Dritten i livet

Ja, nå tenker jeg nok at det er en del lesere som lurer på hva som skjer med meg siden jeg er inne på dag to med dritt i overskriften, men jeg har hverken omganssyke eller diare. Dagens tekst skal handle om disse tingene i livet som ikke er så bra og hvordan dette kan påvirke en jobbsøkerprosess.

Det er mange grunner til at man ønsker seg ny jobb, en kan være at man ikke har noen jobb og en annen grunn kan være at man ikke trives der man er. Dersom du er en av dem som ønsker deg bort basert på stagnasjon eller ytre motivasjon, kommer du litt på siden i denne teksten siden dette i denne sammenheng tolkes som «positive» årsaker til et ønske om luftforandring. Du skal likevel tenke over at et ganske viktig poeng når du befinner deg i denne prosessen, og det er at du skal ha noe å gå til og ikke noe å gå fra. Dette vil gjennomsyre din versjon av prosessen og kanskje bli synliggjort på en eller annen måte.
Nok om det.
Denne teksten handler om de tingene som gjør at du kanskje ikke kommer framover fordi hjernen din eller hjertet ditt er opptatt med andre ting – det er her «dritten» kommer inn i bildet, men det blir bare som et slags begrep.

Du skal tenke på at du er et helt menneske.
Du er ganske komplisert.
Det er ikke lett å være upåvirket når man opplever noe i livet som tar mye plass samtidig som man lever i en visshet om at man skal fungere best mulig selv om studiene går til helvete, man har syke foreldre eller barn eller du må avlive bikkja eller forholdet. Du sitter midt i dritten – som nevnt bare ment som et slags begrep – samtidig som du beveger deg inn i en jobbsøkerprosess og lurer på hvordan du skal fortelle dette til de som sitter på den andre siden.
Du er en tikkende bombe.
Du griner av tankene dine og du skal på intervju i morgen klokka to.

Jeg er ikke typen som kommer med sånne «tenk positive tanker» og sånne ting.
På den annen side så er det vel egentlig det jeg sier, men jeg sier det med litt andre ord.

De som følger med på disse sidene har fått med seg mitt mantra om at du skal være deg selv.
På godt og vondt.
Du skal aldri konkurrere med deg selv.
Du skal tro på seg selv og ikke sette egen identitet og integritet på prøve for å overbevise noen om at du er en annen enn den du utgir deg for å være. Dersom du tror at de på den andre siden av bordet ikke liker deg fordi du opprinnelig kommer fra Afrika, så skal du være glad for at dette kommer fram tidlig i prosessen fordi mennesker med sånne holdninger ville du uansett ikke likt å jobbe sammen med.
Hev deg over det og se framover.
Du kan godt bytte ut Afrika med «for gammel» eller «for feit» eller hva som helst, men husk at en jobbsøkerprosess er en greie mellom to likeverdige parter hvor formålet er å finne ut om man passer sammen eller ikke.
Kanskje det er så enkelt som at dere ikke passer sammen.
Du skal ha fokus på hvem du er og hva du kan og ikke minst formidle hvorfor du er riktig.
Alt annet skal du bare glemme.

Husk på disse bokstavrekkene:
KRPM – denne inneholder KOMPETANSE, RESULTATER, PERSONLIGHET og MOTIVASJON
Dette skal du snakke om.
Dette er din historie.
Denne skal du øve på, skriv ned historien om deg selv og fortell denne til ditt eget speilbilde eller til en venn, til hunden din eller hvem som helst, bare si det høyt så du merker hvordan ordflommen sitter, at ordene du bruker føles naturlige og riktige for deg.
Max 10 minutter.
Det er ikke din jobb å utbrodere, dersom de på den andre siden av bordet syns at noe virker utklart så vil de spørre men det er fint om du kan forberede eksempler, noen av dem kan du presentere uoppfordret. Det er vanskelig å beskrive seg selv og sin fortreffelighet uten å virke skrytete, men forsøk å beskriv deg fra dine omgivelser:
-«Mine kollegaer oppfatter meg som flink til å blablablabla …»

WAIT – dette betyr Why Am I Talking
Med referanse til de 10 minuttene jeg nevner ovenfor, så skal du være klar over at mange legger ut på store «reiser» når spørsmålene dukker opp, noen kaller det bortforklaringer eller utbroderinger og du kan kalle det hva du vil men konsekvensen er at du prater deg bort og historien din rakner.
Lytt til spørsmålet.
Svar.
Gjerne med en eller annen poengtering eller bekreftelse.
-«Ja, det er jeg flink til … jeg er den som påtar meg blablabla …»
Jeg vet ikke hva du er flink til, men det regner jeg med at du vet.
Ikke vær redd for å si det til andre.
Det er derfor du er med i en jobbsøkerprosess.

Jeg nevner at du skal være deg selv, også med dine svake sider. Det er en god egenskap å vise svakhet og sårbarhet og de som ikke har opplevd en dag med dritt har ikke kjent lukten av livet. Du skal aldri ta initiativ til å servere noe av denne dritten – nok en gang ment som et slags begrep – og da mener jeg det på den måten at du ikke skal ta initiativ til å legge fram ting som kan oppfattes som negativt og ting som ikke taler til din fordel. Du skal ikke lyve eller noe sånt, det er ikke det jeg sier, men du skal konsentrere deg om å trekke fram det som gjør deg interessant som kandidat slik at de liker deg og får lyst til å vite mer om deg. Det er de på den andre siden av bordet som har oppgaven med å komme med glupe spørsmål dersom de finner ut at det er noe som ikke stemmer eller om det er noe som er uklart.
Du skal være ærlig.
Du skal være ærlig mot deg selv som mot andre.
Jeg pleier å stille et spørsmål som kan ligne på «er det noe jeg bør vite om deg som vi ikke har snakket om som kan påvirke deg i jobben», og det er her du kjenner denne klumpen og denne klumpen skal ut.
Se på det som en fødsel …

Det er jo bare du som vet hva som er dritten i livet ditt – et begrep – og dette har du kjent på såpass mange ganger at du kjenner den igjen uansett hvor du er.
Når den skal ut, så skal du si det som det er og prøv samtidig å vri det over til en lærdom eller erfaring som har fått deg til å vokse.
Dette må du jobbe med.
Dette kan ta tid.

Alle mennesker opplever kjipe ting i livet.
De som ikke gjør det, eller tror at de ikke gjør det, vet ikke hva de går glipp av.
Jeg vet at det høres brutalt ut å si det på den måten, men det er sånne ting som er en del av livet.
Dette gjør deg sterkere.
Dette gjør deg til en bedre deg.
Tenk på den.

Dagens tekst er inspirert av en jente som sikkert kjenner seg igjen.
Ikke med overskriften, men responsen …

Her er D’Sound med «People Are People»

4 kommentarer

 1. Amen and Halleluja! Selv om jeg er blottet for religiøs tro var dette mine første tanker etterhvert som jeg leste nedover- særlig halleluja… x flere! Og jeg fortsetter med indiansk A’ho! (På Kiowa betyr det takk og Cherokee brukes det i slutten av en bønn omtrent som amen. Det brukes ofte for å vise enighet. Værsågod, litt innføring i indiansk kultur og tradisjon ;)). Teksten gjør at jeg får lyst til å vifte med flagget og rope HURRA, den gjør at jeg står på sidelinjen og heier, og den får meg til å rope MERE, MERE!!

  Fantastisk!! ’nuff said!

  Liker

 2. Flott tekst, fint å bli linka inn hit i dag. Bokstavane er nedskrivne, dei kan nyttast til ettertanke om ein er i jobbsøkarprosess, i intervju, eller rett og slett litt fabulering for seg sjølv angåande fleire områder i livet.

  Kjekt å høyre D`Sound :)

  Liker

 3. «Du skal tro på seg selv og ikke sette egen identitet og integritet på prøve for å overbevise noen om at du er en annen enn den du utgir deg for å være.» Yezz :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s