barcode men publikum trekker det ned.
  Enig, Oslo har solgt seg.

  Thea

  Liker

 2. Skjønner ikke hvorfor dette omårdet ble bygget ut i det hele tatt, men regner med at det bare er bolighaimafiane som får lov til å holde på i denne feilaktige troen på at det er boligmangel i Oslo.
  Byen trenger i hvert fall ikke sånne leiligheter som konstrueres her, men poenget er at dette også er noe som er konstruert. Det er ingen boligmangel i Oslo, folk må bare skjønne at alle ikke kan bo på det samme stedet, når det er fullt så er det fullt.
  Det er jo det samme med kontorlokaler, gidd å gå rundt i byen så finner du annonser for ledige lokaler på annenhver bygning.
  Nei, dette er ikke annet enn griskhet og grådighet.

  Terje

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s